• DOLAR 32.518
  • EURO 34.948
  • ALTIN 2438.81
  • ...
Miraç Kandilini Kürtçe Mevlit ve İlahilerle Kutladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK- Yaptığı faaliyetleriyle halkın takdirini kazanan Nuh Eğitim Kültür Sağlık ve Dayanışma Derneği (Nuh Eğitim Der), Miraç Kandili dolayısıyla bir mevlit programı düzenledi. Dernek toplantı salonunda düzenlenen program yatsı namazı sonrası başladı.

Nuh Eğitim Der Başkan Yardımcısı Sait Kütler, gecenin program akışını anlatımından sonra, miraç kandili ile ilgili bilgiler sundu. Hz. Muhammed`in(sav), Allah`ın huzuruna çıkması, kendisi ile konuşmasından bahsetti.

BU GECE O (SAV), ALLAH İLE MUHATAB OLMUŞTUR
Dernek Başkanı Sait Kütler Resulullah`ın, (sav) hem maddi hem de manevi olarak göğe yükseldiğini belirterek, " Miraç Hz Peygamberin Allah`ın yanına varması ve Allah ile muhatap olmasıdır. Allah`ı gözleriyle görmüştür. Allah`ta kendisine ve ümmetine hediyeler sunmuştur. Allah, Resulünü ikna etmiş ve aynı gece de Resulullah Mekke`ye dönmüştür.
ŞİRK KOŞMAYANLAR AZAD EDİLİYOR
Peygamber(sav) olayı anlatırken; `Ben yatıyordum. Cebrail as gelip ayağını ayağıma vurdu. Kalktım kimseyi görmedim. Yine yattım 2. defa oldu kalktım yine kimseyi görmedim. Yine yattım. 3. defa ayağını ayağıma vurunca gene kalktım ki Cebrail as baktım orada. Kapıda bir hayvan gördüm. Mescitten çıkıp hayvana bindim. Oda benim arkamdan geldi. Birbirimize bakmadan Kudüs`e kadar gittik. Resulullah`ın(Sav) miraca çıkmasının önemli bazı noktaları vardır.

Anamız Hatice ve Ebu Talip vefat edince, Mekke müşrikleri Resulullah`ın insanlara Allahın davasını anlatmasına müsaade etmediler. İslami tebliği yapmasına izin vermediler. Bu yüzende bu yılla hüzün yılı ismini verdi. O öyle bir yıl ki insanlara İslam dinini anlatamadığı bir yıl. Bununla mahzun oldu, mağdur oldu.

Bu nedenle Resulullah Taife gitmeyi ve dayılarından yardım almayı umdu. Belki onlar İslamı kabul ederler. Ama oradan da her türlü hakareti görerek Mekke`ye döndüler. Bu sıkıntılar dolayısıyla İslami anlatamayan Resulullah kendini üzgün ve mahzun gördü.

Bundan sonra Allahu Teala`da ona hediye olarak, onu gel yanına çağırdı. Senin Rabbin, sahibin, destekçin benim. Sen mağlup değilsin. Bu sünnetullahtır. Zalimler devamlı İslam`ın anlatılmasını engellerler. Her zamanda bu şekildir, kıyamete kadarda böyle olacaktır.
Bu sebeple Allah, Resulünün miraca çıkmasını emretti. Allah onu yanına aldı.

MİRAÇTA NELER VERİLDİ?
Burada ilahi bir vahiy var diyen başkan Kütler "Resulullah Allah`ın yanına mahzun ve mazlum olarak gitti. Sahipsiz ve kimsesiz olarak gitti. Kırık bir kalple gitti. Allah kulunu herkesten daha iyi bildiği için o gecede peygamberine bir şeyler verdi. Ona ilahi bazı kanun ve nizamlar verdi. Bunlar;

1- Allah, Kendisi dışında kimseye boğun eğmemeyi ve ibadet etmemeyi üzerine farz kıldı.
2- Ey Muhammed sana yakın akrabalara miskinlere yoksullara iyilik yap. Bunlar islamın ahkâmlarıdır. Allah miraç gecesinde emir buyurmuş.
3- Ey Muhammed cimri olma. İsrafa da kaçma. Orta yolu bul.
4- Ey Muhammed fakirlik korkusundan çocuklarınızı öldürmeyin.
5- Zinaya yaklaşmayın, ondan uzak durun. Çünkü o çok kötüdür.
6- Ey Muhammed, ölümü hak etmemiş birini öldürmeyin. Haksız yere kimseyi öldürmeyin. Hak etmesi ise başkadır.
7- Yetimlerin malını yemeyin. Ancak onun malını büyütmek maksatlı olarak hariç. Yoksa yetim malı yemeyin.
8- Terazide doğru ol. Kimseye hile yapma.
9- İlmin olmayan kesin şahitliğin olmayandan konuşma. Her şey şahitli olmalı, kimseye iftira etme.
10- Yolda yürürken kibirli yürüme. Kendini büyük görme, emirlerini verdi Rabbimiz.

GERÇEK HAKİM ALLAHTIR
Bu emirlere baktığımızda, bunda çok büyük bir mana olduğu görülüyor. Neden mi? Peygamberimiz mağlup olarak gitmiş, ama Allah ona kanun ve nizam vererek git insanlara tebliğ et diyor. Allah Ben Senin yardımcınım dedi. Ben tüm mahkumların hakimiyim. Sana zulüm edenlerin nefesi benim elimde. Ben onlara o nefesi vermezsem onlar nefes alıp veremez. Sana zulüm edenlere ben yağmur vermezsem, yeri yeşillendirmezsem, ekinleri yeşertmezsem onlar bir lokma ekmek bile yiyemezler. Eğer onların üzerine bir felaket getirsem veya yerlerini yok etsem, ya da hepsini telef etsem, kimse buna engel olamaz. Kadir olan benim. Hakim olan benim. Sen benim kulumsun, Resulümsün benim yolumdasın Ey Muhammed, sen git insanları uyar, sen yücesin, sen hizmet etmeye, mücadele etmeye devam et. Seni galip kılayım. Bu da sana sözümdür. Allah Resulüne bu sözü verdi." ifadelerini kullandı.

ALLAHIN YARDIMI SAYIDA DEĞİL, İMANDADIR
Nuh Der Başkan Yardımcısı Sait Kütler sözlerini şöyle sürdürdü: "Unutulmamalı ki insan sadece Allah ile huzur bulur, başkasıyla değil. Bundan sıyrılıp temiz mutmain, sağlam bir kalp ile huzuruna girmeli.
Miraca çıkıp geldikten sonra Resulullah anladı ki Allahın yardımı; sayıda çoklukta maddiyatta değil, imandadır. İnanan insana Allah kuvvet verir. Galip geleceğine inanan insan galip gelir. Allah`ı Rab bilenler ona dost oldukça hüsrana uğramayacağını bilir. Böyle bir kalp Müslüman için gereklidir. Müslümanlar bu konuda çok dikkatli olmalı.

KURTULUŞ İÇİN TEK ÖNDER
Yükselmek için namaz sizinde miracınız. Galip gelmek içinde miracınıza sahip çıkmanız lazım. Kurtuluş özgürlük, cennet, dünyada huzur Ahirette saadet isteyenler, Resulullah`ı kendilerine rehber seçmeli, önder seçmeli onun yolunda gitmeli. Hayatını okumalı, onu tanımalıdır." dedi.

Daha sonra Molla Sabri ve Molla Resul`ün birlikte okuduğu Kürtçe Mevlide katılımcılarda salâvatlarla eşlik etti.

Miraç programında Botan ilahi grubunun seslendirdiği kasideler ile katılımcılar adeta kendinden geçti.

Kapanış duasının ardından katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunuldu. Yoğun bir katılımın yaşandığı mevlit programı çıkışında, gelenlere mevlit poşetleri dağıtıldı.
Emcet Yalçın-İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir