• DOLAR 34.36
  • EURO 37.425
  • ALTIN 3021.293
  • ...
2021 Muharrem ayı ne zaman? Aşure günü ne zaman?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslam tarihindeki pek çok önemli olayın yaşandığı Muharrem ayının idrak edilmesine sayılı günler kaldı. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının başlamasıyla hicri 1442 yılı geride kalırken 1443’üncü yıl başlayacak. İşte, 2021 Muharrem ayı ne zaman? Aşure günü ne zaman? sorusunun cevabı…

2021 Muharrem ayı ne zaman?

Diyanet’in 2021 dini günler takviminde yer alan bilgilere göre Muharrem ayı 9 Ağustos 2021 Pazartesi günü başlayacak. Muharrem ayının başlamasının ardından hicri takvimde 1443 yılına geçilecek.

Aşure günü ne zaman?

Her yıl Muharrem ayının onuncu günü ise Aşure günü olarak idrak ediliyor. Muharrem’in onuncu günü yani aşure günü ise bu yıl 18 Ağustos 2021 Çarşamba gününe denk gelecek.

Aşure günü oruç tutmak sevap mı?

Alimler ve Medreseler Birliği’nin internet sitesinde yer alan bilgide “Âşure; hicri ayların birincisi olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Bugünü oruçlu geçirmek, semavi dinlerde var olan ve günahların bağışlanması için fırsat bilinen ibadetlerden biridir. Hatta bu orucun müşrikler tarafından tutulduğuna dair rivayetler de mevcuttur. Sevgili Peygamberimiz (aleyhissalatu vesselam) gerek bi’setten önce gerek sonra bu oruca kıymet vermiş; Ramazan orucu farz olmadan önce ve sonra ashabına, tutmaları yönünde tavsiyelerde bulunmuştur. Bugünü oruçlu geçirmenin faziletiyle ilgili varid olan rivayetler şu şekildedir; Ebu Katâde (radiyallahuanh) der ki: Rasulullah (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurdu: Allah’ın, Âşûre günü orucuyla ondan önceki yılı bağışlamasını şüphesiz ki umarım (Müslim, Sıyâm 196, No: 1162).

Yine Abdullah İbn Abbas (radiyallahuanhuma) şöyle der: Nebi (aleyhissalatu vesselam), Ramazandan sonra hiçbir günün diğerinden (daha) faziletli olduğunu araştırmazdı! Ancak Âşûre günü hariç!” (Buhârî, Salâtu’t-Terâvîh 69, No: 2006).

 Âşûre Orucu Küçük Günahlara Kefaret Olur

Hadis-i şeriflerde geçtiği üzere Âşûre orucu önceki yıl yapılan günahlara kefaret olur. Affedilen bu günahlar büyük değil, küçüklerdir. Zira büyük günahların affı ancak tövbe ile mümkündür. Eğer kişi büyük günahları işlememiş ve küçük günahlarda da ısrarcı değilse, bu oruç kendisinin ecrini arttırır. İmam Nevevî der ki: Olur da bu kimsenin büyük günahları varsa, umarız ki bunlar hafifler (El Mecmu VII, 474).

 Âşûre ile Birlikte Tâsûâ Gününü de Oruçlu Geçirmenin Fazileti

 Muharrem ayının dokuzuncu gününe “Tâsûâ” denir. Bugünü de oruçlu geçirmekle ilgili İbn Abbas (radiyallahuanhuma)’dan şu rivayet aktarılır: Rasulullah (aleyhissalatu vesselam), Âşûre günü oruç tutup bize de oruç tutmamızı emrettiği zaman sahabiler kendisine: Ey Allah’ın Resulü! Bugün, Yahudilerle Hristiyanların tazim ettikleri bir gündür! dediler. Bunun üzerine Rasulullah (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurdu: Öyleyse biz de gelecek sene (Muharrem’in) dokuzunda oruç tutarız (Müslim,  Sıyâm 133, No: 1134).

Bu hadise binaen Âşûre ile birlikte Tâsûâ gününü de oruçlu geçirmek müstehaptır. Bunun hikmetiyle ilgili farklı yorumlar yapılsa da ehli kitaba muhalefet olsun diye bu şekilde bir tavsiyenin varid olduğu görüşü daha muteberdir (Nevevî, Şerhu Müslim VIII, 15).

Her iki günü oruçlu geçirmek daha faziletli olmakla birlikte sadece Âşûrâ günü oruç tutmak mekruh değildir. Yani Âşûrâ günü oruç tutulduğunda, bir önceki günü de oruçlu geçirme zorunluluğu yoktur (El Heytemî, Tühfetü’lMuhtâc). Dolayısıyla hastalık veya oruca güç yetirememe gibi sebeplerden dolayı sadece bir gün oruç tutulabilir. Yine çeşitli sebeplerden dolayı dokuzuncu günde oruç tutma imkanı bulamayanların, Âşûrâ ile birlikte on birinci günü oruçlu geçirmeleri müstehap olur (Şirbînî, Muğni'lMuhtâc II, 226).

Muharrem ayı 7 Eylül’de sona erecek ve 8 Eylül 2021’de Safer ayı başlayacak.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir