• DOLAR 32.549
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2443.224
  • ...
3 Tarihte Bugün: 3 Ağustos
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

3 Ağustos’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

1949: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, komünist Çin yönetiminin Birleşmiş Milletler’e girme isteğini reddetti. Daha sonra Rusya’nın araya girmesiyle Çin, Birleşmiş Milletler’e daimi üye olarak alınacak ve BM’de veto hakkına sahip 5 ülke arasına katılacaktır. (Çin’in BM üyeliği reddedildi)

2002: AB’ye uyum çerçevesinde tarihi adımlar atıldı. TBMM’de kabul edilen yasayla, “savaş ve yakın savaş tehdidi” dışında idam cezası kaldırıldı; Kürtçe de dâhil farklı ana dil ve lehçede yayına izin verildi; ana dili öğrenme serbest bırakıldı; azınlık vakıflarına gayrimenkul edinme, kendi taşınmazları üzerinde tasarrufta bulunma hakkı tanındı. Bunlardan idam cezasının kaldırılması dışındaki maddeler hem tatmin edici bulunmadı hem de uygulamalarda problem yaşandı. Kürt Meselesi’nin radyodan günde bir saat Kürtçe program yapmakla ve Kürtçe öğreten kurslara izin vermekle çözülemeyeceği çok geçmeden anlaşıldı. (AB’ye uyum yasaları) 

2002: AB'ye uyum çerçevesinde kabul edilen yasayla, savaş ve yakın savaş tehdidi halleri dışında idam cezası kaldırıldı. (İdam cezası kaldırıldı)

2005: Mısır İslami Hareketi’nin öncü kadınlarından Zeyneb Gazali vefat etti. Gazali, yıllar boyunca sürdürdüğü tebliğ çalışmalarını yürütürken devletin baskı ve zulmünü teşhir etmekten sakınmıyordu. Bunu yaparken de ülkesini il il, kasaba kasaba dolaşıyor, tebliğ turları düzenliyordu. Pakistan, İngiltere, Amerika, Arabistan, Sudan, Ürdün ve Cezayir gibi pek çok ülkeye tebliğ çalışmaları için seyahatlerde bulunuyordu. Ülke ülke dolaşırken Gazali’nin yolu Türkiye’ye de düşmüştü. Zindan ve işkenceyle bile geri atmayı düşünmeyen Zeyneb Gazali, hayranlık uyandıran dik duruşunu bir ömür taşıdı. Bu tutuklama ile işkencenin ardı arkası kesilmedi. İtiraflara, iftiralara zorlanır Zeyneb Gazali. Ne köpeklerin defalarca vücudunu parçalaması, ne acıdan bayılıncaya kadar yediği sayısız kırbaç darbelerinin açtığı yaralar, ne ayaz kış günlerinde beline kadar soğuk sularda bekletilmesi ve ne de diğer işkence çeşitleri onu yıldıramadı. 3 Ağustos 2005 yılında Hakk’ın rahmetine kavuşan, tebliğ hareketlerinin yanı sıra sayısız mazlum ve muhtaç insanın hak mücadelesine hayatını adayan Gazali, herhangi bir insan hakları kuruluşundan ödül almış mıdır, bilinmiyor. Geride yetiştirdiği binlerce gence, sayısız konferans ve makale bırakan Gazali, kitapları ile halen davetine devam etmektedir. (Zeyneb Gazali vefat etti)

2014: Siyonist terör rejimi, BM’ye ait bir okula saldırı düzenledi. En az 10 kişi şehid oldu, 50 kişi de yaralandı. (Terör rejimi okulu vurdu)

2018: Suudi koalisyonu Yemen'de hastane vurdu. 52 sivil hayatını kaybetti. 100’ü aşkın kişi yaralandı…  (Suudi koalisyonu Yemen'de hastane vurdu)

Bu haberler de ilginizi çekebilir