• DOLAR 32.499
  • EURO 34.965
  • ALTIN 2429.204
  • ...
Tarihte Bugün: 2 Ağustos
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2 Ağustos’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

1492:İspanya’da, Musevilere “dinlerini değiştirmeleri, aksi takdirde ülkeden ayrılmaları” için verilen süre sona erdi. İspanya Musevilerinin çoğu, Kemal Reis’in kadırgalarıyla İstanbul’a geldi ve Osmanlı Devleti’nce hoşgörüyle karşılandı. Yahudiler, bu hoşgörünün bedeli olarak Osmanlı’yı yıkma faaliyetlerine girişecek ve Filistin topraklarının kendilerine verilmesini isteyeceklerdi. Osmanlı’nın dağılmasından sonra İngilizlerin işbirliği ile Filistin topraklarını işgal edip siyonist bir terör şebekesi kuracaklardı. (İspanya Musevilerinin çoğu İstanbul’a geldi)

1849: Mısır valisi, Mısır ve Sudan’ın valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa öldü. Kavalalı Mehmet Ali Paşa Mısır ve Sudan’a sancakbeyi olarak atanmış daha sonra Osmanlı’dan bağımsızlığını ilan ederek kendini buralara sultan ilan etmiştir. Osmanlı ile savaşlara giren Kavalalı, İngiltere’nin desteğini hep yanında görmüştür. (Kavalalı Mehmet Ali Paşa öldü)

1914: Osmanlı ile Almanya arasında gizli işbirliği anlaşması imzalandı; Osmanlı’da seferberlik ilan edildi. Osmanlı İmparatorluğu, İttihatçılar’ın imzaladığı bu anlaşmayla Birinci Dünya Savaşı’na Almanya safında katılarak dağılmıştır. (Osmanlı ile Almanya arasında gizli işbirliği anlaşması)

1987: Türkiye'de kan kanserli bir hastaya, ilk kez kemik iliği nakli yapıldı. (Türkiye'de ilk kez kemik iliği nakli yapıldı)

1990: Saddam Hüseyin önderliğindeki Irak, Kuveyt'i işgal etti. Kuveyt Emiri Cabir el-Ahmed el-Sabah, Suudi Arabistan'a kaçtı. (Irak, Kuveyt'i işgal etti)

2012: Çin’in, Müslümanların çoğunlukta olduğu 9 milyon nüfuslu Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne yönelik baskılarına bir yenisi daha eklendi. Bu kez de oruç tutmak yasaklandı. Yasaklama genelgesi, bölge yönetiminin internet sitesinde yayımlandı. Genelgede, “Komünist Parti kadrolarının, emekliler dâhil devlet memurlarının ve öğrencilerin, Ramazan ayına özgü dini faaliyetlerde bulunması yasaklanmıştır” deniliyordu. Yasaklar, Uygur Bölgesi’nin bağımsızlığı için mücadele eden gruplarca protesto edildi. (Oruç tutmak yasaklandı)

2015: Mısır’da Muhammed Mursi iktidarının cunta güçlerince gasp edilmesinin ardından, keyfi bahaneler ile tutuklanarak zindanlara atılan Müslüman Kardeşler Teşkilatı mensubu Ahmed Gazlan ile Cemaatu’l İslamiyye mensubu Şeyh İzzet Es-Selamuni, Mısır zindanlarında şehid oldu. (Ahmed Gazlan ve Şeyh İzzet Es-Selamuni şehid oldu)

Bu haberler de ilginizi çekebilir