• DOLAR 34.243
  • EURO 37.054
  • ALTIN 2952.45
  • ...
Tarihte Bugün: 31 Temmuz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

31 Temmuz’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

855 Ahmed bin Hanbel şehid oldu

Hanbeli mezhebinin imamı olan Ahmed bin Hanbel, Abbasi zindanlarında gördüğü işkencenin tesiriyle şehid oldu. Hicri 164’te Bağdat’ta doğan ve yine hicri 241’de orada vefat eden Ahmed bin Hanbel’in, 300 binden fazla hadis ezberlediği rivayet edilmiştir. İmam-ı Şafii’nin öğrencisi olup, “El-Müsned” adındaki hadis kitabında 30 bin hadis yer almaktadır. İslam devletinin sınırlarının genişlemesi ve batı felsefesinin Müslüman âlimleri etkilemesinin ardından ortaya çıkan ve akılcılığı savunan Mu’tezili görüşe karşı çıkmıştır. Bu nedenle dönemin Mu’tezile taraftarı Abbasî Sultanı tarafından zindana atılmıştır. 

(El-Hamra Kararnamesi)

Yahudilerin İspanya’dan kovulacağını gerekçeleriyle bildiren El-Hamra Kararnamesi imzalanarak yürürlüğe girdi. Bu kararnameye göre yahudi dinine mensup olan ya da kökenleri bu dine inanmış halka dayanan herkes İspanya’yı terk edecek; yanına altın, para ve benzeri ziynet eşyası almayacaktır. Yahudiler, gittikleri her yerde özellikle ekonomik açıdan güçlenerek oradaki nüfuzlarını artırmaya çalışıyor; günün birinde bir devlet sahibi olma hayaliyle, bulundukları ülkeyi bu konuda yoklayıp gizlice bu hedefleri için çalışıyorlardı. Avrupa’nın tamamı kısa sürede bu yahudi hedefini anlamış ve yahudileri Avrupa topraklarından atmışlardır. O dönemde onları topraklarına alıp insan muamelesi yapan tek toplum Müslümanlardı.

1922 İstiklal Mahkemeleri Kanunu Meclis’te kabul edildi

İstiklal Mahkemeleri Kanunu Meclis’te kabul edildi. Yapılan devrimleri zorla halka kabul ettirmenin en etkili silahlarından biri İstiklal Mahkemesi olmuş ve yapılan uygulamalara en küçük bir muhalefet, isyan olarak değerlendirilerek idamla cezalandırılmıştır. Bu mahkemeler hiç yargılama yapmadan da birçok infazda bulunmuş, mahkemeden çok cellat rolünü üstlenmişlerdir. Halk açısından en acı verici olanı ise halâ İstiklal Mahkemeleri’ni temize çıkarmaya çalışanların varlığıdır. 

1987 Mekke’de kanlı Cuma

Mekke’de Hac sırasında bir rup İranlı, Amerika Birleşik Devletleri aleyhine gösteri yaptı. Suudi polisinin gösteriye katılanlar üzerine ateş açması sonucu, İran ve diğer ülkelerden gelen en az 500 hacı katledildi..

2014 Gazze’de bayram, mateme döndü

Gazze’de, terör rejiminin bayram boyunca gerçekleştirdiği saldırılarda, çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 318 Gazzeli şehid oldu, 980 kişi yaralandı.

2014 Doğu Türkistan’da katliam 

Doğu Türkistan’da Müslümanlara yönelik saldırılarda en az 100 Uygur Müslüman, komünist Çin polisi ve askeri tarafından vurularak katledildi. 

2015 Taliban lideri Molla Ömer hayatını kaybetti

Taliban sözcüsü Zabiullah Mücahid, Taliban lideri Molla Ömer’in “bir süre önce” yakalandığı hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi. Molla Ömer, 14 yıl boyunca ABD işgaline karşı direnen tavizsiz tutumu ile tanınıyordu. 

2016 Askeri okullar kapatıldı

Darbe Girişimi sonrasında resmî gazetede yayınlanan yeni kararnamelerle TSK’dan 1389 asker daha ihraç edildi. İlgili kararnameyle askeri okullar kapatılırken, kuvvet komutanlıkları da Millî Savunma Bakanlığı’na bağlandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir