• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Tarihte Bugün: 13 Temmuz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

13 Temmuz’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

678: Hz. Aişe radiyallahu anha annemiz vefat etti. Hz. Ebubekir radiyallahu anhın kızı Hz. Aişe radiyallahu anha 612 yılında Mekke’de doğdu. Çok genç yaşta Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem ile evlenmiş olduğundan, tam bir talebe gibi Peygamber’in terbiyesi altında yetişmiştir. Bu durum O’nun Ashab’ın büyük müçtehitlerinden ve hadisçilerinden biri olmasını sağlamıştır. Kadınlarla ilgili birçok bilgiyi O nakletmiş ve ‘Din’in bu yönünün kaybolup gitmesini önlemiştir. Sadelik, cömertlik, ilim sevgisi, dini yaşamada hassasiyet, fedakârlık, iffet, nezahet ve sadakat O’nun hayatını anlatan özet başlıklardı. Allahu Teâlâ O’ndan razı olsun, cennetteki makamını yüceltsin… (Hz. Aişe annemiz vefat etti)

1878: Osmanlı Devleti, Çarlık Rusyası, Birleşik Krallık, Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, İtalya ve Fransa arasında Berlin Antlaşması imzalandı. (Berlin Antlaşması imzalandı)

1930: 1930 yılında kıblesini Batı’ya çevirmiş, laiklik ve ulusçuluk öğretileriyle hareket eden yeni rejim, Müslüman Kürtleri katliamlardan geçirdi.

Şeyh Said’in şehid edilmesinden sonra sadece kıyama katılan kişiler ve aileler değil, kıyama katılma sözü verip katılmayan, kıyamdan haberi olmayan, hatta kıyama karşı duran kişiler ve aileler için de sürgün kararı çıktı. Sürgün, Ağrı’da şok etkisi oluşturdu. Sürgün emrini duyanların bir bölümü teslim olmadı, direnme kararı aldı. Yakalanıp sürgün edilenlerin bir bölümü ise sürüldükleri yerlerden kaçıp Suriye’ye geçti. Şeyh Said Kıyamı’na katılmamış olmalarına rağmen cezalandırılmış olmanın oluşturduğu öfke, bölgenin dağlık ve sınırda olmasıyla buluşunca devlet, isyanı bastıramadı.

Devlet, bütün dış müttefikleriyle birlikte harekete geçti. Şeyh Said Kıyamı’nın bastırılmasında bile bazı ölçüler gözetlenmiş, bastırmanın açık bir katliama dönüşmemesi yönünde kimi kararlar uygulanmıştı. Devlet, dış destek sağladıktan sonra hava kuvvetlerini güçlendirerek bölgeye yönlendirdi. Bombardıman için 80 uçak kullanıldı. Yunanlara karşı yapılan Büyük Taarruz’a katılan askerden daha çok asker seferber edildi. Zilan Deresi’ne sığınan sivil Müslüman halk, havadan bombardımana tutuldu. Resmi rakamlara göre 15 bin, sivil kaynaklara göre ise çoluk-çocuk, yaşlı-genç, 50 bine yakın Müslüman Kürt katledildi. Hamile kadınların karınları deşildi. Bebekler katledildi. Yüzlerce köy yakıldı, boşaltıldı. On yıllarca o bölgelere giriş çıkışlar yasaklandı. Yüzbinlerce insan yerinden yurdundan çıkarılarak sürgüne gönderildi. (Zilan Katliamı gerçekleşti) 

1960: Üstad Bediüzzaman Said Nursi'nin kabri açıldı; mübarek naaşı Barla, Isparta civarında bilinmeyen bir yere defnedildi.  (Üstad Bediüzzaman Said Nursi'nin kabri açıldı)

1985: Dünyada ilk kez ABD’de, bir ameliyat sırasında lazer ışınlarından yararlanıldı. Lazerli tedavi bundan sonra tıbbın vazgeçilmezlerinden biri olarak insan hayatına girmiş oluyordu. (Lazer ışınları ile ilk ameliyat)

1993: Diyarbakır’da, Ergani çevresindeki kazılarda bulunan 9 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen kumaş parçasının en eski kumaş kalıntısı olduğu açıklandı. (9 bin yıl öncesine ait kumaş bulundu)

1995: Isparta'nın Senirkent ilçesindeki sel felaketinde 74 kişi hayatını kaybetti. (Isparta'da sel; 74 ölü)

Bu haberler de ilginizi çekebilir