• DOLAR 32.384
  • EURO 35.072
  • ALTIN 2326.267
  • ...
Tarihte Bugün: 12 Temmuz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

12 Temmuz’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

1878: Osmanlı Devleti, Kıbrıs adası yönetimini Birleşik Krallık’a devretti. 19’uncu yüzyılın sonlarına doğru iyice güç kaybına uğrayan Osmanlı, uzak yerlerin ve özellikle de Kıbrıs gibi stratejik adaların kontrolünde zorluklar yaşıyordu. Fetihler yapan Osmanlı Devleti, artık saldırıya uğruyor ve topraklarını savunamıyordu. İşte böyle bir dönemde İngilizlerin Osmanlı’ya yardım etmesi ve Ruslara karşı ittifak kurulması karşılığında Kıbrıs’ın yönetimi Britanya Krallığı’na devredildi. O gün başlayan Kıbrıs Sorunu hala devam ediyor. (Osmanlı Devleti, Kıbrıs adasını Birleşik Krallık’a devretti)

1932: Türk Dil Kurumu kuruldu. Türk milliyetçiliğinin zirve yaptığı ve Türkçe’den başka dillerin yok sayıldığı bu yıllarda oluşturulan bu kurum, Türkçe’yi Türkiye’nin bütün halklarına dayatma ve tek dil olarak kabul ettirme açısından önemli görevler üstlenmiştir. Katı milliyetçiliğin egemen olduğu baskıcı politikalara, bu kurum da Türk dili üzerinden destek sağlamıştır. Bu kurum önce Türk dilini Arapça ve Farsça kelimelerden arındırarak saf olarak ortaya çıkarmaya çalıştı. Ancak oluşan yeni durumda artık “hiçbir şey” konuşulamıyordu. Deyim yerindeyse Türkçe tamamen çıplak kalmıştı. (Türk Dil Kurumu kuruldu)

1993: Japonya’nın Tokyo Adası açıklarında meydana gelen ve Richter (Rihter) ölçeğine göre 10 nokta 5 şiddetindeki depremin sebep olduğu tsunami, 3 bin kişinin ölümüne neden oldu. (Japonya’da 10.5 şidedetinde deprem)

2016: Jammu Keşmir Bölgesi’nde Hizbu’l-Mücahidin Hareketi’nin üst düzey komutanlarından Burhan Wani’nin katledilmesinin ardından protesto gösterileri düzenlendi. Hindistan askerlerinin göstericilere saldırması sonucu çıkan olaylarda 30 kişi hayatını kaybetti. (Keşmir’de Hint zulmü)

Bu haberler de ilginizi çekebilir