• DOLAR 32.574
  • EURO 34.889
  • ALTIN 2435.714
  • ...
SON DAKİKA
Tarihte Bugün: 14 Temmuz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

14 Temmuz’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;  

620: Miladi takvimle bugün, Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem, Miraç’a çıktı. Miraç Kandili, İslam dininde mukaddes gecelerden biridir. Hicri Recep ayının 27’nci gecesindedir. Bu gecede Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem, Mekke’deki Mescid-i Haram’dan, Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürülmüş, oradan da gökleri aşarak, Cebrail’in bile giremediği Sidretü’l-Münteha’yı geçmiş ve Allah’ın katına ulaştırılmıştır.  Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem, Miraç’tan beş vakit namaz ve birçok müjdeyle dönmüş; bundan sonra Müslümanların sıkıntıları giderek azalmaya başlamıştır. (Miladi takvimle bugün Peygamber Efendimiz Miraç’a çıktı)

1700: Osmanlı Devleti, Çarlık Rusyası ile İstanbul Antlaşması’nı imzaladı. Bu antlaşmanın hükümlerine göre Osmanlı Devleti Azak Kalesi’ni Rusya’ya bıraktı. Böylece Rusya Karadeniz’de kendisine sağlam bir yer yapmış oluyordu. Ayrıca Rusya, İstanbul’da elçi bulundurabilecekti. (İstanbul Antlaşması imzalandı)

1789: Silahlanan Paris halkının, krallık baskısının simgesi olarak gördükleri Bastille (Bastil) Hapishanesi’ni ele geçirmesiyle Fransız Devrimi başladı. (Fransız Devrimi başladı)

1942: Atılay isimli Türkiye denizaltısı eğitim dalışı yaptı, bir daha su yüzüne çıkamadı: 37 subay ve er öldü. Denizaltının İkinci Dünya Savaşı nedeniyle yerleştirilen bir mayına çarpmış olabileceği, gövdesinde meydana gelen büyük delikten anlaşıldı. (Eğitim dalışında facia: 37 subay ve er öldü)

1958: Irak’ta General Abdülkerim Kasım yönetimindeki ihtilalci ordu birlikleri, kanlı bir darbeyle yönetimi ele geçirdi. Kral Faysal, Kral Naibi Prens Abdulillah ile eski bir Osmanlı subayı olan Başbakan Nuri Said öldürüldü. (Irak’ta kanlı darbe)

1971: İstiklal Mahkemeleri’nin meşhur hâkimlerinden ve Kemalizm’in sadık bağlılarından Kılıç Ali lakaplı Süleyman Asaf Emrullah öldü. Cumhuriyetin kurulmasında ve laikliğin yerleştirilmesinde aktif görev alan; İstiklal Mahkemeleri’nde birçok âlim ve dindar şahsiyetin idam edilmesi kararında imzası olan Kılıç Ali, 1961’de Yeni Türkiye Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı. (Kemalizm’in sadık bağlılarından Kılıç Ali öldü)

1987: Olağanüstü Hal Bölge Valiliği kuruldu. Bu girişim ilk başta eyalet sistemine giden ilk adım olarak değerlendirilmişse de tamamen polisiye işlevler için kurulduğu zamanla ortaya çıkacaktı. (Olağanüstü Hal Bölge Valiliği kuruldu)

1988: ANAP Kongresi’nde, Kartal Demirağ isimli şahıs Başbakan Turgut Özal’a kürsüde konuşma yaparken tabanca ile ateş etti. Elinden yaralanan Özal, diğer kurşunun kürsüdeki mikrofona isabet etmesiyle kurtulabildi. Saldırgan Kartal Demirağ’ın, salonda bulunan güvenlik görevlilerince etkisiz hale getirilmesinden sonra, Başbakan Özal’a ilk müdahale salonda bulunan sağlık görevlilerince yapıldı. Soğukkanlılığını koruyan Özal, eli sargılı olarak konuşmasına devam etti. (Turgut Özal’a suikast girişimi)

2014: Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus (Fransis), Katolik Kilisesi’ndeki her 50 papaz veya rahipten birinin pedofil yani çocuk tacizcisi olduğunu açıkladı.  (Her 50 ‘papaz’dan biri sapık)

Bu haberler de ilginizi çekebilir