• DOLAR 32.542
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2458.81
  • ...
Kan davasına dönüşmeden barıştılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, Mardin Valisi Turhan Ayvaz, İşadamları Muhsin Kaya ve Şoförler Odası Başkanı Ali Baraj`ın büyük çabaları sayesinde iki aile birbirlerinin taziyelerine giderek bu olayın daha da büyümesinin önüne geçildi.

 

Ortaköy Beldesinde camide verilen barış yemeği ile Efe ve Bağış aileleri arasındaki husumete son verildi. Barış yemeğine Mardin Valisi Turhan Ayvaz, AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, eski milletvekilleri Mahmut Duyan ve Mustafa Tuğmaner, İl Özel İdare Genel Sekreteri Halil Homan, Emniyet Müdürü Derviş Kara, Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun, işadamları, STK Başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Cami içinde bir konuşma yapan Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Mardin`de ve bölgede yaşanan kan davalarının cehaletten kaynaklandığını ifade ederek \"Mardin`imizin dünya çapında ismi duyulan kardeşlik hoşgörü alanındaki unvanına bugün düzenlenen barış yemeği ile bir kez daha şahit olduk. Aynı sülaleden amcaoğullarından bir husumeti daha kan davasına dönüşmeden nefisler ayaklar altına alınarak büyük bir erdemle bir araya geldiler. Kendilerini tebrik ediyorum. Ben iki aileyi de yürekten tebrik ediyorum. Bugün onlar hem dünyalığını kazanmışlar, hem ahiretliğini kazanmışlardır. Bu çalışmalarda elbette gizli kahramanlarımız var, emeği geçenleri tebrik ediyorum. Burada herkes üzerine düşeni yapmıştır\" dedi.

 

100 yıllık kan davalıları barıştıracağız

Bağış ve Efe ailelerinin kısa sürede barışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Ayvaz, \"Bu aileleri bütün yüreğimle tebrik ediyorum. Bölgede uzun süren kan davaları da var, inşallah bunları da en kısa sürede bitireceğiz. Mesela geçenlerde beni ziyaret eden iki aile daha vardı. Ama onların kan davası 100 yıllık bir kan davası. Ta 1914 yılından beri aralarında oluşan bir husumet ve nesilden nesile aktarılmış. İsimlerini vermek istemiyorum ama inşallah kısa bir süre sonra onların da aralarında barışı tesis edeceğiz\" diye konuştu.

 

Çatışma konseptinden kurtuluyoruz

Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ da barışta emeği geçenlere teşekkür ederek, \"Burada büyük bir kitle hazır bulundu. Bölgeden kanaat önderleri ve köylerden insanlarımız katıldı. Böyle bir ortamda bulunduğum için mutluluk duydum. Bundan sonra insanlarımız, çocukların geleceğini karartmamalıdır. Enerjilerini barışa, huzura, medeniyette gelişime, değişime uyarlamaları lazım. Türkiye`de artık konsept değişti. Çatışma konseptinden artık kurtuluyoruz. Çekişme konseptinden kurtuluyoruz. Ayağımızdaki prangaları çözüyoruz. Hamdolsun bugün böyle bir anı beraber yaşadık. İnşallah bu diğer küskünlere, kan davasını güden insanlarımıza bir başlangıç, bir olumlu örnek teşkil eder. İnsanlarımız artık enerjilerini bu tür yersiz şeylere harcadıklarını anladılar. Bu önemli bir aşamadır. İnşallah bundan sonra zamanımızı güzel şeylerle harcayacağız\" dedi.

 

Akdağ, \"İnşallah bu diğer küskünlere, kan davasını güden insanlarımıza bir başlangıç olur. İnsanlarımız artık enerjilerini bu tür yersiz şeylere harcamamaları gerektiğini anladılar. Bu önemli bir aşamadır. İnşallah bundan sonra zamanımızı güzel şeylerle harcayacağız. Bağış ve Efe aileleri büyük bir olgunluk gösterdi. Bu olayı fazla büyütmeden barışla noktalamaları bizleri sevindirdi. Bu barış sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum\" ifadelerini kullandı.

 

Her iki akrabasının barışmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Ortaköy beldesi kanaat önderlerinden Fasih Kip, \"Bölgemizde bazen kan davaları uzun yıllar devam ediyor. Ve birçok canlar heba olup gidiyor. Çok şükür beldemizde yaşanan bu olay kan davasına dönüşmeden barışla noktalandı. Umarım bir daha bu olaylar yaşanmaz\" diye konuştu.

 

3 bin kişiye yemek ikram edildi

İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun da Kuran`-ı Kerim`den barışla ilgili ayetler okuyarak barışın kardeşliğin önemine vurgu yaptı. Daha sonra Vali Ayvaz ve Milletvekili Akdağ, barışan Efe ve Bağış ailesinin ileri gelenlerini ortalarına alarak onları tebrik etti.

 

Ardından katılanlara yemek ikram edildi. Bu arada yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı barışma töreninde misafirler için yöreye özgü sadece kavurmalık etten yapılan hamis yemeği ikram edildi. (Mehmet Arasan -İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir