• DOLAR 32.571
  • EURO 34.993
  • ALTIN 2441.78
  • ...
Başbakan`dan Belediyelere Sert Uyarı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, emsal değerleri konusunda dikkatli davranılmasını isteyerek, "Çeşitli plan notlarıyla emsallerle oynayanlar var, belediyelerin içinde bunu görüyorum. AK Parti olarak 3 emsal, azami ilkemiz olmalıdır. Plan notlarıyla oynamak suretiyle eğer siz bunu 7`ye çıkarıyorsanız 6`ya çıkarıyorsanız tarih sizi affetmez, bu millet sizi affetmez. Asla bunlarla oynama noktasına girmeyin, bizim bunlara ihtiyacımız yok. AK Parti`li belediyeler örnek olmalı. AK Parti`li belediyeler tarihin alkışladığı belediyeler olmalıdır" dedi.

Erdoğan, Ankara`daki bir otelde düzenlenen "AK Parti 4. Uluslararası Yerel Yönetimler Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, tarihte, şehirlerin harekete göre değil hareketin şehre göre şekillendiğine dikkati çekerek, bu şehirleri yeniden kurmanın mücadelesini verdiklerinini vurguladı.

"SADECE MİMAR SİNAN`LA YETİNİLMEZ"

"Pazar yerli yerinde olurdu. Çarşı yerli yerinde olurdu. Cami, imaret, çeşme, hükümet konağı yerli yerinde olurdu. Şehir telaşe üretmez, huzur, dinginlik sükunet üretirdi" diyen Erdoğan, "Üstadın ifade ettiği gibi `Allahım beni evimden çıkarma da az ızdırap çekeyim` duasına muhatap olacağı değil evindeki sükuneti sokakta da hissedecek şehirlerimiz vardı. İşte biz bu şehirleri, bu şehir kültürünü, şehir anlayışını özlüyoruz. Ama özlemekle kalmayacak, bu şehirleri yeniden kurmanın mücadelesini vereceğiz" şeklinde konuştu.

Sadece Mimar Sinan ile övünmenin yeterli olmadığını, daha fazla Mimar Sinanlara ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Erdoğan, "Mimar Sinan`ın ustalığı kadar onun idraki tevarüs etmiş mimarlara ihtiyacımız var. Musalla taşında değil yaşarken kıymeti bilenecek mimarlara ihtiyacımız var. Bize şehirlerimizi geri verecek o şekilde mimarlara ve o şekilde belediye başkanlarına ciddi şekilde ihtiyacımız var" diye konuştu.

"PLAN NOTLARIYLA EMSALLERLE OYNAYANLAR VAR"

"Şuradan daha fazla bir şey elde edelim, biraz daha rant elde edelim. Onun için emsali 1,5 değil, 3`e çıkaralım, 2,5`a çıkaralım. Allah aşkına bu mantıktan vazgeçin. 3`ün verileceği yer de vardır ama 3`e zorlayacağımız yer asla olmamalıdır" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şu anda çeşitli plan notlarıyla, emsallerle oynayanlar var. Belediyeler içinde bunu görüyorum. Bizim AK Parti olarak azami 3 emsal, ilkemiz olmalı. Ama plan notlarıyla oynamak suretiyle eğer siz bunu 7`ye, 6`ya çıkarıyorsanız tarih sizi affetmez, millet sizi affetmez. Asla bunlarla oynama noktasına girmeyin. Bizim bunlara ihtiyacımız yok. AK Parti`li belediyeler örnek olmalı, bu noktada tarihin alkışladığı belediyeler olmalıdır. Asla 3 emsalin üzerine çıkmamalıyız. Denizlerimizi tehdit etmemeliyiz, sahillerimizi tehdit etmemeliyiz. En idealiyle bunları yapmalıyız."

Erdoğan, üniversitelerden de mimarlar, şehir planlamacıları, mühendisler yetiştirmesini özellikle istediğini ifade ederek, "İnşa ile idraki harmanlamış, taşa bir yapı malzemesi değil anlam taşıyan bir varlık olarak bakan, taşa anlam katan, ruh katan estetik katan mezunlarımız olmalı" dedi.

"BELEDİYE BAŞKANLARI BÜROKRATİK OLİGARŞİYE MAHKUM OLMALI"

Erdoğan, aynı şekilde bürokrasinin altında kaybolup gitmeyen, derdi olan belediye başkanlarına ihtiyaç duyduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Siyasi irade, bürokratik oligarşiye mahkum olmamalı. Belediye başkanı, bir siyasi irade olarak asla bürokratik oligarşinin oyuncağı haline gelmemelidir. Eğer biz büyük mirasımızla kadim kültürümüzle hareket edersek kazmayı o ruhla elimize alırsak inanın gerisi gelecektir. Niyet hayırlı olduğu sürece akıbet de mutlaka hayırlı olacaktır. Birkaç 10 yılda harap edilen şehirlerimizde niçin kentsel dönüşüm yapıyoruz, niye değişim yapıyoruz- İşte bu yüzden. Şehirlerimiz mahvoldu, gasp edildi adeta işgal altında şimdi biz bu işgali döndürmek yeniden o gönüllerimizdeki işgali kaldırmak ve toprakla yoğurmak suretiyle yeniden inşa etmek için bunları yapıyoruz. Bunu yapmaya da mecburuz. Belki bu bizim için bir iki asır alacaktır ancak bunun başlangıcını iyi yapmamız lazım. Ruhuna ve özüne döndürmek için bu adımı iyi atmamız lazım."

"REKLAM PANOLARIYLA CAM GİYDİRMELERLE TARİHİ REZİL ETMİŞLER"

"Bakın hep övündüğümüz, ecdadımızın bize bıraktığı eserlerdir" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Batıya gidiyoruz, dolaştığımız yerlerde bakıyorsunuz, onların da tarihten tevarüs ettiği mimari eserlere baktığınızda diyoruz ki: Budapeşte`ye bak, adamlar yüzlerce yıl bu eserleri nasıl korumuşlar ve hala nasıl koruyorlar. Bakın onlar oynamıyor, hala aynen koruyor bizde birçok yerde maalesef reklam panolarıyla cam giydirmelerle bilmem nelerle o tarihi eserleri rezil etmişler. Her yerde böyle, İstanbulumuz, Ankaramız, Konyamız, İzmit her yer böyle. Bazıları tamamen kökten yıkılmış, yeniden inşa edilmiş. Ama yeniden aynısı inşa edilmiyor."

İstanbul Taksim`de Taş Kışla`nın aynısını yapmak istediklerini ancak engellemelerle karşılaştıklarını anımsatan Erdoğan, "Kurul, kalkıyor Taş Kışla`nın aynısını yapmak isterken bizim önümüze retle çıkıyor. Dedim ki: Reddine ret. Ana muhalefet kalktı, o tezi savundu. Oradaki asıl röleveler her şey elimizde. `Onu yapacağız` diyoruz, onlar bizim yanımızda yer alması gerekirken kurulu savunuyor. Biz de reddinin reddini gerçekleştirdik" şeklinde konuştu.

"CHP ZİHNİYETİ TARİHİ YOK EDEN ZİHNİYETTİR"

"Çünkü bu CHP zihniyeti, tarihi yok eden zihniyettir, yıkan zihniyettir" ifadelerini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Dolmabahçe`nin tarihinde orada stat yok. Eskiden Dolmabahçe Sarayı`nın ahırları oradaydı. Lojistik desteklerin olduğu yer. Ne oldu sonra- Oraya da yine geldiler, stadyumu oraya indirmek suretiyle şu andaki stadı yaptılar. CHP`nin zihniyeti bu. Ama biz tarihi ayakta tutacağız ve tarihimizden utanmıyoruz. Ama bu süreçten, bu özlemden, bu hedeften asla vazgeçmeyeceğiz. Biz kötü bir miras almış olsak da çocuklarımıza iyiye giden miras bırakacağız. Cumhuriyet tarihi için de söylüyorum. Çünkü hep yıktılar ama biz şimdi aslını ortaya çıkarıyoruz. AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığını, tüm belediye başkanlarımızı bu yöndeki çabalarından dolayı tebrik ediyorum. Hassas olun, dikkatli olun, bürokratik oyunlara asla gelmeyin. Ben gerek tarihimize sahip çıkmak gerekse ortaya çok daha farklı eserler koymak suretiyle gönlü inşa ettiği eserde, ruh dünyasını oraya yansıtabilen arkadaşlarım olarak sizleri gördüm. Rabbim bizi ruhu olan, idraki olan, istikameti olan şehirlere kavuştursun."

Başbakan Erdoğan konuşmasının ardından AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı`nın düzenlediği "Yaşanabilir Şehirler ve Estetik" konulu yarışmada dereceye giren projelerin yer aldığı sergiyi gezdi.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir