• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
DİSKİ Genel Müdürü Tutşi: Diyarbakır'da su kayıp-kaçak oranı yüzde 45
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresinin su arıtma, kayıp-kaçakla mücadele, yapılan ve yapılacak projelerle ilgili çalışmalarını paylaşmak üzere basın mensuplarıyla bir araya gelen DİSKİ Genel Müdürü Mehmet Fırat Tutşi, son zamanlarda artan kayıt dışı tüketime dikkati çekti.

 

Merkez Kayapınar ilçesi Talaytepe Mahallesinde bulunan içme suyu arıtma tesisinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Tutşi, 15 bin 772 kilometre karelik alanda bin 272 personel ile hizmet ettiklerini belirterek "2021 yılı bütçemiz 552 milyon TL'dir. Bu sene başlattığımız ve yıl içerisinde bitirilmesi planlanan 552,3 milyonluk yatırım startı verdik. Bu yatırımların birçoğu başlatılmışken bir kısmı ihalelerin tamamlanması sonrası devreye girecek." dedi.

Mevcutta 423 bin abonelerinin olduğunun ve bu konuda ciddi sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Tutşi, "Şehirde ciddi oranda abonesiz kullanıcılarımız var. Ürettiğimiz suyun yarısı dediğimiz yüzde 44-45'i kayıt dışı, kaçak, bahçe ve bostan sulaması ile boşa akıtılıyor. Suyu 177 metre terfi yapıp enerji üretiyor ve arıtıyoruz. İçilebilir bir özellikteki bir suyla eğer bahçe suluyorsak bu iş yürütülemez." ifadelerini kullandı.

Şu anda saniyede 3 metreküp kapasiteli suyu arıtarak şehre verdiklerinin altına çizen Tutşi, "Günlük kişi başı tüketim ortalama 120-130 litre iken bu oran Diyarbakır'da geçen ayki değerlerde 270 litreye çıktı. Bu, su kullanım alışkanlığımızın kötü olduğunu gösteriyor." şeklinde konuştu.

Toplantının ardından basın mensuplarıyla beraber arıtma tesisini gezen Tutşi, bölümlerde suyun hangi işlevlerden geçirilerek arıtıldığı ve arıtım takip sistemi hakkında bilgi verdi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir