• DOLAR 32.324
  • EURO 35.105
  • ALTIN 2300.905
  • ...
Emekli Memur-Sen Mardin İl Başkanı Çalhan emeklilerin sorunlarına dikkat çekti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Emekli Memur-Sen İl Başkanı Salih Çalhan, Dünya Emekliler Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Çalhan, emeklilerin gençliklerinde ve çalışma hayatlarında bu ülkenin kalkınması için ter akıtan, fikir geliştiren, politika yapan, karar alan insanlar olduklarının unutulmaması gerektiğini söyledi.

Çalhan, Emekli Memur-Sen olarak öncelikli talep ve hedeflerini şöyle sıraladı:

 “Emeklileri ilgilendiren mevzuat hükümlerinde, hak ve özgürlüklerimizin genişletilmesi için yapılması gereken değişikliklere ilişkin odak analizler, raporlar ve alternatif mevzuat önerileri hazırlamak, yetkililer ve kamuoyu ile paylaşmak. Emeklilerin çalışma hayatlarının sonlanmasından sonra karşılaşılabilecekleri her türlü sorun ve engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik örgütlü çalışmalar yapmak, aktivite ve sosyal farkındalık oluşturulabilecek projeler üretmek. İl Tüketici Hakları Komisyonlarında milyonlarca emekliyi temsilen üye olarak bir emekliye yer verilmesi hususunda çalışmalar yapmak. Aylık bağlama oranlarındaki adaletsizliğin giderilmesi ile ilgili düzenlemelerin yapılması ve İntibak Yasası’nın çıkması için çalışmalar yapmak. Çalışmayan eşler için verilen eş parasının emekli olduktan sonra da verilmesi için çeşitli platformlarda çalışmalar yürütmek. Emeklilerle çalışanlar arasındaki maaş farkının kapatılması için çalışmalar yapmak. Emeklilerin birikimlerine müsait faydalı olabilecekleri uygun alanlarda istihdam edilmesi için çalışmalar yapmak; bu konuda ön açıcı öneriler oluşturmak, alternatifler üretmek. Emeklilere yönelik özel sağlık politikaları geliştirilip hayata geçirilmesi için çeşitli faaliyetler ve çalışmalar yürütmek.”

Emeklilerin Türkiye'nin bugünlere gelmesindeki katkılarını hatırlama çağrısı yapan Çalhan, "Emeklilerimizin maaşları, emekli olmalarıyla birlikte yarıya düşmektedir. Eş parası, çocuk parası, gibi ödeneklerden mahrum bırakılan emeklilerin genişleyen aile bağları giderlerini de artırmaktadır. Bir emekli, emekli olunca işinden boşanırken eşinden boşanmamaktadır. Anne ve babalar torunları dünyaya geldiğinde hayata yeniden tutunur. Çocukları için yapmadıkları fedakârlıkları onlar için yapmak ister. Hayatın sonbaharındaki bu insanları, sevdiklerinden ayrı tutarak, kış yaşatmayalım. Evinde huzuru bozulanların, huzur evlerine gittiği bir gerçektir. Hiçbir yaşlı severek ve isteyerek kendi arzusuyla huzur evine gitmez. Oysa çocuklar ve yaşlılar evin bereketidir. Biz yaşlılar, huzur evlerine muhtaç olmak değil, evlerimizde sevdiklerimizle birlikte olmak istiyoruz. Kimse bize bunu çok görmesin. Zira bugünün gençleri unutmayın ki yakın gelecekte sizler de bizim gibi yaşlanacaksınız. Siz büyüklerinize nasıl davranırsanız sizleri rol modeli olarak alan çocuklarınız da sizlere öyle davranacaktır.” dedi.

Gelişmiş ülkelerde “çevre dostu şehirler” terimine “yaşlı dostu” "şehirlerin kazandırıldığını belirten Çalhan, ülkemizde de şehirlerin alt yapısı düzenlenirken yaşlıların hayatlarını kolaylaştırıcı uygulamaların unutulmaması gerektiğini vurguladı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir