• DOLAR 32.229
  • EURO 34.785
  • ALTIN 2447.139
  • ...
ABD istihbaratı: Navalny'ın öldürülme emrini Putin vermedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

The Wall Street Journal, ABD istihbarat kaynaklarından aldığı bilgilere dayanarak verdiği haberde, söz konusu kişilerin gizli istihbarat kaynakları, kamu kaynakları ve ölüm zamanını araştırdığını aktardı.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü ve Dışişleri Bakanlığı'nın istihbarat biriminin de ABD istihbarat kaynaklarının görüşlerini benimsediğine dikkat çekildi.

ABD istihbarat kaynakları, şubat ayında cezaevinde hayatını kaybeden Rus muhalif Navalny'nın öldürülme emrinin Putin tarafından verilmediğini iddia etti.

Ancak, ölümün koşullarının henüz netleştirilemediğine işaret eden kaynaklar, Navalny'nin gerçek ölüm nedeninin belki de hiçbir zaman tam olarak bilinemeyeceğine dikkat çekti.

16 Şubat'ta Navalny'ın cezaevinde hayatını kaybettiği haberinin ardından, Avrupa liderleri ve ABD Başkanı Joe Biden, Putin'i suçladı. Biden, "Hataya düşmeyin, Navalny'ın ölümünden Putin sorumludur." demişti.

Navalny'ın cezalandırılması ve ölümü

Almanya'nın başkenti Berlin'de tedavi gördükten sonra Kremlin'e muhalif olarak bilinen Aleksey Navalny, iddiaya göre zehirlenmiş ve 17 Ocak 2021'de Moskova'ya dönüşünde havalimanında gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Rusya Federal Cezaevi Hizmeti Servisinin (FSİN) talebi üzerine, 2 Şubat 2021'de Moskova Şehir Mahkemesi'nde Navalny aleyhinde açılan dava sonuçlanmış ve Navalny'ın önceki yolsuzluk davasından gelen 3,5 yıl ertelenmiş hapis cezası, adli kontrol şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle normal hapis cezasına dönüştürülmüştü.

Rus mahkemesi, Ağustos 2023'te cezaevinde bulunan Navalny'ı aşırılık yanlısı bir grup kurmaktan suçlu bulmuş ve 19 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

FSİN, 16 Şubat'ta Navalny'ın cezaevinde öldüğünü ve ölüm nedeninin araştırılacağını bildirmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir