• DOLAR 32.507
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2444.034
  • ...
Çinliler Manisa`da yatırım yapmaya hazır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MANİSA - Çin ve Manisa arasında tarım, sanayi, kültür ve turizmde ilişkilerinin artırılmasını arzu ettiklerini söyleyen Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zhang Qingyang`ın ziyaretinde Başkonsolosluk görevlileri Ticari Konsolos Li Jiang, Konsolos He Jiangchuan, Konsolos Ma Jian ve Konsolos Ma Lianfei de bulundu.

 

Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin uzun süredir devam ettiğini vurgulayan Başkonsolos Qingyang, Manisa`ya ilk defa geldiğini ifade etti. Başkonsolos Qingyang, \"Manisa`da bulunmaktan dolayı çok mutluyuz. Çin ile Manisa aynı hızda büyüme gösteriyor. Çin ve Türkiye arasındaki ilişkiler çok eskiye dayanıyor. Bunun en somut örneği ticaret için yapılan İpekyolu`dur. Son zamanlarda iki ülke arasındaki ilişkiler hem ekonomik açıdan hem de siyasi açıdan hızla gelişiyor. İki ülke liderleri bu çerçevede birbirlerine ziyarette bulunuyor. Manisa`da bulunacağımız 2 gün boyunca araştırmalar yapacağız. Ne tür yatırımlar yapabiliriz, onun incelemesini gerçekleştireceğiz. Manisa Organize Sanayi Bölgesi (OSB)`nde incelemelerde bulunacağız. Amacımız 2015 yılına kadar Türkiye ile olan ihracatımızı 50 milyar dolara çıkarmaktır. Manisa`nın Çin gibi hızlı bir büyüme içinde olması bizler için çok önemli\" dedi.

 

Çinlilerin Manisa`da yatırım yapmakta geç kaldığına dikkat çeken Başkonsolos Qingyang, \"Manisa Organize Sanayi Bölgesi`nde hiçbir Çinli yatırımcı yok. İstanbul ile Manisa arasındaki Hızlı Tren yolunu yapmaya hazırız. Çinli yatırımcıların Manisa`ya gelmesi için yardımcı olacağız\" diye konuştu.

 

Başkonsolos Qingyang ve beraberindekilerin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Halil İbrahim Daşöz, bu yılın Çin`de Türk yılı olduğunu kaydetti. Çin`in Yiwu şehri ile Manisa`nın kardeş şehirler olmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen Vali Daşöz, Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali`ne her yıl Çin`den misafirlerin katıldığını ifade etti. Çin`deki gelişmeleri yakından incelediklerini kaydeden Vali Daşöz, \"Çin, uzun yıllardır hızla kalkınan bir ülke konumunda. Çin gibi Manisa da hızla büyüyor. Marmara ve Ege Bölgesi, Türkiye`de milli geliri en yüksek bölgelerdir. Manisa 2014 seçimlerinde Büyükşehir olacak. Manisa, Ege Bölgesi`nde İzmir`den sonra katma değer sağlayan bir ildir\" dedi.

 

Manisa ekonomisinin temelinin tarım ve sanayiye dayandığının altını çizen Vali Daşöz, Manisa OSB`nin Türkiye`nin en gözde bölgelerinden biri olduğuna vurgu yaparak, \"OSB`de 38 bin kişi çalışıyor. Beyaz eşya, elektronik, yan sanayi alanında hızla gelişiyor. Enerjisini kendisi üretiyor. Dünyada tüketilen çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 50`si Manisa tarafından üretiliyor. Manisa, 5 milyar dolarlık ihracatı yapıyor. 2004-2005 yıllarında Avrupa`nın en iyi ve en uygun yatırım kenti seçildi\" dedi.

 

Konuşmalardan sonra Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zhan Qingyang Vali Halil İbrahim Daşöz`e ülkelerine özgü çeşitli hediyeler verdi.

 

Günün anısına Vali Daşöz de, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zhan Qingyang`a, Manisa Lalesi figürlerinin bulunduğu tablo, Mesir Macunu ve Manisa`ya özgü çeşitli hediyeler ile Manisa`yı tanıtan kitaplar hediye etti. (Ramazan Sındıraç - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir