• DOLAR 32.44
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2441.494
  • ...
Tarihte Bugün: 15 Haziran
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

 15 Haziran’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;  

M.Ö. 763: Asurlular ilk güneş tutulmasını kayıtlarına geçirdiler. Bu özel gün daha sonra Mezopotamya tarihinin zaman dizininin oluşturulmasında bir referans noktası olarak kullanıldı. (İlk güneş tutulması kayda geçti) 

622: İlk ezan okundu. Hicretin birinci yılına kadar, namaz için ezan okunmazdı. Müslümanlar az ve toplu bir halde bulundukları için böyle bir ihtiyaç da hissedilmemekteydi. Namaz vakti gelince “Essalatu, Esselatu” yani “Namaza, Namaza” diye çağırıp ve bununla yetinirlerdi. Hicretten sonra, Müslümanlar çoğalmaya başladığından artık “Essalatu” diye çağrılması, maksadı temin etmiyor, şehrin her tarafından işitilmiyordu. Bundan sonra namaz vakitlerini bildirecek bir vasıtaya ihtiyaç vardı.

Hz. Peygamber (sav), Abdullah bin Zeyd hazretleri ile Hz. Ömer’in rüyada gördüğü ezanı Hz. Bilal’e okuttu. Ve o tarihten itibaren ezan, namaza çağrı için beş vakit olarak okunmaya başlandı. Ezan aynı zamanda İslam’ın en büyük sembollerinden biridir. (İlk ezan okundu)

1826: Yeniçeri Ocağı kaldırıldı. Sultan II. Mahmut, Yeniçeri Ocağı’nı kaldırdı. Yerine “Asakir-i Mansure-i Muhammediye” adıyla yeni bir askeri teşkilat kuruldu. (Yeniçeri Ocağı kaldırıldı.)

1896: Depremler ve tsunamiler ülkesi Japonya’da meydana gelen bir tsunami 22 bin ’den fazla kişinin ölümüne yol açtı. Bu Japon tarihine “en ölümcül tsunami” olarak geçti. (Japon tarihindeki en ölümcül tsunami)

1930: Türkiye'nin ilk dış kredisi olan 10 milyon dolar, Amerikan Yardım Bankası'ndan alındı. (Türkiye'nin ilk dış kredisi)

1938: Medeni kanundaki evlenme yaşı kadınlar için 15, erkekler için 17 olarak düzenlendi. Sonradan kadınlar ve erkekler için evlenme yaşı 18’e çıkarıldı ve bu uygulama toplumda yoz ilişkiyi ve zinayı yaygınlaştıran başlıca nedenlerden biri oldu. (Evlenme yaşı değiştirildi)

1989: Aksaray, Bayburt, Karaman ve Kırıkkale il yapıldı. Böylece il sayısı 71’e çıktı. (Türkiye’de il sayısı 71’e çıktı)

1994: Siyonist işgalciler ve Vatikan, tam diplomatik ilişki anlaşmasına vardı. Böylece Katolik dünyasının dini otoritesi, Siyonizm ile tam bir dayanışma içerisine giriyordu. (Siyonist işgalciler ve Vatikan’dan anlaşma)

2016: Adana'da İslami STK üyesi 12 kişi hakkında dava açıldı. Dava dosyasında İslami faaliyetlere katılmak suç sayıldı. (Adana'da İslami STK'lara "kumpas") 

2018: Pakistan Talibanı lideri Molla Fazlullah, Kunar eyaletinde ABD'nin insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda katledildi. (ABD Taliban liderini katletti)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir