• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Tarihte Bugün: 16 Haziran
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

16 Haziran’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;  

1950: Arapça ezan okuma yasağı kaldırıldı. Cumhuriyet rejiminin baskısı ile Türkçe okunmaya başlayan ezanın, tekrar Arapça okunmasına dair kanun kabul edildi. (Arapça ezan okuma yasağı kaldırıldı)

1960: 27 Mayıs müdahalesinin ardından göreve gelen Milli Birlik Komitesi, Meclis’teki çalışmalarına başladı. İsmi Millet Meclisi olan bir yerde Millet’in verdiği kararı beğenmeyip, kendi keyiflerine göre ülkeyi yönetmek isteyen askeri dikta artık işbaşındaydı. (27 Mayıs darbecileri işbaşında)

1976: Güney Afrika’da siyahların yaşadığı Soweto kasabasında, Afrikaans dilinde eğitimi protesto eden öğrencilere ateş açan Güney Afrika polisi 600 öğrenciyi öldürdü. (Güney Afrika’da öğrenci katliamı)

1997: Önde gelen İslam ülkelerinden oluşan D-8’in kuruluş deklarasyonu İstanbul’da imzalandı. Necmettin Erbakan’ın Başbakan iken en büyük projelerinden biri olan D-8, gelişmekte olan 8 ülkeyi ifade eden bir kuruluştu. Bu sekiz ülke Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’ydı. D-8 içinde yer alan ülkeler aynı zamanda İslam İş birliği Örgütü’nün de üyeleridir. (D-8’in kuruluş deklarasyonu imzalandı)

2000: Ankara 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi, Madımak Oteli’nin yakılması ve 37 kişinin ölümüyle ilgili açılan ve Yargıtay’ın yerel mahkeme kararını iki kez bozduğu davanın “üçüncü yargılamasında” 33 sanık hakkında idam cezası verdi. Aslında mahkemeye çıkmalarına ve suç delillerini bulmaya bile gerek yoktu; çünkü Sivas mağdurları için çok önceden yukarıdan karar verilmiş ve kalem kırılmıştı. (Sivas Davası’nda 33 sanık hakkında idam cezası)

2013: Mısır, Suriye ile tüm diplomatik bağlarını koparma kararı aldı. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi bu çerçevede, Kahire’deki Suriye elçiliğinin kapatılacağını açıkladı. (Mısır, Suriye ile tüm diplomatik bağlarını koparma kararı aldı)

2013: Komünist Çin yönetimi, Doğu Türkistan’da 18 yaşın altındaki memurların ve öğrencilerin Ramazan orucu tutmasını yasakladı. Ülkede Uygurlara ait lokantalara gündüz açık olma zorunluluğu getirildi. (Komünist Çin yönetimi Oruç tutmayı yasakladı) 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir