• DOLAR 32.339
  • EURO 34.891
  • ALTIN 2393.529
  • ...
ABD'den DSÖ'ye 'Esad reijimi' tepkisi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DSÖ'nün 149'uncu Yönetim Kurulu toplantısı, Cenevre'de video konferans yöntemiyle yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın kıdemli sağlık danışmanı Amy Norris, burada yaptığı konuşmada, DSÖ Yönetim Kurulu'nun örgütün yönetimine liderlik ettiğini ve küresel halk sağlığının geliştirilmesinde önemli rol oynadığını vurguladı.

Yönetim Kurulu'nda yer alan ülkelerin evrensel değerlere uyması ve insan haklarına sahip çıkması gerektiğini ifade eden Norris, "Ne yazık ki Yönetim Kurulu'nun iki yeni üyesi Belarus ve Suriye'nin hükümetlerinin bu değerleri paylaştıkları konusunda ciddi endişelerimiz var." dedi.

Norris, Esad rejimi ve Belarus'un uluslararası toplumun "ezici bir çoğunluğu" tarafından kınandığını belirterek, özellikle Esad rejiminin geçmişte sivillere karşı kimyasal silah kullandığını ve ilk yardım ekiplerine ve sağlık kuruluşlarına saldırılar düzenlediğine dikkati çekti.

Esed rejimini ve Belarus hükümetlerini insan haklarına uymaya davet eden Norris, ayrıca, insani yardımların ülkeye girişine engelsiz erişim vermesi için Suriye'ye çağrıda bulundu.

Rejim ve Belarus temsilcileri ise ABD'yi "ülkelerinin iç işlerine karışmak" ve DSÖ Yönetim Kurulunu "politize etmekle" suçladı.

Karar protesto edilmişti

DSÖ Sözcüsü Tarik Jasarevic, dün Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisinde düzenlenen basın toplantısında, Esad rejiminin Yönetim Kurulu'na alınmasının DSÖ yönetimiyle ilgisi olmadığını, bunun üye ülkelerin kararı olduğunu bildirmişti.

Esad rejimi, merkezi Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Ofisi kontenjanından DSÖ Yönetim Kurulu'na girmişti.

Suriyeli muhalifler ve sağlık çalışanları ise kararı protesto etmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir