• DOLAR 34.514
  • EURO 36.159
  • ALTIN 2975.902
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve bir buçuk yıldır özellikle ülke ekonomilerini alt-üst eden koronavirüs salgını, Türkiye ekonomisini de ekonominin adeta orta direği olan esnafı da derinden yaraladı. Esnaf salgın karşısında adeta ne yapacağını şaşırdı. Umursamazsa bir bela, tüm kısıtlamalara riayet etse başka bir bela… Son aylarda genelgelerle gelen tam kapanma uygulamaları ile artık iflasın eşiğine gelen işyerleri ve teker teker kapanan esnaf dertli.

FATURA YİNE ESNAFA ÇIKARILDI

Özellikle son 17 günlük tam kapanma sonrası “normalleşme” bekleyen esnaf yine hayal kırıklığına uğradı. Açıklanan genelge ile kademeli normalleşme sürecinde faturanın yine esnaf ve zanaatkarlara çıkarıldığını söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yeni kademeli normalleşme sürecinde yine fatura 415 meslek dalında çalışmakta olan 2 milyonu aşkın esnaf ve sanatkarlar ile çalışanlarına çıkarıldı” dedi.

BU YÜKÜ ESNAFIMIZ ARTIK KALDIRACAK DURUMDA DEĞİL”

Esnafın kapanmaya değil açılmaya ve insanların işlerinin başına geçmeye ihtiyaç olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Son 14-15 aydır uygulanmakta olan tam ve kontrollü kapanmalarda fatura esnafımıza çıkarıldı. Verilen destekler çok yetersiz kaldı. Borçlar hep faizli ertelendi. Şimdi bu saatten sonra esnafın yarasına merhem olacak şekilde karşılıksız hibe desteği ve tüm borçların faizsiz yıl sonuna kadar ertelenmesi kaçınılmaz oldu. Çünkü bu yükü esnafımız artık kaldıracak durumda değil”  diye konuştu

TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNE İNDİRİMLİ AKARYAKIT VERİLMELİ”

Her meslekte olduğu gibi ulaştırma sektörünün de çok yoğun şekilde desteklenmesi gerektiğini anlatan Bendevi Palandöken, “Havayoluna hiçbir kısıtlama getirilmez iken şehiriçi ve şehirler arası toplu ulaştırma araçlarına yüzde 50 kapasite ile yolcu taşıma kısıtlaması getirilmesi artık esnafımızın taşıyacağı bir yük değildir. Bu kesimde hizmet veren esnafımıza KDV ve ÖTV den arındırılmış ticari akaryakıt verilmeli ve özel olarak desteklenmelidir. Pandemi ile tam mücadele edilecek ise hafta içi zincir marketlerde uygulanan bir günlük indirim kampanyalarının bir haftaya yayılması engellenerek bu dönemde indirim kampanyaları tamamen kaldırılmalı”   şeklinde konuştu.

KÜLÜNK: “BİR TARİH ÖNGÖRÜSÜ OLMALI”

AKP Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi Metin Külünk de sosyal medya hesabından söz konusu genelge ile ilgili eleştirilerini sıraladı. Külünk şu paylaşımda bulundu: “17 günlük tam kapanma sonrası kamuoyundaki minimum beklenti; kademeli olsa da hızlı “Normalleşme Dönemine Geçiyoruz…” moralli günlerine girmekti; özellikle başından beri sanki salgının tek merkezi restoranlarmış gibi muameleyi bırakıp; ayrıca tuhaf çelişkili izlenimi veren başka serbestliklerin bir mantığa oturması da bekleniyordu. Ancak genelge bu morali vermiyor. Çünkü “Kademe Takvimi” yok. Sadece “ikinci bir emre kadar durum bu” haberi var. Üstelik bu serbestlik zaten 17 gün öncesi aylardır olan durumla aynı. Kafa karışıklığına ve sokağın büyük tepkisine neden olacağı net olan bu genelgenin acilen revize edilmesi ve “Kademe” mantığıyla yasaklanan ne varsa…Bir tarih öngörüsü olmalı. Hatta vatandaşımız, ”Bize nefes aldırın; Biz kurallara belirgin uymazsak; Kademe kademe yasak gelsin!… Fakat biz hep itaat ediyoruz; siz artık halden anlamaz oldunuz..” tepkisini verecektir.”

ESNAF DA SEÇİM SANDIĞINDA FATURAYI MEVCUT YÖNETİME ÇIKARIR

Şüphesiz ki bu tür olağanüstü dönemlerde ekonomiyi yönetmek çok zor… Özellikle sürecin acısını derinden çeken kesimlerin haklı tepkileri var. Burada dengeyi koruyacak kararlar hızla atılmalı. Esnafın tepkisi dikkate alınmazsa fatura esnafa çıkarılırsa şu da bir gerçek ki esnaf da ileride seçim sandığında faturayı mevcut yönetime çıkarır… Bu kaçınılmaz bir son olur

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız