• DOLAR 32.379
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.646
  • ...
17 gün kapalı kalan esnafın ürünleri ellerinde kaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Covid-19 tedbirleri kapsamında ülke genelinde 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00'da başlayan 17 günlük tam kapanma süreci saat 05.00 itibarıyla sona ermesiyle esnaflar iş yerini açmaya başladı.

Geçtiğimiz yıldan beri hayatı olumsuz anlamda etkileyen ve günlük yaşamı ise adeta durma noktasına getiren küresel Covid-19 salgını en çok küçük esnafı olumsuz etkiliyor.

Batman’da 17 gün sonra iş yerlerini açan esnaf, Ramazan Bayramı için aldıkları ürünlerin ellerinde kaldığını belirterek, yetkililere destek çağrısında bulundu.

Pandemi süreci içerisinde her hangi bir destek paketinden yararlanmadıklarını ifadeden esnaf, destek paketlerinin genişletilmesini istedi.

“Ürünlerimizin tamamı elimizde kaldı"

Tam kapanmanın bayram öncesi olduğundan dolayı işlerini olumsuz etkilediğini söyleyen Fehmi Çınar, “Bir yılı aşkındır ülke olarak pandemi ile mücadele ediyoruz. Bu süre zarfında giyim sektöründe olduğu gibi diğer sektörlerde sıkıntılar yaşıyor. Haliyle biz de Ramazan Bayramı öncesi hazırlıklarda bulunmuştuk. Bu bölgemizde bayramlar çok önem arz ediyor. Bizde ona göre hazırlıklarımızı yaptık, fakat 17 günlük tam kapanma olunca maalesef aldığımız ürünlerin tamamı elimizde kaldı. Şu aşamada ne yapacağımızı bilemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bayram öncesi 17 gün tam kapanma bizi çok sıkıntıya soktu”

17 günlük tam kapanmadan sonra iş yerini açtıklarını ifade eden Çınar, “Bayram öncesi 17 gün kapalı kaldığımız içi aldığımız ürünler elimizde kaldı ve sıkıntılarımız devam ediyor. Pandemi var diye abartıya kaçmadan sadece eksik ürünlerimiz doldurmak için 300 bin lira civarında yeni ürün almaştık. O ürünlerimizde elimizde de kaldı bakalım artık nasıl olacak. Yetkililerden talebimiz esnafın desteklenmesidir. Bir takım desteleme açıklamalı yapıldı ama kimlerin faydalandığını ben bile bilemiyorum. Çünkü biz faydalanamadık.” dedi.

“Hiçbir şekilde her hangi bir destek alamadık”

Tam kapanma nedeniyle giyimci sektörü olarak çok zor durumda kaldığını belirten bir diğer esnaf Muhammed Karataş, “Esnaf olarak hepimizin gözü bu bayramdaydı. Tam kapanma yasağından ötürü kapalı kaldığımızdan elimizde birikti. Çünkü biz her sezon öncede siparişleri veriyoruz. 17 gün sonra mağazamızı açtık hayırlısıyla bakalım artık neler olacak. Şu ana kadar devletten kesinlikle hiçbir şekilde herhangi bir destek alamadık. Çeklerimizin ödemelerinde bir aylık bir öteleme oldu ama bize bir fayda sağlamadı hatta daha çok ödemelerimiz üst iste bindi. Devletin verdiği destek bütün esnafı kapsamadı. Devletten isteğimiz bize uzun vadeli faizsiz kredi sağlamalarıdır.” şeklinde konuştu.

“Bu bayramda hiçbir esnaf sevinemedi”

"17 gün koyunca kapalıydık ve evde oturuyorduk" diyen Devran Güneş ise şunları söyledi:  “Bugün iş yerimizi yeni açtık, temizliğimizi yapıyoruz. Bu süreç esnaf için çok kötü oldu. Tam bayram öncesi iş yerini kapattık. Zaten esnaf yılda iki bayramı bekliyor. Maalesef bu bayram hiçbir esnaf sevinemedi. Her kes evinde mutsuz mutsuz kaldı çünkü bayram deyince esnaf için alışveriş demektir. Bayram bitti ve elimizdeki bütün ürünler kaldı. Bayramdan sonra kim bu ürünleri alacak?” diye sordu.

“Esnafımız gerçekten çok zor durumda”

"Bayram bitti ve artık pek kimsede buralara uğramaz" diyen Güneş, “Zaten küçük esna ancak bayramlarda iş yapabiliyordu.  Bu bayramda da bizi kapattılar, bakalım bu saatten sonra ne olacak. Esnaf olarak şu anda kadar her hangi bir destek almadık. Kiramız geliyor, çek ödemelerimiz geliyor ve bütün masraflarımız aynı değişen bir şey yok. Ama kimse gelip bu ayki kiranı, çekini ve işçilerin maaşlarını ödeyeyim demiyor. Çalışılmayan süre içerisinde işçi de ücret alamıyor ve SGK’sı ödenmiyor. Hükümetten acilen esnafın bu durumuna kısmen de olsa destek olmalarını istiyoruz. Esnaflarımız gerçekten çok zor durumda ve çok mağdur oldu.” dedi. (İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir