• DOLAR 32.545
  • EURO 34.827
  • ALTIN 2426.213
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine sonrası konuştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tam kapanmanın bitmesiyle birlikte 'kontrollü normalleşme' dönemine geçileceği açıklanmıştı. Dün toplanan Bilim Kurulu'ndan sonra bugün saat 15.00'te Cumhurbaşkanlığı kabinesi toplandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında toplanan kabinede gündem, tam kapanmadan sonra geçilecek 'kontrollü normalleşme' döneminde alınacak tedbirler ve işgal rejiminin Filistin'deki saldırıları oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantı sonrası alınan kararları açıkladı. Esnafa yeni destekler sunacaklarını belirten Erdoğan, sokağa çıkma yasaklarının ise mayıs sonuna kadar devam edeceğini belirtti. Erdoğan, işgal rejimine de tepki gösterdiği konuşmasında, "Bunlar 6 yaşındaki çocukları öldürecek kadar katil" ifadelerini kullandı.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Salgın sebebiyle gönlümüzce bir bayram geçiremediğimiz açıktır. Tam kapanma sayesinde salgını büyük ölçüde kontrol altına aldık. 

Sokağa çıkma kısıtlamasını hafta için 21-05 olarak, hafta sonu ise tamamen kapalı olacak. Ayrıntıları yayınlanan genelgede yayınlanan hususların salgın kurallarına uygun bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Ay sonuna kadar vaka sayılarını daha da aşağı çekmek için tedbirlere uyumunuzu rica ediyorum. Aşı programına hız veriyoruz. Öğretmenler başta olmak üzere riskli grupların aşılanması için çalışıyoruz. Belirlenen tedbirler, hayata geçirilen uygulamalar bir an bu salgının üstesinden gelmek için uygulanmaktadır.

"AŞI PROGRAMINA HIZ VERİYORUZ"

Ay sonuna kadar vaka sayılarını daha da aşağı çekmek için tedbirlere uyumunuzu rica ediyorum. Aşı programına hız veriyoruz. Öğretmenler başta olmak üzere riskli grupların aşılanması için çalışıyoruz. Belirlenen tedbirler, hayata geçirilen uygulamalar bir an önce bu salgının üstesinden gelmek için uygulanmaktadır.

En zorunu inşallah geride bıraktık. Bir süre daha dikkatli gitmek mecburiyetindeyiz. Sağlık çalışanlarımıza, emniyet, jandarma, vefa gruplarımıza ve görev alan herkese teşekkür ediyorum. Salgının üstesinden ancak hep birlikte hareket edersek gelebiliriz.

"ESNAFIMIZA VERDİĞİMİZ DESTEKTEN 1 MİLYON 200 BİN VATANDAŞIMIZ YARARLANDI"

Salgının başladığı günden bu yana toplamda 661 milyar liralık kaynağı insanımızın emrine vermiş olduk. Merkezi yönetim bütçesiyle birlikte nakdi ödemelerin tutarı şimdiden 134 milyar lira olarak gerçekleşirken bu rakam, haziran sonu 181 milyar lirayı bulacaktır. Sadece merkezi yönetim bütçesinden yaptığımız harcamalar şimdiden 79 milyar liraya ulaştı. Bu rakam yıl sonunda 104 milyar lirayı bulacak

“235 BİN İŞLETMEYE BİR SEFERLİK 5 BİN LİRALIK HİBE ÖDEMESİ YAPACAĞIZ”

Ton başına sert ekmeklik buğday alım fiyatını 2 bin 250 liraya, arpa alım fiyatını 1750 liraya yükseltiyoruz. Bakliyat alım fiyatlarımız ton başına kırmızı mercimekte 5 bin lira, yeşil mercimekte 4 bin 150 lira, nohutta ise 4 bin 50 lira olarak belirlenmiştir. Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin Ziraat Bankasına veya Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ertelenecektir. İki ayrı grup halinde 1 milyon 384 binden fazla esnaf ve sanatkârımıza 4 milyar 622 milyon liralık kaynağı karşılıksız olarak veriyoruz. Toplam 1 milyon 150 bini aşkın işletmemizi kapsayan gruptaki vatandaşlarımıza bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi vereceğiz. Salgında işlerine ara vermek zorunda kalan yaklaşık 235 bin işletmeye bir seferlik 5 bin liralık hibe ödemesi yapacağız.

ERDOĞAN’DAN ABD’YE ‘SİLAH ONAYI’ TEPKİSİ

Birilerinin 'Filistin'den bize ne, Kudüs'ten bize ne' gibi nefret kokan yaklaşımlarına şahit oluyoruz. Mescid-i Aksa'nın ilk avlusunun adı '12 Bin Şamdanlı Avlu' olarak geçer.

Biden'ın ciddi bir İsrail'e silah onayıyla ilgili imzasını gördük. 850 bin silah onayı... Lafa geldiğinde, silahsızlanmayı konuşuyor. Sayın Biden, sözde Ermeni soykırımında Ermenilerin yanında yer aldın. Siz kanlı ellerinizle tarih yazıyorsunuz. Bugün de tekrar hatırlatıyorum 84 milyon olarak Kudüs nöbetimizi devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz. Filistin toprakları kanla yıkanıyor, siz buna destek oluyorsunuz. Hiç durmayan bu zulüm Filistinlilerin ardı kesilmeyen göçleriyle süre gelmiştir. Kimi Arap ülkeleri de meseleye yanlış bakış açılarıyla yaklaştı.

"TERÖR DEVLETİ İSRAİL"

Erdoğan işgal rejiminin Filistin'e yönelik saldırılarına tepki göstererek, "Filistin'in hep yanında olduk olmayı da sürdüreceğiz. Sınırları belirsiz İsrail Devleti, bir terör aygıtına dönüşmüştür. Bunlar 6 yaşındaki çocukları öldürecek kadar katil" dedi. Erdoğan, "Medya mensuplarının bulunan binayı bombalayan terör devleti israildir. İsrail'in bombalayarak, kurşunlayarak katlettiği onlarca masumu, göçe zorladığı on binlerce sivili görmüyorlar. Tel Aviv'e atılan birkaç roketi konuşuyorlar. Siz orantısız güç kullanıyorsunuz, savaş uçaklarıyla vuruyorlar. Kimi aldatacaksınız. Çocuklar öldürülürken değil uyuturulurken sessiz kalınmalıdır. Kendi ülkelerinde patlayan bir bomba için taş üstünde taş bırakmayanlar Filistin'in kendini koruma çabasını teröristlik olarak adlandırıyor." ifadelerini kullandı. 

Avrupa'ya İsrail tepkisi

Avrupa'ya sesleniyorum, yeri geldiği zaman dost olarak bize hitap edenlere sesleniyorum... Başbakanlık binasına İsrail bayrağı çeken Avusturya devletini telin ediyorum. Türkiye tıpkı Kıbrıs'ta olduğu gibi Filistinde'de iki devletli adil çözümden yanadır.

Uluslarası topluma çağrı

Kudüs'ün 3 dinin temsilcilerinden oluşan bir komisyon tarafından yönetilmesi, günümüz şartlarında en doğru ve tutarlı yol olacaktır. Aksi takdirde barışı sağlamak kolay görünmüyor. İsrail'in her saldırısı fitili ateşleyen bir bomba etkisi yapacaktır. Kudüs'ü yeni bir yönetim statüsüne kavuşturmak en hızlı çözümlerden birisi olacaktır. Dünyayı harekete geçmeye çağırıyorum. BM Genel Kurulu'nda kayda değer bir adım atılmasını temenni ediyorum. Kudüs'ün özgürlüğüne kavuşturulması için atılacak uluslarası adımlar hususunda siyasi ve askeri desteği vereceğimizi bir kez daha buradan ilan ediyoruz.

Bu haberler de ilginizi çekebilir