Kadir Gecesi nedir?
Adıyaman İl Müftüsü Mehmet Taşcı Ramazan ayının son on gecesinde aranması gereken Kadir Gece'nin hayatımızdaki en önemli gün ve gece olması gerektiğini belirtti.
Mübarek Ramazan ayı içerisinde yer alan Kadir Gecesi'nin Kur'an-ı Kerim'in ifadesiyle bin aydan daha hayırlı olduğunu dile getiren Taşcı, bu gecenin ibadet ve zikirle geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Taşcı, Kadir Gecesiyle ilgili olarak "Önümüzdeki Cumartesi bin aydan daha hayırlı bir geceye Kur'an-ı Kerim'in ifadesiyle kavuşmuş olacağız. Peygamber Efendimiz bu geceyle ilgili olarak 'Her kim inanarak, mükâfatını yalnız Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya ederse Cenab-ı Allah onun geçmiş günahlarını bağışlar. 'Bizlere müjde veriyor. Kadir Gecesi hayatımızdaki önemli gün ve gecelerin en önemlilerinden birisidir. Regaip Kandilimiz, Miraç Kandilimiz, Beraat Kandilimiz, Mevlid Kandilimiz ve Kadir Gecemiz var. Bu gecenin diğerlerinden farkı Cenab-ı Allah Kur'an-ı Kerim'inde bu geceyle ilgili müstakil bir sure indirmiş. Kadir suresinde Cenab-ı Allah bizlere takdim, tarif ediyor ve anlatıyor." dedi.
"O gece Kur'an-ı Kerim'in iniş gecesidir"
Kur'an-ı Kerim'in bu gecede indirilmiş olmasından dolayı bu gecenin çok kıymetli olduğunu dile getiren Taşcı "O gece Kur'an-ı Kerim'in iniş gecesidir. Cenab-ı Allah Kur'an-ı Kerimde 'Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.' Bin ay seksen küsur yıl eder yani ortalama bir insan ömrüdür. Müslüman bu geceyi ruhuna uygun, şanına şerefine yaraşır bir şekilde icra, ihya ettiği zaman sanki bir ömürlük ibadet yapmış gibi Cenab-ı Allah onun karşılığını o şekilde veriyor. Bin aydan daha hayırlı öyle bir gece ki 'Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner.' Öyle bir inişki iftarla başlayıp imsak vaktine kadar melekler yeryüzüne inerler. 'O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.' Bu geceyi Kadir Gecesi yapan hususların başında bu gecede insanları karanlıklardan aydınlığa; batıldan hakka, şerlerden hayra, kötülüklerden iyiliğe, erdeme, fazilete çıkaran Kur'an-ı Kerim'in doğum gecesi olduğundan dolayı bu gece kadir ve kıymet gecesidir." ifadelerini kullandı.
"Bu geceyle beraber insanlığın gidişatı tersine dönmüştür"
İslam öncesi yaşanan insanlık dışı muamelelerin İslam'la yok olduğunu ifade eden Taşcı, "Bu geceyle beraber insanlığın gidişatı tersine dönmüştür. İnsanlar bu geceyle beraber insanlık değerini elde ettiler. Bu geceden önce cahiliye döneminde diri diri toprağa gömülen kızların ayaklarının altına Cennetler yerleştirilen bir gecedir Kadir Gecemiz. Bu geceden önce yani Kur'an-ı Kerim, İslam gelmeden önce insanlar kadın, erkek karışık bir şekilde çırılçıplak Kâbe'yi tavaf ederlerdi. Bu geceyle beraber şanına ve şerefine yaraşır bir hale geldiler. Bu geceden önce insanlar boyunlarında ayaklarında zincirlerle köle pazarlarında alınır satılırlardı. Bu geceyle beraber insanlık şerefine, değerine kavuştu." şeklinde konuştu.
"Bu gecenin bir manası da 'kader' gecesidir"
Bu gece insanların bir yıl boyunca yaşayacakları olayları tayin edildiğini dile getiren Taşcı, "Bu gecenin bir manası da 'kader' gecesidir. İbn-i Abbas'tan gelen rivayetlere baktığımız zaman Cenab-ı Allah'ın bu gece insanların kaderini çizdiği gecedir. Bir yıl boyunca yaşayacağı, başına gelecek olayların, kaderimizin çizdiği bir gece olduğu rivayet edilir. Tefsirlerde bu gecenin bir manası da 'daralmak' manasındadır. Neden daralma gecesi? Ayet-i celilede Cenab-ı Allah buyuruyor 'Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner.' Bu ayeti celilerin tefsirlerine baktığımız zaman yeryüzüne o kadar melekler iner ki adeta yeryüzüne sığmazlar, yeryüzü adeta meleklere dar gelir, böyle kıymetli bir gecedir. Yine bu ayeti kerimelerin tefsirinde bu konularla ilgili bir rivayette 'Eğer Kadir Gecesi'ni ihya ederken bir, ürperti, bir titreme hissederseniz bilin ki o an Cebrail Aleyhisselam sizinle musafaha ediyordur.' diye rivayetlerde bu gecenin kadir ve kıymeti farklı bakış açılarıyla anlatılmış." dedi.
"Ramazan'ın tekli geceleri Kadir Gecesidir şeklinde rivayetler var"
Kadir Gecesiyle ilgili olarak faklı rivayetlerin var olduğunu belirten Taşcı, "Peygamber Efendimiz'den (aleyhisselatu vesellem) gelen rivayetlere baktığımız zaman Kadir Gecesi'nin net Ramazan'ın yirmi yedinci Kadir Gecesidir diyemiyoruz. Rivayetlere baktığımız zaman bütün Ramazan gecelerinin Kadir Gecesi olduğuna dair rivayetler var. Ramazan'ın tekli geceleri Kadir Gecesidir şeklinde rivayetler var. Bazı rivayetlerde Kadir Gecesinin Ramazan'ın son on gününün tekli gecelerinde aranması gerektiğini belirtilir. Yirmi yedinci gece olabilir mi? evet olabilir ama yirmi birinci, yirmi üçüncü, yirmi beşinci, yirmi dokuzuncu gece de olabilir. Yani ne Kur'an-ı Kerim'de nede Peygamberimizin sünnetinde, hadis-i şeriflerde kesin olarak yirmi yedinci gece olduğuna dair bir husus yok. Ama hadis-i şeriflerde ağırlıklı olarak son on günün tekli geceleri ve yirmi yedinci gecesiyle ilgili rivayetler var. İşte bundan dolayı öylesine Kadir kıymet gecesi ki asla ıskalanmaması gerekir. Bundan dolayı hayatımızın bütün sahalarında, her konuda örneğimiz, önderimiz Efendimiz (aleyhisselatu vesellem) olduğu gibi bu konuda da örneğimizdir." ifadelerini kullandı.
'Her geleni Hızır; her geceyi Kadir bil demişler.'
Ramazan'ın her gecesinin Kadir Gecesi gibi ihya edilmesi gerektiğini vurgulayan Taşcı, "Gönüller sultanı Peygamber Efendimiz Ramazan'ı Şerif'in son on günü geldiği zaman Hazreti Aişe validemizin ifadesiyle 'Allah Resulü Ramazan'ın son on günü geldiği zaman geceleri ailesiyle birlikte ihya ederdi.' Peygamberimiz Ramazan'ın son on gününün tamamını mescitte geçirirdi. Peygamberimizin bu hareketinden neyi anlıyoruz? Ramazan'ın son tekli gecelerinde gizli olan Kadir Gecesini kaçırmama adına Allah Resulü son on günün tamamını mescitte Rabbine ibadetle geçiriyordu. Burada da bize bir yol gösteriyor, örneklik teşkil ediyor. Onun için büyüklerimiz 'Her geleni Hızır; her geceyi Kadir bil demişler.' Bizlerde inşallah büyük aşkla bir ömre bedel mükâfatlar ve sevaplar kazanma adına her şeyden önce Rabbimizi kendimizden razı etme adına inşallah bu Ramazan'ın son gecelerinin tamamını ama özelliklede Kadir Gecesi olmasını temenni ettiğimiz yirmi yedinci gecesini Peygamberimizin örnekliğinde dolu dolu ibadetlerle Kur'an-ı Kerimlerle, zikr-u tesbihatlarla varsa kaza namazlarımızın edasıyla, nafile namazlarla hepsinden öte dualarla ihya edelim." şeklinde konuştu.
'Allah'ım sen affedicisin, affetmeyi seversin beni de affet.'
Bu gece nasıl dua edilmesi gerektiği huşunu hatırlatan Taşcı, "Hazreti Aişe validemiz Allah Resulüne geliyor 'Ya Resulullah olurda Kadir Gecesi'ne tevaffuk edersem ne yapayım? Ona 'Allah'ım sen affedicisin, affetmeyi seversin beni de affet.' Diye Peygamber efendimiz sevgili eşine öğretiyor. Bizde başta bu dua olmak üzere ihtiyacımız doğrultusunda dualar edelim inşallah." dedi. (İLKHA)