• DOLAR 32.258
  • EURO 34.705
  • ALTIN 2439.487
  • ...
SON DAKİKA
Türkiye`de olmuyordu, Ürdün`de teslim edildi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - Türkiye`nin sınır dışı ettiği El Kaide`nin şehid edilen lideri Usame bin Ladin`in damadı Süleyman Ebu Ğays, Ürdün`de CIA ajanlarınca kaçırılarak Amerika`ya götürüldü. Olay Süleyman Ebu Ğays`ın 10 yıl boyunca İran`da gizlendikten sonra yasadışı yollarla Türkiye girmesiyle başladı. Ankara`da bir otelde MİT tarafından gözaltına alınan Ebu Ğays, Türkiye`de herhangi bir suç işlemediği için çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılarak sınır dışı edilmek üzere Yabancılar Şube Müdürlüğü`ne teslim edilmişti.
 
Türkiye, Kuveyt vatandaşlığından çıkarıldığı için "vatansız" konumunda bulunan Ebu Ğays`ı önce son çıkış yaptığı ülke olan İran`a iade etmek istedi. Ancak İran`ın reddetmesi sonrası Ürdün`e gönderdi. ABD ise Türkiye Dış İşleri Bakanlığı`ndan Ebu Ğays`ı kendilerine teslim etmelerini istedi. Türkiye bu talebi reddetti ancak Ebu Ğays`ı Ürdün`e göndererek adeta ABD`ye kendi elleriyle teslim etmiş oldu.
Konu hakkında konuşan Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ve İmkân-Der Başkanı Murat Özer, Süleyman Ebu Ğays`ın sınır dışı edilmesine tepki gösterdi.
 
"Suçsuz olduğu halde terörle mücadelede tutuluyordu"
İmkân-Der Genel Başkanı Murat Özer, Süleyman Ebu Ğays`ın Türkiye`den çıktığı gibi Ürdün`de yakalanmasının önceden planlandığını, bunun sonradan gelişen bir tutuklanma olmadığını dile getirdi. Süleyman Ebu Ğays`ın İran`dan Türkiye`ye gelmesinin ardından MİT tarafından gözaltına alınarak mahkemeye çıkartıldığını, ardından yabancılar şubesine sevk edildiğini belirten Özer, "Biz, avukatlarımızla süreci takip ediyorduk. Ancak yabancılar şubesinde bekletilmesi gerekirken hukuksuz bir şekilde terörle mücadelede tutuldu. Bu sebepten dolayı avukatlarımız onunla görüşemediler. Hukuki vekâletini almamıza dahi izin vermediler. Ardından mahkemeye çıkarıldı. Mahkemede Türkiye`de herhangi bir suça karışmadığı tespit edildiği için hakkındaki suçlamalar düşmüş oldu" dedi.
 
"Ebu Ğays, vatansız olduğu için zorla sınırdışı edilemez"
Yetkililerin Ebu Ğays`ın Türkiye`de suç işlemediği için alıkoyamadıklarını aynı zamanda Amerika`ya da teslim etmeyeceklerini kendilerine belirttiğini söyleyen Özer, "Süleyman Ebu Ğays, Kuveyt vatandaşıydı. Kuveyt`in vatandaşlığından da çıkarıldığı için Uluslararası Hukuk`a göre vatansız olarak kabul ediliyordu. Doğal olarak vatansız olan hiç kimse istemediği hiçbir yere zorla gönderilemez. Hangi ülkede bulunursa o ülkeye iltica etme hakkı vardır. Ancak bu hak kendisine tanınmadı." diye konuştu.
 
Amerika Dış İşleri Bakanı`nın Türkiye`ye geldiği gün Ebu Ğays`ın Türkiye`den Ürdün`e sınır dışı edildiğini ve Ürdünlü yetkililerin de onu ABD yetkililerine teslim ettiğini açıklayan Özer, "Türkiye kendi ülkesinde Ebu Ğays`ı teslim etmemek için böyle bir ara formül düşünmüş, adeta Ebu Ğays Amerika`ya sunulmuş oldu." diyerek Ebu Ğays`ın yakalanmasına olanak sağlandığını ifade etti.
 
"Lakayt bir tavır var ve bu tavır halka da sinmiş durumda"
Bu konuda Türkiye`de halkın tepkisizliğine de değinen İmkân-Der Genel Başkanı Murat Özer, "Sivil toplum örgütleri bir tepki gösterdi. Hatta ortak bir basın açıklaması da yapıldı. Ama ne yazık ki halkın duyguları köreltilmiş durumda. 28 Şubat darbesinden bu yana halkın üzerindeki korku psikolojisi dağılmış değil. Diğer taraftan ne yazık ki lakayt bir tavır var. Bu tavır halkın üzerine de sinmiş durumda. Afganistan`da, Irak`ta işgaller güçlü bir şekilde devam ederken ve milyonlara yakın insan hayatını kaybetmişken bile Türkiye`deki Müslüman halk tarafından çok güçlü tepkiler ortaya konulmadı" dedi.
 
Diğer yandan Kartel medyasının sanki bir cani yakalanmış gibi, "Usame`nin damadı Türkiye`de yakalandı" diye manşet attığını belirten Özer, "Mahkeme ertesi gün suçsuz bulup onu serbest bırakınca bu, gündeme getirilmedi." diyerek kartel medyasının İslam düşmanlığına vurgu yaptı.
 
"Türkiye, yabancı servislere göre hareket ediyor"
Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya da Süleyman Ebu Ğays`ın Türkiye`den sınır dışı edilmesi üzerine yaptığı açıklamada şöyle konuştu: "Türkiye`nin, El-Kaide örgütü ile irtibatlı olmak ithamıyla gerek kendi vatandaşlarının gerekse de başka ülkelerden değişik sebeplerle buraya gelip sığınmış insanların sistematik bir tarzda mağdur edildiği bir ülke haline geldiğini üzüntüyle gözlemliyoruz.
 
Batı medyasının sansasyonel yayınları ve başta CIA olmak üzere yabancı ülkelerin istihbarat servislerinin yönlendirmeleriyle haklarında hiçbir somut suç isnadı olmaksızın pek çok insan aleyhinde "terörizm" yaftasıyla kamuoyu oluşturulmakta ve devamında ağır hak ihlalleri yaşatılmaktadır."
Sadece Ebu Ğays için değil Müslümanların tepki göstermesi gereken pek çok konuda tepkisiz kaldığına da değinen Rıdvan Kaya, Müslümanların zaman zaman genel anlamda bir zaaf içerisine düştüğüne dikkat çekti.
(Mücahid Temel / İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir