• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
`Tesettüre Çağrı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Hür Der ve İkra Eğitim Der tarafından düzenlenen `tesettüre çağrı` etkinliği, Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Tesettürün önemine ve başörtülülerin günümüzde yaşadıkları sorunlara değinilen etkinliğin açılış konuşmasın da, Nur Suresi 31. Ayeti hatırlatılarak tesettürün Müslüman kadınlar için ne kadar önemli bir emir olduğu belirtildi.
Türkiye`de geçmişten bugüne başörtüsü mücadelesinin anlatıldığı sinevizyon gösteriminin yapıldığı etkinlikte konuşan Hür Der Genel Başkan Yardımcısı Av. Şaban Dalgın, günümüzde yozlaşmanın aşırı derecede yükseldiğini belirterek, bazı Müslümanların örtüsüzlüğü doğal karşılamaya başladıklarını ve bunun İslam`dan ve Resullulah`tan uzaklaşmanın bir yolu olduğunu söyledi.

Şeytanın erkeklerle uğraşısı en çok kadınlarla olduğunu belirten Dalgın, "Şeytanın erkekleri şehvetle bozması ve İslami değerlerden uzaklaştırmasından korunmak için şehvet yönünden insanların etkilenmesini sağlayan kadının, ziynetini gösteren durumlardan kaçınılması zorunludur. Bayanlar Allah`u Teâlâ`nın emir ve yasaklarına uydukları zaman toplumda şeytanın egemenliğini kıran en büyük unsur haline gelirler." dedi.

Geçmişte de bu halka çeşitli kıyafetler dayatıldı
Geçmişte de kıyafet konusunda halka birçok zulmün yapıldığını belirten Av. Şaban Dalgın, "Erkeklere zorla şapka giydirilmiş, pantolon ve ceket tür kıyafetler giydirilmiş Ankara`ya şalvarla girmek isteyenleri kovmuşlardır. Bu giyim kuşama uymayanları ikinci üçüncü sınıf insan muamelesine tabi tutup insanlara zulüm etmişlerdir. Dikkat edildiğinde görülecektir ki o dönemde bayanların kıyafetine karışılmamıştır. Çünkü halkın içerisinde var olan namus kavramı çok önemlidir. Bu yüzden toplumun ayaklanmasından çekindikleri için bayanlara örnek teşkil edecek kadın modelleri sunmuşlardır." diye konuştu.

 

Ergenlik çağına gelen her bayanın örtünmesi Allah`ın emridir
Yasal olarak çocukların 8. Sınıfa kadar okunmasının zorunlu olduğunu belirten Av. Şaban Dalgın, "7-8 sınıfa gelen bir kız çocuğu ergenlik çağına geliyor ve bu çağdaki her kız çocuğunun örtünmesi Allah`ın emridir. Bazı kesimlerde örtünmeyi kabullenmez hale gelmişler. Örtü emri Medeni`de nazil olur olmaz bayanlar hemen örtünmüşlerdir. Buna rağmen biz Allah`ın emrini öteleyemeyiz." dedi.

Sırf başörtüsü taktıkları için mağdur duruma düşen birçok ailenin olduğunu belirten Av. Şaban Dalgın, "Prosedüre göre kız çocuklarının başı açık olacak diye bir kural var. İşte mağdur ailelerin cezalandırıldığı yönetmelik bu yönetmeliktir. Hâlbuki bu yönetmeliğe okullarda hiç kimse uymuyor. Sadece başörtüsü meselesinde bu yönetmeliğe uyuyorlar, işte bu ayrımcılıktır. Bu ayrımcılığı yapan idareciler suç işliyorlar. Kişi, inancından dolayı başka insanlardan ayrılıyorsa ayrımcılık suçu işleniyor. Bu Türkiye de değil tüm dünyada suçtur." dedi.

Etkinliğe farklı illerden gelen başörtüsü mağdurları velilerinin sorunları dinlenerek, başörtü sorunu konusunda istişarede bulunuldu.

 Etkinlik yapılan dua ile sona erdi.

Veysi Çetik, Salih Torak - İLKHA

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir