• DOLAR 32.379
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2325.667
  • ...
Yargıda 28 Şubat hortladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cezayı Yargıtay da onadı. Kararı protesto eden 52 sivil toplum kuruluşu üyeleri Diyarbakır`da biraraya geldi.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi`nin 14 Ocak 2010 tarihinde Elazığ İHYA Eğitim ve Kültür Yardımlaşma Derneği`nin üye ve yöneticilerine verdiği cezanın Yargıtay tarafından onanması, Diyarbakır`da protesto edildi.

Diyarbakır`da biraraya gelen 52 sivil toplum kuruluşu üyeleri, Dağkapı Meydanı`nda toplanarak verilen cezayı protesto etti.

Aralarında Memur-Sen, Eğitim-Bir-Sen ve Diyanet-Sen`in de bulunduğu 52 sivil toplum kuruluşu adına hazırlanan açıklamayı okuyan Yunus Memiş, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi`nin 14 Ocak 2010 tarihinde Elazığ İHYA-DER`in “Kutlu Doğum Haftası, Mekke`nin Fethi Gecesi, Filistin`de şehit olanlar için gıyabi cenaze namazı kılınması” etkinliklerinin tertiplemesi ve katılımı sebebiyle İHYA-DER yöneticileri ve üyelerinden oluşan 19 kişiye verilen toplam 150 yıl hapis cezasının Yargıtay tarafından onandığını belirtti.

Memiş, bu kararın “28 Şubat” uygulamalarından farksız olduğunu ve bu yanlıştan dönülmesini istediklerini de ifade etti.

Memiş, “Malatya ve Elazığ İHYA-DER şubelerine yapılan baskınlarda 43 kişi gözaltına alınarak Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi`nde yargılanmıştır. Malatya`da gözaltına alınan 20 kişi mahkemede beraat ederken, Elazığ`da gözaltına alınan 23 kişiye aynı mahkemede ceza yağdırılmıştır. Yasadışı örgüt yöneticisi ve üyesi olmak suçundan İHYA-DER Elazığ Şube Başkanı M. Fatih Demirtaş`a 15 yıl, diğer üyelere ise ayrı ayrı 7.5 yıl olmak üzere toplamda 150 yıl hapis cezası verilmiştir. Aynı içerikli iki dosyada aynı mahkemenin verdiği iki farklı karar manidardır. İhya Der üyelerine verilen bu 150 yıllık ceza diğer sivil toplum kuruluşu faaliyetleri için de emsal niteliğinde kabul edilebilecektir. Bu nedenle tüm sivil toplum kuruluşlarını hükümeti yasal düzenlemeye zorlayacak bir baskı oluşturmaları için bu kararı kınamaya ve tepkilerini ortaya koymaya çağırıyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından kalabalık 5 dakikalık oturma eylemi yaptıktan sonra sessiz bir şekilde dağıldı.

YENİ AKİT

Bu haberler de ilginizi çekebilir