• DOLAR 32.488
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2441.481
  • ...
Şimşek: Vesayet Rejimi Önemli Ölçüde Zayıfladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yerel ve ulusal basından birçok üyesi olan Mezopotamya Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti`ni ziyaret ederek basın mensuplarıyla bir araya geldi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek`e Vali Yılmaz Arslan, Defterdar Hasan Koca ve Ak Parti il yöneticileri eşlik etti.

Yönetim kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu ziyarette Bakan Şimşek, yeni yönetimi tebrik ederek başarılar diledi. Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyaret sırasında Bakan Şimşek gazetecilerin ülke gündemi ve Batman`ın sorunları ve yapılan yatırımlar ile ilgili sorularını cevapladı.

Teşvik yasası 6 yıl uzatıldı
5084 sayılı teşvik yasasını 6 yıl uzatmaya karar verdiklerini belirten Bakan Şimşek, "Diğer bölgelerde de giderek azalan oranda süre için uzatma söz konusu 5084 önemli bir teşvik programı son uygulamaya koyduğumuz teşvik hiçbir dönemde olmadığı kadar güçlü destekler içeriyor" dedi.

Batman`a bir yatırım yapmak isteyen kişiden, devletin yer, makine teçhizatı için katma değer vergisi ve 12 yıla kadar gümrük vergisi almadığına dikkat çeken Bakan Şimşek, "OSB`de iş yapıyorsan gelir vergisi yok, sosyal güvenlik primi yok, hem çalışan için hem de işveren için tamamını devlet üstleniyor. Kurumlar vergisi yüzde 2. Anlayacağınız 100 liralık yatırımda devlet dolaylı olarak 117 liraya kadar destek veriyor. Bu nedenden dolayı yatırımlara büyük bir ilgi var. 121 girişimci yer istiyor. Barış süreci başarıya ulaşır, burada bir güven ortamı, bir huzur ortamı kalıcı olarak tesis edilirse, o zaman inanılmaz düzeyde yatırımlar devam eder" şeklinde konuştu.

Barış süreci ile Türkiye bir sıçrama dönemine geçebilir
Başlatılan İmralı süreci ile ilgili soruya cevap veren Bakan Şimşek, sürecin Türkiye enerjisini önemli ölçüde heba ettiği bir mesele olduğuna işaret ederek, "Kürt meselesi veya terör meselesi ne derseniz deyin, çözülmesi halinde yeni bir dönemin başlangıcı olacak. Türkiye huzur ve güven ortamını kalıcı bir şekilde tesis ederse, 2002`de nasıl ekonomik alanda doğru yaklaşımlarla, doğru yapısal reformlarla büyük bir çıkış yaşadıysa, şimdi hem ekonomide hem de diğer alanlarda Türkiye çok daha büyük bir çıkışı sağlayacak" dedi.

Türkiye`nin temel hak ve özgürlükler alanında epey mesafe kat ettiğini ve atılacak adımlarla birlikte Türkiye batının en yüksek standartlarını dâhi geçebileceğini belirten Bakan Şimşek "Demokrasi de, ileri demokrasi anlamında çok büyük mesafe kat edilmiş olacak. Daha önemlisi bu bölgeyi ve Türkiye`yi aşağı çeken çok temel bir sorun çözülürse ekonomik anlamda da Türkiye bir sıçrama dönemine geçebilir" ifadelerini kullandı.
Ekonomik olarak kaynakların daha doğru alanlara harcanmasıyla bu bölgelerde daha çok hızlı bir gelişme ve kalkınma olacağına değinen Bakan Şimşek, "Sorunlarını çok köklü bir şekilde çözmüş Türkiye, global arenada hem siyasi anlamda hem de ekonomik ve askeri anlamda çok daha güçlü bir konuma gelmiş olacak" şeklinde konuştu.

Sürecin başarılı olmasıyla birlikte kardeşlik ve beraberliğin daha çok güçleneceğini dile getiren Şimşek, "Kardeşlik çerçevesinde Türkiye daha çok sağlam temellere dayalı olarak yoluna devam edecektir. Bu sürece herkesin çok güçlü bir şekilde sahip çıkması gerekir" dedi.

Vesayet rejimi önemli ölçüde zayıfladı
28 Şubat sürecinin sorulması üzerine bakan Şimşek, Türkiye`nin geçmişinde 28 Şubat, 12 Eylül, 27 Mayıs gibi demokrasiye müdahaleler, temel hak ve özgürlüklerin önemli ölçüde kısıldığı milli iradenin bertaraf edilmeye veya zayıflatılmaya çalışıldığı birçok dönemi yaşadığını belirterek, "Ben Türkiye`nin son yıllarda yaptığı reformlarla, toplumda oluşan yeni bilinçle bu dönemlerin artık geride kaldığı kanısındayım" dedi.

Vesayet rejiminin önemli ölçüde zayıfladığını ve Türkiye`nin artık geri döndürülemeyecek şekilde demokratikleşme anlamında, temel hak ve özgürlükler anlamında, milli iradeyi üstün kılma anlamında bir yolda ilerlediğini kaydeden Şimşek, Statükoyu korumaya yönelik çabaların olduğuna ve değişim dönüşümün kolay olmadığına dikkat çekti.

Konuşma sonunda Mezopotamya Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Genel Başkanı Uğur Kapuci, "Batman`a yaptığı katkılar sayesinde memleketin markalaşması ve tanıtılmasında emeği geçen Batman Milletvekili ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek`e teşekkür ederiz" yazılı plaketi verdi.

Bakan Şimşek`in ziyareti cemiyet üyeleri ile çektirilen toplu fotoğraf ile sona erdi.
 
(Veysi Demir/ Mehmet Mikyas-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir