• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
`Kayıt dışılık azalırsa vergiler daha düşük düzeyde tutulabilir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - 24. Vergi hastası kutlamaları kapsamında Batman`a gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman`da en çok vergi veren işadamlarına plaket verdi.
 
Yeni İl Kültür Merkezi Konferans Salonu saat 13.30`da 24. Vergi Haftası Kutlamaları kapsamında vergi rekortmenleri plaket törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Valisi Yılmaz Arslan, Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, İl Defterdarı Hasan Koca, BATSO Başkan Yardımcısı Osman Nasıroğlu, kamu kurum müdürleri, işadamları ve vatandaşlar katıldı.
 
Gelir Danışım Dairesinin vergi gelir tanıtımının slayt gösterimiyle başlayan plaket töreninde konuşan İl Defterdarı Hasan Koca, düzenlenen vergi haftası nedeniyle katılımcılara ve vergi rekortmenlere teşekkür ederek Batman`daki yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
 
Defterdar Koca`nın konuşmalarının ardından daha sonra Bakan Şimşek, Türkiye`deki vergiler ve maliyedeki değişimler ile ilgili slayt gösterimi eşlinde katılımcılara sunum yaptı. Şimşek, her yılın Şubat ayının son haftasının vergi haftası olarak kutlandığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Vergi haftasının amacı toplumda vergi bilincini arttırmaktır. Bu nedenle hemen hemen her ilimizde bu gibi etkinlikler düzenliyoruz. Ülkemizin herhangi bir yerinde yatırım yapılıyor ve bir hizmet veriliyorsa bunda vergi veren vatandaşlarımızın katkısı büyüktür" dedi.
 
Kayıt dışılık Türkiye`de çok önemli bir sorun
Vergi denetimini yeniden yapılandırdıklarını ifade eden Şimşek, daha önce vergi denetiminde çok başlılığın olduğunu ve şimdi ise hepsini birleştirdiklerini vurguladı. Şimşek, "Kayıt dışılık Türkiye`de çok önemli bir sorun. Aslında kayıt dışılık çok yüksek olmazsa belki vergiler çok daha düşük düzeyde tutulabilir veya devletin hizmetleri için hem yerelde hem makro düzeyde çok daha fazla kaynak olabilir. Kayıt dışıyla mücadele etmek onun için çok önemlidir. Türkiye`de kayıt dışılık oranı yüzde 27 civarı, Avrupa Birliği ortalaması yüzde 19 hedefimiz önce Avrupa Birliği ortalamasını yakalamak ve sonra da daha aşağıya ve daha iyi ülkeler arasına girmektir. Son yıllarda kayıt dışı ile mücadelede büyük başarı yakaladık. Kayıt dışılık son 10 yıl önce yüzde 32 civarındaydı ve şimdi yüzde 22`ye kadar düştü" ifadelerini kullandı.
 
Yolsuzlukta 176 ülke arasında Türkiye, 54. sıraya ilerlemiş durumda
Yolsuzluğun bir ülkenin geri kalmasında en önemli faktörlerden birisi olduğunu dile getiren Şimşek, "Yolsuzluğun yüksek olduğu ülkelerde maalesef kaynaklar etkin ve verimli kullanılamıyor, ülke gelişemiyor ve kalkınamıyor. Bundan 10 yıl önce Türkiye, 102 ülke arasında yolsuzluk algısı en yüksek 65. ülkeydi. 2012 yılında 176 ülke arasında Türkiye, 54. sıraya ilerlemiş durumdadır. Eskiden yolsuzluk algısı altında en yüksek ülkeyken, şimdi ise yavaş yavaş en düşük ülkeler arasına yerleşiyoruz" şeklinde konuştu.
 
Şimşek son olarak, "Biz vergiyi milletimizden alıyoruz ve vergiyi hizmet olarak tekrar milletimize geri veriyoruz. Bunu yaparken tabi büyük bir sorumluluk altındayız. Onun için biz vergiyi önemsiyoruz ve beraber yaşamanın bir sonucudur. Vergi vermek her ne kadar anayasal bir zorunluluksa da, vergi doğru kullanıldığı takdirde ki kullanılıyor ve birçok yatırıma vesile olunuyor" dedi.
 
Bakan Şimşek`in konuşmasının ardından Bakan Şimşek, Vali Arslan, Belediye Başkan Vekili Temel, İl Defterdarı Koca, kurumlar vergisi rekortmenleri Fernans İnşaat adına Muktedin Altundiş, Eze İnşaat adına Orhan Sarıoğlu, Met-Gün İnşaat adına Zekeriya Şendur ve Demyol İnşaat adına Hüseyin Cahit Öndaş plaket aldı.
 
Gelir vergisi mükellefleri olan Şahap Güre, Kemal Şendur, Enis Bağçivan, Yavuz Selim Er ve Aydın Orhan plaketlerini aldılar.
 
Bakan Şimşek`in, Batman Gazeteciler ve Mezopotamya Cemiyetinin yanı sıra bazı taziye ziyaretleri gerçekleştireceği öğrenildi. (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir