• DOLAR 32.45
  • EURO 34.757
  • ALTIN 2437.327
  • ...
`Allah`ı sevmek O`na kulluk etmektir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman`da vatandaşların camileri doldurduğu cuma hutbesinde "Allah Sevgisi" konusu ele alındı.
 
Gördüğümüz ve göremediğimiz varlık aleminin Yüce Allah`ın eseri olduğu belirtilen hutbede, "Çevremizdeki canlı ve cansız her şey O`nundur ve bize O`nu anlatır. Her şey ancak O`nunla anlam kazanır. Göklerin ve yerin yaratıcısı O`dur. Bütün bunların karşılığında bizden istenen ise yalnızca O`na kulluğumuzu ve şükranımızı arzetmektir. O`nu her şeyden çok sevip, O`na bağlanmak ve O`na itaat etmektir" denildi.
 
Hutbede, kulluğun başlangıcının marifet yani Allah`ı tanıyıp, O`nu sevmek ve yalnızca O`na kulluk etmek olduğuna değinilerek, "Allah`ı sevmenin dışa yansıması, Peygamber`i vasıtasıyla bildirdiği hak din İslam`ı kabul etmektir. Allah`a ve Peygamber`ine itaat etmektir. Varlıkta da darlıkta da Allah`a isyan etmemek, ihtiyaç ve isteklerini yalnız O`na arz etmektir. O`nun sevdiklerini sevmek, sevmediklerinden uzak durmaktır, sevdiğini Allah için sevmektir" ifadeleri kullanıldı.
 
Hutbenin devamında kul Allah`ı seviyorsa Peygamberini de sevmesi ve yolundan gitmesi gerektiğine dikkat çekilerek, "Allah`ı sevmenin alameti Hz. Peygamber`e bağlılık ve onun yolunu izlemektir. Ona itaat edenlerin Allah`ın sevgisine ve affına nail olacaklardır" denilerek, "(Resûlüm!) De ki: Eğer Allah`ı seviyorsanız bana uyunuz ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir" -Ali İmran:31- ayeti ve diğer ayetler hatırlatıldı.
 
Peygamberi sevmeninde ölçüsünün onun sünnetine ve emirlerine uymakla olacağı vurgulandı. Hutbenin devamında Allah`ı sevmenin kitabı Kur`an-ı Kerimi de sevmeyi ve içinde geçen emirlere mutlak tabi olunması gerektiği ifade edildi.
 
Hutbenin sonunda, Allah sevgisinin her şeyin üzerinde olması ve hiç kimsenin sevgisinin Allah sevgisinden daha ileri olmaması gerektiği vurgulanarak, sevdiğimiz herkesi ve herşeyi yaratanın ve bize vereninde Allah olduğunun unutulmaması gerektiği kaydedildi.
 
Hutbe, "De ki: `Eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, hısım akrabanız, kazandığınız mallar, kesâda uğramasından korktuğunuz ticaret, hoşlandığınız meskenler size Allah`tan, Rasûlünden ve Allah yolunda cihad etmekten daha sevgili ise, artık Allah emrini getirinceye kadar bekleyin. Allah fâsıklar topluluğunu hidâyete erdirmez." -Tevbe:24- ayeti ve "Allah cümlemizi kendisini seven, kendi sevgisine lâyık olan kullarından eylesin" duası ile sonlandırıldı. (Veysi Demir - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir