• DOLAR 32.341
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2399.667
  • ...
WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesine tepkiler sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

 

WhatsApp’in yeni gizlilik sözleşmesinin ardından birçok kullanıcı WhatsApp’i terk etmeye başladı. Buna göre WhatsApp kullanıcı verilerinin Facebook’la paylaşacak ve bunu kabul etmeyenler 8 Şubat 2020 tarihinden itibaren uygulamayı kullanamayacak.

WhatsApp bizden istediği verilerle ne yapacak?

Yeni gizlilik sözleşmesi sayesinde WhatsApp bir arkadaşınız ile olan tüm konuşmaları ve gönderip aldığımız fotoğrafları görüp okuyacak ve Facebook, Messenger ve Instagram’da bize reklam olarak karşımıza çıkacak.

Arkadaşınız ile bir konu hakkında konuşurken veya bir fotoğraf gönderirken ya da okul, iş gruplarında hakkında konuştuğunuzda WhatsApp bunu işleyip o konuşmadaki üyelerin kişisel bilgilerine göre özel bir veri oluşturacak. Bu durum tüm bilgilerimizin şirketlere satılacağı anlamına geliyor.

Siirt halkı da WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesine tepki göstererek uygulamayı terk ettiğini veya edeceğini ifade ediyor.

Sözleşmenin Avrupa’da dayatılmadığına dikkat çeken Mahmut Toprak, "Avrupa’da bu özgürlüğü tanıyorsunuz, kayıt altına alıyım mı almayayım mı, bilgisayarınıza ulaşayım mı ulaşmayayım mı? Onlara soruyorsunuz ama bizlere sormuyorsunuz." dedi.

Toprak, "Küresel güçlerin en büyük oyunlarından bir tanesi de ilk etapta özgür olduğunuzu size hissettirerek sizi ele geçiriyorlar, sonra özgür olmadığınızı ve kapitalistlerin bir esiri olduğunuzu size gösteriyorlar. Ne yaparsanız yapın, hangi uygulamayı kullanırsanız kullanın bir şekilde onların elindesiniz. Kullanacağınız başka uygulama özgür olmanızı sağlayacak mı? Dijital çağda her şeyiniz kayıt ve takip altında. 'Büyük birader' sizi her zaman izliyor. Önemli olan kayıt altına aldığı bilgilerinizi ne için kullandığı ve sizi nasıl etkileyeceği. Bize dayatılan bu kültürden kurtulmamız gerektiğini inanıyorum, bu tür uygulamalardan vaz geçelim, milli uygulamları tercih edelim. Ben buna karşıyım ve uygulamayı kullanmayacağım." ifadelerini kullandı.

Ben halen sözleşmeyi kabul etmedim ve etmeyeceğim

Bir süredir başka uygulama kullanmaya başladığını ve WhatsApp ‘ın sözleşmesini onaylamadığını ifade eden Adnan Alan, halkın bu konuda tepkisini dile getirmesi gerektiğini söyledi.

Alan, "Bilgilerimiz her yerde var, bütün uygulamaları da indiriyoruz ve WhatsApp bu sözleşmeyle bilgileri kullanacağını söylüyor ama diğer uygulamalarda söylemeden kullanıyor zaten. Bir de diğer uygulamalar ne kadar güvenli bilemiyoruz ki, WhatsApp’ın bizim bilgilerimize ihtiyacının olmadığını düşünüyorum daha çok Facebook üzerinden reklam çıktığı için insanları tanımak adına bu bilgileri aldığını düşünüyorum ama ben halen sözleşmeyi kabul etmedim ve etmeyeceğim. Zaten uzun bir süredir başka bir uygulama kullanıyorum." diye konuştu.

Kişisel verilerimiz izin alınmadan zaten kullanılıyordu

Kişisel verilerin izin alınmadan daha öncede de kullanıldığına dikkat çeken Bahar Sever, bunun kendisi için bir sorun teşkil etmediğini kaydetti.

Sever, "Zaten insanların büyük bir çoğunluğu bu sözleşmeyi kabul etti be de bunlardan biriyim. Bir de benim bilgilerimi en fazla ne yapabilirle diye düşünüyorum. Başka uygulamaları da kullanıyoruz, ne kadar güvenli olduklarını da bilmiyoruz. Ya topluca telefon kullanmayı bırakacağız veya sosyal medyayı kullanmayacağız. Yâda buna alışmak zorunda kalacağız. Arkadaşlarım farklı uygulamalara geçtiği için o uygulamaları da indirdim ama ben WhatsApp’ı kullanmaya devam edeceğim." diye konuştu.

İnsanlar arasındaki ilişkiler, konuşmalar, mesajlaşmalar mahremidir

İnsanlar arasındaki ilişkiler, konuşmalar, mesajlaşmalar insanların mahremi olduğuna dikkat çeken Turgut Yürek, "Bir insanın evini nasıl gözetleyemiyorsan insanların kişisel bilgilerini de izinsiz alamasınız." diyerek tepkisini dile getirdi.

WhatsApp’tan 3’ncü uyarıyı almasına rağmen sözleşmeyi kabul etmediğini ifade eden Yürek, "Ben 3 uyarıyı da reddettim, başka uygulamayı da 7-8 aydır aktif olarak kullanıyorum, WhatsApp sözleşmeyi kendi aleyhine kullanıyor haberi yok. Arkadaşlarımın diğer uygulamaya geçtiğine dair en az 100’e yakın bildirim geldi. WhatsApp güvenirliğini kaybetti ve insanlar başka uygulamalara geçiyor. Buda ona zarar verecek. İnsanlar kendi aralarındaki yaptıkları dostane konuşmaların bilinmesini istemezler. Dolayısı ile çok yanlış ve yerinde olmayan bir karar. WhatsApp, bir devletten ödenek alacak diye bu kadar insanı mağdur ediyor." ifadelerini kullandı.

 

WhatsApp’ın şartlarından bir tanesi kullanmak istemiyorsanız sözleşmeyi imzalamasınız

Kimsenin WhatsApp’ın sözleşmesini kabul etmek zorunda olmadığını dile getiren Levent Söyler, isteyen kişilerin başka uygulama kullanabileceğine dikkat çekti.

Söyler, "WhatsApp’ın yapmış olduğu sözleşme tamamen kendisi ile alakalıdır, kullanmak istemeyen, bilgilerinin sızmasını istemeyenler bu uygulamayı kullanmazlar. Bu gayet doğal bir şeydir. Benim fikrim kimse CIA’den korktuğu için bu sözleşmeden kaçmıyor. Herkes ya karısından korkuyor veya kocasından korkuyor. Sözleşme de WhatsApp’ın şartlarından bir tanesi kullanmak istemiyorsanız başka uygulama kullanırsınız. Bizim bir hükümetimiz var, çıksın desin ki ‘ben vatandaşımı korumak için Türkiye’de WhatsApp uygulamasını kaldırıyorum." şeklinde konuştu.

WhatsApp, kullandığımız verileri alacak ve büyük reklam firmalarına satacaklar

WhatsApp, 2016’dan bu yana verilerimizi alıp satıyordu, bundan sonra bu işi resmi olarak yapacak, çok bir şey değişmeyecek." diyen Baver Sevgin, şunları söyledi:

"Hiç birimiz bir devleti yıkma, ihaleye fesat karıştırma planlarını WhatsApp uygulamasında yapamayız, yapan birileri varsa tedirgin olabilirler. Muhtemelen WhatsApp da geri adım atacak. Çünkü insanlar diğer uygulamalara yöneldi. Sözleşmenin Avrupa’da uygulanmamasının nedeni ise onların kendilerine has bir hayat standartları var, böyle şeylere de dikkat ediyorlar. Bizim gibi her önlerine konulanı kabul etmiyorlar. WhatsApp, konuşmalarımızda kullandığımız verileri alacak ve büyük reklam firmalarına satacaklar ve o doğrultuda karşımıza reklam çıkacak. Veri almalarını mantığı bu şekilde, en azından ben böyle biliyorum." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir