`Süt Bankası Yerine Süt Anneliği Olsun!`
Ebubekir Sifil, süt bankası kayıtlarındaki en küçük bir ihmalin nesil emniyetini ihlal edeceği ikazında bulundu
Dr. Ebubekir Sifil, süt bankasında kayıtlardaki en küçük bir ihmalin nesil emniyetini ihlal edebileceğini belirterek bunun yerine süt anneliğinin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
Yalova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Ebubekir Sifil, süt bankasının nesil emniyetini ihlal etme riski olduğunu ifade ederek bu konuda çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Dr. Ebubekir Sifil, İslam fıkhına göre sütannelik kurumu bulunduğunu, kimin kimi emzirdiğinin çok önemli olduğunu kaydetti. Süt bankasında hangi çocuğun kimin sütünü içtiğinin kesinlikle bilinmesi gerektiğini belirten Sifil, bunun nesil emniyeti için çok önemli olduğunu söyledi. Sifil, nesil emniyetinin İslam`ın mal emniyeti, akıl emniyeti, can emniyeti ve din emniyeti ile birlikte temel hedeflerinden olduğunu belirtti.
İslam fıkhında nesil emniyetinin teminat altına alınması için süt anneliği kurumunun getirildiğini ifade eden Sifil, bankada sütlerin karışmaması gerektiğini, sütlerin karışması durumunda sütlerin sahibi olan tüm kadınların o sütten alan çocuğun süt annesi haline geleceğini, çocuğun o kadınların çocukları ile evlenemeyeceğini söyledi..
Dr. Sifil, sütanneliğinin gerçekleşmesi için çocuğun memeden süt emmesi şartı olduğu yönündeki iddiaların da kesinlikle doğru olmadığını belirterek bu iddiaların hadisleri reddedenler tarafından ortaya atıldığını söyledi. Bu konuyla ilgili Hazreti Sehle isimli kadın sahabeyi örnek gösteren Sifil sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hazreti Sahle`nin Salim isimli bir evlatlığı vardı. Salim, ergenlik çağına gelince Peygamber Efendimize gelerek Salim`in artık kendisine yabancı olduğunu fakat onu bırakamayacağını belirterek bu konuda ne yapması gerektiğini sordu. Peygamber Efendimiz de Hazreti Sahle`ye sütünü bir kaba boşaltarak Salim`e içirmesi durumunda aralarında süt ilişkisi doğacağını tavsiye etti. Demek ki süt ilişkisi oluşması için bebek olmak da şart değil. Ayrıca bu olaydan sadece memeden değil biberondan alınan sütle de süt ilişkisi doğduğunu anlıyoruz."
Dr. Sifil, banka kayıtlarında en ufak ihmalin bile ileride sütkardeşlerin birbiriyle evlenmesi ihtimalini doğurabileceğini ifade ederek yapılması gerekenin süt bankası gibi risk taşıyan bir kurum yerine sütanneliği geleneğinin yeniden kurumsallaştırılması olduğunu söyledi.
Dünya bülteni