• DOLAR 32.566
  • EURO 34.958
  • ALTIN 2443.109
  • ...
`Bu Kitap Utanılacak ve Yüz Karası Bir Kitaptır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji bölümünde `Aile Sosyolojisi` kitabında Prof.Dr. Birsen Gökçe`nin kullandığı ifadelerle ilgili olarak `Açıköğretim kitabında müslümanlara çok çirkin iftira` başlığıyla yaptığımız haber kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Prof.Dr. Gökçe`nin kitapta "Ender olmakla beraber kayınpeder gelin evliliğine de rastlanmaktadır. Oğlu ölen baba evlendirebileceği başka oğlu yoksa geliniyle kendisi evlenmektedir. Gelin kaynanasına ortak (kuma) olmakta böylece yenge ile evlilikte olduğu gibi yasal olmayan ve çok kadınla evliliğe geçilmektedir. Baba oğlunu gelin de eşini kaybetmiştir. Her ikisi de kendilerine en yakın olan kişiyi kaybetmekten dolayı içinde bulundukları bunalıma rağmen yeni bir evlilik yapmak durumuyla karşı karşıyadır. Bu evlilik, taraflar için olduğu kadar yakın çevre için de büyük sorunlar yaratmaktadır. Kayınpeder gelinin kocası, torunlarının babası, gelin de kayınpederinin karısı olmaktadır." ifadelerine yer vermişti.

Konuyla ilgili olarak haber7.com`a çok sayıda tepki maili ve yorumu gelirken siyasiler ve sosyologlar da konuya tepkilerini gösterdi. Ak Partili Mehmet Metiner, Anadolu Üniversitesi`nde ders kitabı olarak okutulmasının saçma olduğunu ifade ederken, Prof. Dr. Mazhar Bağlı ise Prof. Dr. Birsen Gökçe zihniyetinin `Topluma her türlü pisliği atacak` seviyededir, açıklamasında bulundu.

"KİTABIN DERS KİTABI OLARAK OKUTULMASI SAÇMA"

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Açıköğretim Fakültesi`nde ders kitabı olarak okutulan bu kitapta yer alan ifadeleri kabul etmek akıl ve mantık kurallarına aykırıdır, dedi. Metiner, kendini ‘sosyolog` zanneden bu insanın yazdığı kitapla ilgili olarak gerek Anadolu Üniversitesi Rektörü gerekse Açıköğretim Fakültesi Dekanı ile 2011 seçimlerinden önce yaptığım görüşmede, bana bu ifadelerin kitaptan çıkartılacağına dair söz verdiler diye açıklama yaptı. Böyle bir kitabın Türkiye`nin en önemli üniversitelerinden biri olan Anadolu Üniversitesi`nde ders kitabı olarak okutulmasının saçma olduğunu ifade eden Metiner, kitapta geçen ifadeler içinse bu bir skandaldır, dedi.

"BÖYLE BİR ÇARPIK BAKIŞ OLAMAZ"

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi`nde Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Mazhar Bağlı, kitapta geçen ifadelerin çelişkili olduğunu söyledi: Birsen Gökçe, hem böyle bir evliliğin var olduğunu söylüyor hem de çok nadir olduğunu dile getiriyor. Yani bir taraftan çok istisnai bir durum olduğunu ifade ediyorsun diğer taraftan da bu istisnai durum üzerinden bir aile okuması yapıyorsun. Böyle bir çarpık bakış olamaz.

TÜRKİYE TOPLUMU AŞAĞILANIYOR

Bölgede uzun süredir yaşayan biri olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde böyle bir evlilik türünün olduğunu ilk defa duyduğunu söyleyen Mazhar Bağlı, bu ifadeleri kullanan profesörün oryantalist düşünceyle Türkiye toplumuna hakaret ettiğini belirtti. Bağlı, böyle bir bakışın toplumdan haberdar olmayan, aşağıladığı toplumdan uzak bir bakış olduğu apaçık ortadadır, ifadelerini kullandı. Bağlı sözlerini şöyle sürdürdü:

"BUNLAR HER TÜRLÜ PİSLİĞİ ATAR"

"Birsen Gökçe denilen insan Sosyoloji Derneği`nin başkanıdır ve asker kafasıyla düşünen Kemalistlerin başından gelen bir insandır ve bu konulardan da anlamaz. Öncelikle Birsen Gökçe`nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde yaşayan insanların dinin gerektirmediği insanlarla evlenmeyeceğini bilmelidir. Akademik bilgiler bu tür dedikodularla anlatılamazlar… Bu kitap bir skandaldır. Bu düşüncede olan bilim insanları kendi kafasındaki kurdukları bir aile şablonu var, bunlar şablona uymayan insanlara da her türlü pisliği atacak düşüncededir. Ortaya çıkan bir problem karşısında problemi çözemeyen ve kabiliyetsiz olanlar, geleneksel değerleri kötülemek maksadıyla sosyolojik bir bakışı ortaya koyduklarını düşünürler. Yanlış bir bakış açısıdır."

UTANILACAK YÜZ KARASI BİR KİTAP

Kitabın içeriğini ağır bir dille eleştiren Prof. Dr. Bağlı, kitabı Anadolu Üniversitesi için "yüz karası ve utanılacak bir kitap" olarak nitelendirdi. Bağlı, Açıköğretim Fakültesi`ndeki ders kitaplarının daha bilimsel ve dikkatli hazırlanıp, herkesin kabul edebileceği bilgilerle donatılması gerektiğini savundu.

ÇOK CAHİLCE BİR DURUM

AK Parti MKYK üyesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yasin Aktay konuyla ilgili olarak Prof. Dr. Birsen Gökçe için çok net konuştu: Çok cahilce bir durum ve acınacak bir durum. Türkiye`de böyle bir evliliğin olması imkansız ve uydurmadır.

AKTAY: SOSYOLOJİK SKANDAL

Birsen Gökçe`nin söylentilerle ve hiçbir zaman doğrulanmayacak dedikodularla insanları yanlış yönlendirdiğini savunan Prof. Dr. Aktay, sosyolojik olarak da bu bir skandaldır, eleştirisinde bulundu. Prof.Dr. Aktay sosyolojik veriler bizzat sosyoloğun saha araştırma ve gözlemleri sonucu ortaya çıkar ve bunlar da çek edilir. Buna benzer, ezber bozan, sıra dışı bir olay varsa bu olay ancak sosyolojide sapkınlık olarak nitelendirilebilir, açıklamasında bulundu.

Prof.Dr. Aktay, sosyolojide hiçbir şey imkansız değildir ama bu tür şeyler bir toplumsal eğilim midir, ona bakmak lazım. Kayınpeder-gelin evliliği olmuşsa bile siz bunu normal gösteremezsiniz, tekrar ediyorum böyle bir olay varsa bile bu "sapkınlık" olarak görülebilir, sözleriyle de bakış açısını bizlerle paylaştı.

PROF.DR. DURAN: BU BİR İFTİRADIR

Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hacı Duran, Birsen Gökçe, bilimsel kaynaklara ve verilere dayanmadan ailenin kurulma biçimi konusunda ciddi bir yanlış yaptığı iddia etti: "‘Berdel` kitabın ilgili bölümünde bir aile biçimi olarak tanımlanmaktadır. Halbuki "berdel" bir evlenme biçimidir. Evlenme biçimi ile aile tipi arasındaki farkı görememiştir. Üstelik "Berdel" kavramı yanlış bir şekilde "Berder" olarak yazılmıştır."

Prof.Dr. Duran, kitabın 2011 baskısında Güneydoğu Anadolu ve Adıyaman`da olduğunu yazdığı aile tipi ise hiçbir veriye dayanmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

‘Kayınpeder gelin evliliği` ifadesiyle sunulan açıklamada Adıyaman`ın dağ köyleri bu tür evlenme biçimlerinin olduğu kesimler olarak belirtilmektedir. Kayınpeder gelin evliliği, bölge halkının kabul edebileceği bir yükleme değildir. Böyle bir evlilik biçimi hiçbir zaman olmadı. Bu bölge halkına yüklenen çirkin bir sıfattır. Üstelik Gökçe, bu bilgiyi bir söylentiye dayalı olarak metne yerleştirmiştir. Söylentiler, basmakalıp önyargılardır. Bu Türk aile yapısına yüklenmiş bir iftiradır."

"BİRSEN GÖKÇE KÜLTÜRÜNE YABANCILAŞMIŞTIR"

Bir bilim insanının kendi ülkesinin halkı hakkında bu tür çirkin yüklemelerde bulunması kabul edilemez bir durum olduğunu dile getiren Prof.Dr. Duran, sosyolojik yöntemle alakası olmayan söylentileri veri olarak kullanması, O`nun ne kadar önyargılı olduğunu ve kendi kültürüne yabancılaştığını gösterir, dedi.

 

Haber7

İŞTE O KİTAP İLE İLGİLİ HABERİMİZ...

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir