• DOLAR 32.45
  • EURO 34.768
  • ALTIN 2439.955
  • ...
550 Milletvekiline HES mektubu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK - Av. Remzi Kazmaz, Türkiye genelindeki akarsular üzerine kurulması planlanan 2 bin 400 hidroelektrik santralini (HES) yakından ilgilendiren Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı`nın durdurulması için 550 milletvekiline mektup yazdı.


Av. Remzi Kazmaz, \"Bu tasarı geçerse Yurttaş Kazım ineğini satıp dava açamayacak, Vatandaş Mustafa Fırtına Vadisi`ndeki santral inşaatını durduramayacak. Doğayı korumak için son çare sizsiniz. Doğa ölüyor. Bunun sorumlusu da siz olursunuz\" dedi.


Lisans iptalleri ortadan kalkacak
Açtığı davalarla derelerdeki HES`lerin yürütmesini durduran ve Derelerin Avukatı olarak bilinen Remzi Kazmaz mektubunda; Tasarı`nın `Kamu yararı ve Faaliyet durdurma` başlığı altındaki `Geçici 14. madde` ile artık lisans işlemlerinde hiçbir koşulda iptal durumu oluşmayacağına dikkati çekti. Geçmişte üretim lisansı verilen firmaların belirlenen süre içindeki projelerini bitirmemiş veya hiçbir çalışma yapılmamış olsa dahi lisanslarının devam edeceğini belirten Kazmaz, \"Böylece yaşam alanları vadiler, madenler, yeraltı kaynakları, derelerimiz, tarihi ve kültürel varlıklarımız, koruma öncelikli alanlarımız bu yasayla birlikte bakanlığın, siyasi iktidarın inisiyatifinde olacak\" diye konuştu.


Mahkemelerin yetkileri sınırlanıyor
Şu anda derelerde yapılan yanlış uygulamalara sadece mahkemelerin `dur` diyebildiğini, ancak geçirilmek istenen tasarıyla yargının da devre dışı kalacağını ileri süren Kazmaz, şöyle devam etti:

\"Mahkemeler bu projeleri denetleyebilmek için yürütmeyi durdurma kararı veriyordu. Haliyle yapılan bilirkişi keşifleri ile ilgili kesin sonuç alınıncaya kadar HES firmaları o vadide herhangi bir çalışma yapamıyordu. Bu tasarının yasallaşmasıyla yürütme ve idare 14. Madde gereği `Kamu Yararı` var diyerek mahkeme kararlarını dolaylı olarak etkileyecek ve HES firmasının önünü açacak. O firma zaten mahkemeden karar çıkana kadar yapması gerekenleri bitiriyor ve mahkeme karar verse bile ortada bitmiş yasaya ve hukuka uygun olmayan bir proje oluşuyor. Bu yasa HES`lere af getiriyor, mahkemelerin yetkilerini sınırlıyor.

Bugüne kadar çevreciler, köylüler ve hukukçular bu doğa katliamına karşı mahkemelerde hak ve hukuk mücadelesi yaptı. Birçok HES projesi mahkemeler tarafından iptal edildi veya yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mahkemelerin bu adaletli davranışı belli çevrelerde tedirginlik yarattı. Artvin`de, Hopa`da, Fındıklı`da, Fırtına Vadisi`nde, Çayeli Senoz`da, Çataldere`de, Güneysu`da, Rize Askaroz deresinde, Ambarlık`ta, İkizdere`de, Trabzon Çaykara Solaklı Vadisi`nde, Tonya`da, Giresun Keşap`ta, Bulancak`taki HES Projesi mahkeme kararıyla durduruldu.\" (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir