• DOLAR 32.488
  • EURO 34.888
  • ALTIN 2420.46
  • ...
Adalet Bakanına soru önergesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK - Son zamanlarda siyasi tutuklu ve hükümlülere yönelik yapılan işkence iddiaları meclise taşınıyor. Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin`den konu ile ilgili sorduğu soruların cevaplandırılmasını istedi. Ancak soru önergesinde Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi`nde kalan Cihan Yeşil adlı mahkumun geçtiğimiz günlerde bir grup gardiyan tarafında öldüresiye dövülmesi olayının yer olmadığı görüldü. İşte Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan`ın soru önergesi…

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Sadullah ERGİN Tarafından Anayasa`nın 98. ve TBMM İç Tüzüğü`nün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Nursel AYDOĞAN
Diyarbakır Milletvekili


Türkiye`de son zamanlarda siyasi tutsaklara yönelik gerçekleşen fiziksel işkence iddiaları ve bu duruma yönelik yetkililer tarafından alınmayan önlemler, tutuklu ailelerini ve kamuoyunu endişelendirmektedir. Son olarak basına yansıyan ve ayrıca tarafıma ulaşan bilgiler arasında Van F Tipi Cezaevi`nde ciddi iddialar bulunmaktadır. Bu iddialarda yer alan bilgiler, Memduh DEĞER, Rıdvan TURAN ve ismi öğrenilemeyen bir tutsağın sohbet etkinliğinden dönerlerken usulsüz arama ile taciz edildikleri yönündedir. Tutsakların uygulanan bu tacizlere karşı çıktıklarında, gardiyanların `biz istediğimizi yaparız\" diye cevap verdiği belirtilmektedir. Bunun üzerine tutsakların da `biz asker değiliz` cevabını verince, gardiyanların `siz bizim askerimiz olsaydınız size ne yapacağımızı görürdünüz` diyerek tutsakları tartakladıkları yönündeki iddialarıdır. Yine Antep Cezaevinden Yozgat Cezaevine gönderilen Nuh TAŞ, Müslüm ŞAHİN, Ramazan KIRAN ve Mahmut KESKİN isimli siyasi tutuklular nakil sırasında gardiyanların fiziksel saldırılarına maruz kalmış ve bu saldırı cezaevinde adli tutukluların da bizzat yönlendirilerek işbirliği şeklinde fiziksel bir saldırıya dönüşmüştür. Bu yaşananlar nedeniyle tutuklu ailelerinin tedirginliği ve kaygıları son derece artmıştır.

Bu Bağlamda;

1-Gardiyanlar tarafından siyasi tutsaklara yönelik son dönemlerde artarak devam eden fiziki işkence iddialarına yönelik iddiaların sona ermesi için bakanlığınıza kaç başvuru yapılmıştır?
2-Yapılan başvuru var ise bu başvurular için şu ana kadar bakanlığınız tarafından hangi girişimlerde bulunulmuştur?
3-Bakanlığınız tarafından cezaevlerinde siyasi tutsakların karşı karşıya kaldığı insan hak ihlallerine yönelik şikâyetler ile ilgili şu ana kadar herhangi bir girişimde bulunulmamış ise sebebi nedir?
4-Kamuoyuna yansıyan ve tarafıma ulaşan Van F Tipi Cezaevi ile ilgili olarak, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu`nun 2. Maddesinde yer alan ``Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazında zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunulamaz`` ifadesinde belirtilen hüküm uyarınca bakanlık olarak bir inceleme başlatmayı düşünüyor musunuz?
5-Kamuoyuna yansıyan ve tarafıma ulaşan Van F Tipi ve Yozgat Cezaevi yöneticilerinin eğitimleri ve tutuklu ve hükümlülere ilişkin sıradanlaşan bu gibi keyfi uygulamalarının önüne geçilmesi noktasında Bakanlığınızca bir çalışma yürütülecek midir?
(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir