• DOLAR 32.556
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2448.464
  • ...
Mali İşgali İsrail`e Hizmet Ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mali`ye Fransızların yapmış olduğu aceleci müdahalenin sebebinin ne olduğu uzun süre tartışıldı. Ekonomik ve stratejik nedenlerin ön planda olduğu bu açıklamalara bir yenisi daha eklendi: "Mali, İsrail`in Afrika`ya girdiği kapı olacak"

Araps Today`de yer alan ve diplomatlara dayandırılan haberde, Fransızların İslamcı örgütleri bahane ederek yaptığı müdahalenin İsrail`in çıkarlarına hizmet ettiği ifade edildi.

Buna göre, İsrail, Arapların Afrika`da göstermiş olduğu varlıktan rahatsızlık duyuyor. İsrailli diplomatlar var güçleriyle Afrikalı hükümetleri Araplarla ters düşmeleri ve sürtüşmeleri için teşvik ediyor.

Kuzey Afrika`daki Müslüman nüfustan ve Filistin işgaline karşı beslenen öfkeden çekinen İsrail hükümeti, Arap Baharı sonrası devrim ülkelerinde çıkan olaylarda da etkili olmuş olabilir.

Libya`daki patlama ve çatışmalar, Tunus`taki hükümet krizi, Mısır`da anayasa krizi ile başlayan süreç devrimlerin amacından sapmasına sebep oluyor.

Arap ülkeleriyle çevrili olan İsrail`in, komşu ülkeler başta olmak üzere birçok ülkeyi izlemek amacıyla özellikle Kızıl Deniz ve Sudan hudutlarına yakın olan Afrika ülkelerinde gizli askeri üslerinin bulunduğu biliniyor.

Başta Etiyopya olmak üzere Kenya, Angola, Mozambik, Orta Afrika Cumhuriyeti, Tanzanya, Gana, Zaire, Çad, Uganda ve Kongo`da askeri faaliyetleri bulunan İsrail`in, Güney Sudan`da iki ayrı noktada askeri hava üssü kurduğu iddiası son zamanlarda sık sık gündeme geliyor.

Öte yandan, Amerikalı yetkili Johnnie Carson, Fransa`nın Mali`den hemen ayrılmayacağını söyledi. Johnnie Carson, Amerikan Kongresi`nde yaptığı konuşmada, Fransız askeri kuvvetlerinin Birleşmiş Milletler Barış Gücü`nün bölgede konuşlanması sonrasında da Mali`de kalmasına ihtiyaç olabileceğini söylendi.

"Teröre" karşı verilecek operasyonda Franızlara ihtiyaç olacağını söyleyen Carson, son kararı, Mali devleti ve Fransa arasındaki antlaşmanın belirleyeceğini söyledi.
Dünya Bülteni
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir