• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Mustazafların Şehidi 40. Gününde Anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - 5 Mayıs 2011 Perşembe günü Mustazaf-Der Yüksekova Şubesi`nin PKK/BDP yandaşları tarafından yakılmasını engellemek için mücadele verdiği esnada uğradığı silahlı saldırı sonucu şehit olan Ubeydullah Durna`nın şehadetinin 40`ıncı gününde Mustazaf Der Diyarbakır Şubesi, bir gece düzenledi.

 

Mustazaf Der Diyarbakır Şubesi`nin konferans salonunda gerçekleşen programda salon hınca hınç doldu. Program saat: 20.30`da Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından Şehit Ubeydullah Durna ve şehitler üzerine bir konuşma yapıldı, ilahiler seslendirildi, dualar edildi, ikramlar yapıldı.

Şehit Kelimesi İslami Literatüre Has Kelimedir
Programda konuşmacı olarak katılan Molla Mahmut Akgül, şehit ve şehadetten bahsetti. Şehit kelimenin Arapça bir kelime olduğunu ifade eden Akgül, şehit kelimesinin İslami literatüre has bir kelime olduğunu söyledi. Akgül, "Her ne kadar bugün batıl davalar uğruna, küfür yolunda ölenlere de şehit deniliyorsa, aslında Peygamber Efendimizin ifadesiyle Allah`ın davasını yeryüzünde tekrar insanlar içerisine getirme amacıyla mücadele verip, hayatlarını feda eden insanlara şehit deniliyor. İşte bu bağlanma şehit, tanık olma, hazır olma ve o olaya tanıklık etme anlamını taşır" dedi.

Şehit, Toplumun Rengini Değiştiren Büyük Unsurdur
Şehit Ubeydullah Durna`nın hayatını iman, cihat ve şehadet olarak üç kelimeyle özetleyen Molla Mahmut Akgül, Ubeydullah`ın şehadetiyle şehadetin çok uzak olmadığı hatırlandığını söyledi. Şedit, toplumun rengini değiştiren en büyük unsur olduğuna dikkat çeken Akgül, hantallaşan, tembelleşen, çürümeye yüz tutan, rehavet tiryakiliğine kapılan, İslami bir saate sığdıran insanlar için büyük bir ders olduğunu vurguladı.

Bizden Gitti Demeyeceğiz
Akgül, "Biz geçmişte evden çıkarken, şehit olma ümidiyle çıkıyorduk, ama üzerinden zaman geçti, biz unuttuk. Bizler, şehadetin geçmiş tarihlerde kaldığını düşündük, Ama yeniden hatırladık, bunu hatırlatan Ubeydullah`ın mekânı cennet olsun. Allah, Peygamberimizin bile gıpta ettiğini şehadeti ayaklarımıza getirdi ve biz artık inanıyoruz ki şehadet yakındık. `Bizden gitti` demeyeceğiz" diye konuştu.

Şehit Ubeydullah Durna Kimdir?
Ubeydullah Durna, 05. 02. 1981 yılında Hakkâri`nin Yüksekova (Gewer) ilçesine bağlı Aksu (Gagewran) Köyü`nde dünyaya geldi. Babası Behçet, Annesi Havsat. Ailenin en büyük çocuğu olan Şehit Ubeydullah`ın kendisinden küçük 5 erkek, 4 kız kardeşi bulunuyor.

Köy okulunda eğitim hayatına başlayan Ubeydullah, küçük yaşında sahip olduğu hareketlilik ve çalışkanlığı ile dikkatleri üzerine çekti. Askerlikten sonra Yüksekova`ya dönen Ubeydullah, köy camisinde Kur`an eğitimi almaya başladı. Daha sonra ailenin isteği üzerine İstanbul`a çalışmaya gitti. Yaklaşık iki sene çalıştıktan sonra Yüksekova`ya dönen ve akabinde evlenen Ubeydullah, İslamî camia içindeki çalışmalarına ağırlık vererek kendisini yetiştirmeye çalıştı. İki çocuk babası olan Ubeydullah, biri 6 yaşında Şehadet isimli kız, biri de 4 yaşında Hattab isimli erkek çocuğu bulunuyor.

Mustazaf-Der Yüksekova Temsilciliği`nin açılmasından sonra dernek için faal olan Ubeydullah Durna, derneğin başkan yardımcılığını üstlendi. Yardım Komisyonunun Başkanlığını da yapan Ubeydullah, Yüksekova genelinde maddi durumu iyi olmayan ailelerin tespiti noktasında çalışmalara katılarak ihtiyaç sahiplerine kendi imkânları dâhilinde yardımlar ulaştırdı.

5 Mayıs 2011 Perşembe günü Mustazaf-Der Yüksekova Şubesi`ne saldıran PKK/BDP yandaşları, Ubeydullah Durna`yı derneğin çatısında ateşli silahla şehit etti.

M. Salih Keskin - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir