• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Başkasına Ait Tapu Bilgileri Sorgulama Nasıl Yapılır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Emlakların alım satım işlemlerinde ya da miras işlemlerinde tapu bilgileri büyük bir öneme sahiptir. Özellikle alım satım işlemleri sırasında, satışa konu taşınmazın tapu bilgileri, taşınmazla ilgili çok geniş bir bilgiye ulaşılmasını sağlar. Bu kapsamda ederinin belirlenmesi ve aynı zamanda mülkiyet hakkının kimde olduğu bilgileri öğrenilebilir. Örneğin bir taşınmazın tapusunun hisseli olup olmadığı, hisse oranı, Kat mülkiyeti, kat irtifakı denilen arsa payı gibi bilgiler, alım satım işlemlerinde büyük bir öneme sahiptir. Bu sebeple tapu bilgilerinin sorgulanması için Tapu Dairelerine başvurulur. Günümüzde E-Devlet sistemi üzerinden, her kişinin kendi üzerine olan tapu bilgilerine ulaşması son derece kolaydır.

Başkasına Ait Tapu Sorgulama Yapılabilir mi?

Kanunlarımız başkasına ait tapu bilgilerinin sorgulanmasına izin vermez. Kişi haklarının korunması kapsamında, başkasına ait tapu bilgilerinin sorgulanması mümkün değildir. Bu ancak kişinin rızasıyla tapu dairlerinden veya E-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilir. Bunun dışında ancak hukuki yollara başvurmak gerekir. Avukatların tapu sorgulama yetkileri bulunur. Bu sebeple herhangi bir yabancı tapu sorgulaması işlemi için, avukatlara başvurulabilir. Avukatlar gerekçeye bağlı olarak bu yetkilerini kullanarak, tapu daireleri aracılığıyla gerekli sorgulamayı gerçekleştirebilirler.

Başkasına Ait Tapu Sorgulama Ücretlimi?

Tapu daireleri tapu sorgulama işlemleri için herhangi bir ücret talebinde bulunmaz. Bununla birlikte, yabancı kişilerin tapu sorgulaması yapılması için avukatlara başvurmak gerekir. Avukatlar bu konuda harcadıkları mesai kapsamında, yasal olarak kendisine verilmiş olan hak çerçevesinde ücret talep etme hakkına sahiptir. Yabancı kişilere ait tapu sorgulamaları için en kolay yol avukatlara başvurmaktır. Çeşitli gerekçelere sahip olan kişilerin yabancı kişilere ait tapu sorgulamasına ihtiyaç duymaları halinde, mahkemelere başvurması gerekir. Ancak bu kapsamda da avukatlara ihtiyaç duyulacağından, öncelikle avukata başvurulması daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır.

Kişinin Rızasına Başvurmak

Yabancı kişilere ait tapu sorgulaması için, kişinin rızası bulunması halinde, tapu dairesine gidilmeden de kolayca sorgulama yapılabilir. E-devlet sistemi üzerinden herkes, kendisine ait tapu bilgilerini sorgulama hakkına sahiptir. Kişinin rızasının olması halinde, bu tapu sorgulaması kolay ve hızlı bir şekilde E-Devlet sistemi aracılığıyla online olarak yapılabilir.

https://www.birevimolsa.net/

https://www.birevimolsa.net/baskasina-ait-tapu-bilgileri-sorgulama-nasil-yapilir/

Bu haberler de ilginizi çekebilir