• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.474
  • ...
Libya’yı bataklığa çevirme derdindeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi - Libya hükümetinin darbeci Halife Hafter’in kontrolündeki Sirte ve Cufra’ya operasyon düzenlemede kararlılığı, küresel güçleri harekete geçirdi. Savaşta açıkça Hafter’i destekleyen Rusya ve Fransa’dan sonra tarafsız görünmeye çalışan ABD’den de ateşkes çağrısı geldi.

ABD'nin Libya Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Ulusal Güvenlik Konseyinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu Kıdemli Direktörü Tümgeneral Miguel Correa ve Büyükelçi Richard Norland öncülüğündeki bir ABD heyetinin, Libya Ulusal Güvenlik Müsteşarı Taceddin Er-Rezaki ve Tobruk Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Yusuf El-Akuri ile video-konferans yöntemiyle ayrı ayrı görüşme yaptığı belirtildi.

Libya krizinde farklı taraflarda yer alan, Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde meşru Libya hükümetinden Rezaki ve ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'i destekleyen Tobruk Meclisinden Akuri ile yapılan görüşmede, "Sirte ve Cufra'nın silahtan arındırılması çözümüne ulaşmak ve Libya petrol sektörünün tam şeffaflıkla yeniden açılması yolunda somut ve acil adımların atılmasının" ele alındığı kaydedildi.

Açıklamada, görüşmeler kapsamında şunlara yer verildi: "Ülkenin (Libya) egemenliğinin geri kazanılması için Libyalıların öncülük ettiği bir sürece girilmesine ve ülkeden yabancı güçlerin çıkarılmasına olan ihtiyaç vurgulandı. Amerika Birleşik Devletleri, zararlı dış müdahaleleri reddetmeye, gerilimi düşürmeye ve tüm Libyalılara yarar sağlayacak barışçıl çözüm için bir araya gelmeye hazır olan pek çok Libyalı liderle aktif temasta olmaya devam edecektir."

Libya’da hükümet güçleri, ülkenin tamamına yakınını kontrol altına alan ve başkent Trablus yakınlarına kadar gelen Hafter güçlerini geçtiğimiz aylarda geri püskürtmüş ve birçok stratejik noktayı tekrar kontrol altına almıştı. Hükümet daha sonra stratejik Sirte ve Cufra kentlerine yöneldiğini açıklamıştı. Bu açıklamadan sonra başta komşu ülke Mısır olmak üzere Hafter’i destekleyen bütün uluslararası güçler, ateşkes çağrısında bulunmuş ve hükümeti barışa yanaşmamakla suçlamıştı.

Hatırlanacağı üzere Libya’da son yıllarda defalarca ateşkes imzalanmış ancak her seferinde Hafter bu anlaşmaları çiğneyerek savaşa devam etmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir