• DOLAR 32.511
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2435.258
  • ...
Türkiye`de Günde 6 Milyon Ekmek Çöpe Gidiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplandı.

Gündemdışı söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol, Türk insanının kötü davranış olarak görmesine rağmen ekmek israfının önlenemediğini ifade etti.

Türkiye`de üretilen ekmeğin ortalama yüzde 5`inin üzerindeki oranının israf edildiğini dile getiren Erol, en büyük israfın satılamayan ekmeklerden, daha sonra halkın taze ekmeğe ilgisi ve ihtiyacından fazla ekmek almasından kaynaklandığını vurguladı. Erol, israfın önlenmesi için halkın tüketim alışkanlığının değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

``6 milyon kişinin ekmek ihtiyacı``-

Konuyla ilgili Hükümet adına söz alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, hükümetin geçtiğimiz günlerde ekmek israfının önlenmesiyle ilgili kampanya başlattığını anımsattı. Eker, kampanyanın değişik çalışmalarla sürdürüldüğünü, birçok kurum ve kuruluştan destek alındığını söyledi.

Gıda konusunun son 5 yılda çok daha önemli konuma geldiğinin altını çizen Eker, hükümet politikalarının vatandaşın dalgalanmalardan etkilenmesine ve gıdaya erişim güçlüğüne fırsat vermediğini ifade etti.

Türkiye`nin yılda 20-22 milyon ton buğday ürettiğini, 18 milyon ton civarında buğday tükettiğini belirten Eker, Türkiye`nin son yıllarda önemli bir buğday ihracatçısı konumuna geldiğini kaydetti.

Eker, 250 gramlık standart ekmek üzerinden hesaplama yapıldığında Türkiye`de yılda 37 milyar ekmek üretildiğini, 35 milyar ekmek tüketildiğini anlattı. Ekmek israfının günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar adet olduğuna, bunun yılda 550 bin ton ekmek anlamına geldiğine işaret eden Eker, ekmek israfının ekonomik boyutunun da yıllık 1,5 milyar lirayı bulduğunu vurguladı.

Türkiye`de her gün israf edilen 6 milyon ekmekle yaklaşık 6 milyon kişinin bir günlük ekmek ihtiyacının karşılanabileceğini dile getiren Eker, maddi kayıpla 3 çocuklu 104 bin ailenin geçinebileceğini söyledi. Eker, ``Ekmek israfı nedeniyle yıllık kaybımız, ihracatında dünya birincisi olduğumuz un ihraç gelirimize eşit`` dedi.

Mehdi Eker, ekmek israfının önlenmesi amacıyla başlatılan kampanya kapsamında valilikler, belediyeler, Genelkurmay Başkanlığı ve sivil toplumla işbirliği yapacaklarını ve çeşitli etkinlikler gerçekleştireceklerini kaydetti.

Gıda güvenliği ve denetimleri hakkında yasal ve sayısal bilgi veren Eker, Türkiye`nin hijyen bakımından AB ile tam uyumlu mevzuatı uygulamaya koyduğunu söyledi. Eker, ``Amacımız hem nitelik yönünden vatandaşın kaliteli, hijyenik gıdaya ulaşmasını temin etmek hem de bu ürünlerin üretimini istikrarlı şekilde sağlamaktır. Gelişmeler bu iki konuda da olumludur`` diye konuştu.

Akdağ ve Günay`a ilgi-

Bu arada Genel Kurul`da eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ da hazır bulundu.

Yoklamadan sonra Akdağ ve Günay`a yakın ilgi gösteren AK Parti milletvekilleri, eski bakanların yanına giderek tokalaştılar ve ayak üstü sohbet ettiler.

Bakan Eker, bir ara yan yana oturan Akdağ ve Günay`ın yanına giderek eski bakanlarla tokalaştı ve bir süre sohbet etti.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir