• DOLAR 32.565
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2445.537
  • ...
21 milyon ağaç kesilmekten kurtarıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2012 yılında 21 milyon ağacı kurtardı. Bakanlık 1 milyon 252 bin 117 ton kağıt ambalaj atığını geri dönüştürdü.

Kâğıt önceleri yazı yazmak için kullanılırken günümüzde ambalajlama malzemesi olarak da yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bakanlık bu kullanımdan kaynaklanan ambalaj atığının önüne geçmek için çalışma başlattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı, kağıt ambalaj ve ambalaj atık yönetim sistemini kontrol etmek, veri oluşturmak amacıyla ambalaj elektronik yazılım programı geliştirdi. Bu program sayesinde kâğıt ambalaj üreticileri ve ürünlerini kâğıt ambalajlı olarak piyasaya süren işletmeler programa veri girişi yapıyor. Sisteme kayıtlı ambalaj üreticilerinin 2012 yılı verilerine göre bu yıl 2 milyon 874 bin 998 ton kâğıt ambalaj üretildiği gözlendi.

Kâğıt geri kazanımı ile yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanıyor
Üretilen ambalaj atıklarının ekonomiye ve doğaya tekrar kazandırılması için bakanlık çözüm önerilerini araştırdı ve kağıt ambalaj atıklarının toplanması için sistem kurdu. Bu sistem sayesinde, ambalaj atığı oluşturanlar ambalaj atıklarını diğer atıklardan ayrı olarak biriktirmek ve belediyelerin sistemine vermek zorundalar. Belediyeler çalışmalarını ambalaj atığı yönetim planları kapsamında geçici faaliyet belgeli/çevre lisanslı işletmelerle gerçekleştiriyorlar.

Kaynağında ayrı toplanan ambalaj atıkları toplama ayırma tesislerinde cinslerine göre ayrılarak geri dönüşüm tesislerine gönderiliyor ve tekrar kullanılabilir kâğıt üretilerek geri dönüştürülüyor. Kâğıt geri kazanımı ile yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanıyor.

Ambalaj atığını toplayan, ayıran ve geri dönüştüren işletmeler ambalaj elektronik yazılım programında veri girişi yapıyorlar. 2012 yılı verilerine bakıldığında ambalaj atığı geri dönüşüm tesislerinin çıkış verilerine göre 1 milyon 252 bin 117 ton kağıt ambalaj atığı geri dönüştürüldü. 1 ton kağıdın geri kazanılmasında 17 adet çam ağacının kurtarıldığı hesaplanarak, 2012 yılında yaklaşık 21 milyon adet yetişmiş çam ağacı kesilmekten kurtarıldı ve ağaç dikmeden hazır 192 dekar orman alanı korundu. (Ayetullah Turgut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir