• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Traverten Taş Nedir? Kullanım Alanları Nerelerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Traverten taş yeraltı sularının içindeki çözünmüş halde bulunan kalsiyum biokarbonatlı, termal yer altı sularının mağara boşluklarında veya yeryüzüne çıktıkları yerlerde içlerindeki kalsiyum karbonat minerallerinin çökelmesi sonucu oluşan kimyasal tortul bir taş çeşididir.Yapı malzemesi olarak kullanılan bu taşlar traverten ocaklarından çıkarılmış traverten bloklarının işlenerek yapı malzemesi olarak hazırı hale getirilmiş halidir.Gerek iç mimarinin gerek dış cephe kaplamasının en çok tercih edilen yapı malzemesidir.

En güzel örneklerini Denizli Pamukkale’de gördüğümüz bu taşlar her yıl onlarca turiste ev sahipliği etmenin yanında yapı malzemeleri arasında en gözde malzeme olarak yer alır.Doğal görünümü ve oluşumu nedeniyle hijyenik ve sağlıklı ve anti-bakteriyeldir.Bu özellikleri sebebiyle yıllardır tercih edilmektedir. Doğal oluşum sürecinde yaşadıkları değişimlere göre farklı renk ve desenlerde traverten taşları mevcuttur. Fakat yapı malzemesi olarak en çok tercih edilenler ise Kırmızı traverten taşı olmak üzere kahve, sarı ve krem renkli olan taşlardır.

Travertenin Yapısı Nasıldır?

Doğanın bir mucizesi olan bu malzemenin özelliklerine baktığımızda doğada bulunan diğer taşlardan ayrılmaktadır.Yapı malzemesi olarak kullanılan mermer ve granitten çok daha yumuşak bir yapısı vardır. Bu yumuşak doku ile kullanıldığı mekanlarda doğal bir görünüm sağlamaktadır.Traverten yer taşları yüzeyi adeta bir sünger gibi delikli ve hafifi bir yapıdadır.Fakat bu delikler özellikle kış aylarından oluşan soğuk ile birlikte içine suların birikmesi ve hava sıcaklığının etkisi sonucu donmasıyla birlikte doğal yapısından değişimler ve bozulmalar meydana gelmektedir.Delikli ve damarlı bir yapıya sahip olan bu taşın bu olumsuz özelliğine rağmen kaymaz yapıda oluşu ile içmimarinin vazgeçilmezi olmaktadır.

Mermer ve Granite Göre Dayanıklı mı?

Doğadaki oluşum sürecini dikkate aldığımızda bu taş diğer doğal yapı malzemeleri olan mermer ve granite göre daha dayanıksızdır. Çünkü bu taşın oluşumunda geçen süre diğer iki malzemenin oluşumdan çok daha kısa süredir.Bu sebeple bu taşın dayanıklılığı diğerlerine oranla daha azdır.Basınç dayanıklılığı açısından baktığımızda bu taş 250-750 kg/cm2 basınca dayanıklıdır.

Bütün doğal yapı taşlarında olduğu gibi bu taşın da temizliğinde oldukça dikkatli olunmalıdır. Ağır kimyasal maddelerden ve asidik tüm ürünlerden etkilenip doğal yapısı ve görüntüsü bozulmaktadır.

Traverten patlatma taşlar başta olmak üzere kullanılan diğer traverten eskitme taşlar, traverten antik eskitme traverten taşlar, patinato traverten doğal taşlar, dekoratif görünümleri sahip oldukları doğal sıcak renkleri ile kullanıldıkları mekanlara şıklık katmaktadır.

Bu doğal yapı malzemesinin tercih sebeplerinden bir tanesi de kullandıkları alanda uzun ömürlü oluşlarıdır.Kullanım talimatları ve uyarılar dikkate alınarak uzun yıllar kullanımı mümkündür. Fiziksel faktörlerden etkilenmeyen bu taşlar diğer yapı malzemeleri olan yapay yüzey ve mekân kaplamalarına oranla daha uzun kullanım sağlamaktadır.Doğal olmayan yapı malzemeleri kullanımları süresince her zaman bakım ve onarım gerektiren malzemelerdir.

Oysaki doğal yapı malzemeleri böylesine yorucu bir bakım ve kullanım süreci gerektirmezler.Müşterilerin bunları tercih etmelerinin başlıca sebeplerindendir. İç ve dış mekanlar olmak üzere tüm yapılarda kullanılan bu malzemenin temizliğini yapmak ilk günkü güzel ve doğal görünümünü korumak oldukça kolaydır.Ağır kimyasallardan uzak durmak şartıyla dış mekânlarda kullandığınızda bu yüzeylerin temizliğini sadeceduru suylayıkayarak, iç mekanlarda kullanıldığında da yalnızca temiz bir bez ile tozlarının alması şeklinde yapabileceksiniz.Doğal ve güzel görünümü ile müşterilerin yalnızca iç mekanların değil binaların duvar kaplamalarında da tercih ettiği görülmektedir.

Traverten Taş Fiyatları

Travertenler, müşterilerin istekleri dikkate alınarak ve mekânın özellikleri göz önünde bulundurularak hazırlanır. Fabrikalarda bloklar halinde kesilerek oluşturulan bu taşlar çeşitli boylarda ve farklı şekillerde hazırlanmaktadırlar. Diğer taşlara oranla oldukça ucuz olan bu doğal taşın maliyeti mekânın büyüklüğüne göre ve kullanılacak kaplamanın durumuna göre hazırlanmaktadır.

Traverten Plak dolgulu cilalı 1/m2 birim 85.00tl den, Ebat 1,2x30,5x61 cm’in 1/m2 75,00tl den başlamaktadır.

Kırmızı Traverten Taş

Türkiye’nin belli ocaklarında ve İran’da çıkarılmakta olan bu değerli doğal yapı taşı en nadir bulunan travertendir. Kendine has doğal yapısı ve rengi ile diğerlerinden tamamen ayrılan bu Türk traverteni ülkemiz başta olmak üzere birçok ülkede birçok yapının mimarisinde kullanılmıştır.Kendi arasında da çeşitleri bulunmaktadır. Eskitilmiş tamburlanmış yüzeyli patternn türü başta olmak üzere cilalı honlu ya da ham yüzeyli denilen çeşitleri mevcuttur.Yurt dışına ihraç ettiğimiz doğal yapı taşları arasında ilk sıradadır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir