• DOLAR 32.216
  • EURO 34.707
  • ALTIN 2446.79
  • ...
Başörtüsü Her Yerde Özgür Olmalıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Danıştay 8. Dairesi`nin, Türkiye Barolar Birliği`nin meslek kurallarında yer alan avukatların ``başları açık`` görev yapacaklarına ilişkin düzenlemenin yürütmesini durdurmasına ilişkin kararına STK`lardan destek gelmeye başladı.

 

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Özgür Eğitim Sen Diyarbakır Temsilciliği adına M. Masum Yokuş, Danıştay 8. Dairesinin Türkiye Barolar Birliği`nin başörtülü avukatlara yönelik yasakçı tutumunu hukuka aykırı bularak reddetmesi `mevzuat gerekçesiyle` zulmün müdavimi olmak isteyen zorbalara atılan bir tokat niteliğinde olduğunu belirtti. Danıştay`ın oy çokluğuyla aldığı bu kararı son derece insani ve temel hukuk prensiplerine uygun bir karar olarak değerlendiklerini ifade eden Yokuş, kararın yıllardır devam eden `başörtüsü zulmü` nün ortadan kaldırılmasına dönük bir ön adım olmasını diledi.

 

Hak ve adaletin tesisinin, ancak zalimlerin dayatmalarının son bulmasıyla mümkün olabileceğine vurgu yapan Yokuş, "Bu karar neticesinde, başörtülülere yönelik alışılan baskıcı, yasakçı tavrın son bulacağını ümit ediyoruz. Gayri insani uygulamaların sona ermesi için atılan her türlü adımı takdirle karşılıyor ve destekliyoruz. Özgürlük alanının genişletilmesi, baskıcı ve despot mihrakların işine gelmediği/gelmeyeceği bilinen bir husustur. Bu bağlamda; din ve vicdan hürriyeti çerçevesinde alınan her olumlu kararın sonucunda saldırganlaşmaları anlaşılır bir tutumdur" ifadelerini kullandı.

 

Söz konusu mihrakların güçlerini vicdan ve adalete dayanmamakta da olduğunu ifade eden Yokuş, bu mihrakların, zulüm ve zorbalık üzerinden bir iktidar devşirmenin peşinde olduğuna dikkat çekerek, "Hukuk, adalet, insani ve İslami değerler onları ilgilendirmemektedir. Ürettikleri karanlık çarklar içinde `kurgulanmış` düzenler peşinde koşmaktadırlar. Ankara Barosu`nun Danıştay kararını `türbanlı hâkimin yolu açılır` iddiasıyla eleştirmesi ve kararın temyiz edilmesi sürecinde müdahil olacağını açıklaması, bu arzunun dışa vurumudur. Bu tepkinin `hukukçu` sıfatıyla tavsif edilen kesimlerden gelmesi klinik bir vakanın başlıca göstergesidir" dedi.

 

Geçmişte hep `irtica` yaygaraları kopartıp korku atmosferleri oluşturulmaya çalışıldığına da değinen Özgür Eğitim Sen Diyarbakır Temsilcisi Yokuş, "Bu korku atmosferleri üzerinden insafsız bir şekilde `hak ve hukuk` ayaklar altına alınmıştır. Yargı kararları bu paralelde verilmiştir. Gelinen süreçte bu gayri insani yaklaşımın artık sürdürülemeyeceği ve üretilen korkuların `sanal` olduğu anlaşılmış olmalıdır" ifadelerine yer verdi.

 

Yokuş son olarak, "Danıştay 8. Dairesi`nin aldığı kararı olumlu bulduklarını ifade ederek, "İsteyen herkes hayatın bütün alanlarında inançlarına uygun bir şekilde yaşama hakkına sahip olmalıdır. Özel- kamu ayrımı olmaksızın her yerde kayırsız ve şartsız bir şekilde başörtüsü takılabilmelidir. Meclisi ve Hükümeti bu konuda gerekli düzenlemeyi yapmak üzere bir an önce göreve çağırıyoruz" şeklinde ifadelerine son verdi. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir