• DOLAR 32.334
  • EURO 35.101
  • ALTIN 2300.043
  • ...
Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu Değişsin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

 

İSTANBUL - Mazlum-der ve Baran Tursun Vakfı, Polis memurlarının silah kullanma yetkisini arttıran ve yaşam hakkı ihlallerine yol açan Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu`nda değişiklik yapılması talebi ile Türkiye`nin genelinde başlattıkları \"DİKKAT POLİS GELİYOR!\" kampanyası kapsamında Mazlum-der İstanbul Şubesinde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Mazlum-der İstanbul Şubesi Hukuk Koordinatörü Av. Arife Gökkaya Dinç ve Firuzköy Polis Merkezi`nde ayakkabı bağcığıyla intihar ettiği iddia edilen Er Osman Aslı`nın ailesi katıldı.

 

Yasal Düzenleme Bir An Önce Yapılmalı
Toplantıda Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun(PVSK)`nın artık ölümlere sebep olmaması için başlattıkları kampanyayı duyurmak üzere bir araya geldiklerini belirten Av. Arife Gökkaya Dinç, 2007 yılından beri 128 kişinin polis kurşunuyla hayatını kaybettiğini belirtti. Av. Dinç, \"Mazlum-der`e gelen başvurulardan Muammer Öz, Niyazi Buldan, Ahmet Aslı, Ahmet Koca ve Osman Aslı vakaları bunlardan bazıları. Suç işleyen polisler ile ilgili bazılarına dava bile açılmadı, açılan davalardan da kamu vicdanını rahatlatan sonuçlar alınmadı. Cezasız kalan suçlar benzer olayların tekrar tekrar yaşanmasına sebep olur. Bunların olmaması için gerekli yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır\" dedi.

 

Sıradan Gerekçelerle İnsanlar Öldürüldü
Daha sonra Dinç tarafından okunan ortak basın açıklaması metninde PVSK`da 2007 yılında yapılan değişiklikle polisin silah kullanma yetkisinin genişletildiği, bunun keyfi silah kullanımını da artırdığını ifade eden Av. Dinç, \"Bu ülkede, bireylerin, kendi can emniyetini korumakla yükümlü memurlar tarafından sıradan gerekçelerle öldürülmüş olması kabul edilemez bir durumdur.

 

Kanunlar bireyin güvenliğini ve huzurunu esas alarak yapılmalıdır. Ancak 128 kişinin, güvenliklerini sağlamakla sorumlu olduğu devletin memurları tarafından öldürülmüş olmaları, bu kanunu değiştirenlerin meseleleri güvenlik odaklı çözme yoluna gittiklerini göstermektedir. Bizler, Mazlumder ve Baran Tursun Vakfı olarak, polisin silah kullanma yetkisini düzenleyen PVSK 16.maddesinin, bireyin kutsal yaşam hakkını, özgürlük ve güvenliğini esas alacak biçimde değiştirilmesini, bu doğrultuda PVSK`nın uluslararası standartlara uygun olarak yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz\" ifadelerini kullandı.

 

İzne Geldi Karakoldan Ölüsü Çıktı
Açıklama metninin okunmasının ardından Osman Aslı`nın teyzesi de bir konuşma yaparak şöyle konuştu; \"Benim yeğenim askerdi, 10 günlük dağıtım iznine geldikten sonra usta birliğine teslim olmak için yola çıktı. Kimlik kontrolü için durdurulup karakola götürüldü ve o karakolda duvardaki çiviye ayakkabı bağcığıyla kendini asarak intihar ettiği haberi geldi. Darp edildiği, kendisinin intihar etmiş olamayacağı deliller ile ortaya çıktığı halde bunların üzeri örtüldü. Davamız hala devam ediyor. Asla pes etmeyeceğiz, AİHM`e kadar gideceğiz.\"  (M.Erkam Yavuz - İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir