Duygusal zekânın yaşı yok
Çukurova Genç İşadamları Derneği`nin, kişisel gelişim toplantıları serisini `Liderlikte Duygusal Zekâ` konusu ile sürdürdü. Seminer de Duygusal zekânın neden bu kadar önemli olduğu vurgulandı.
ADANA - Çukurova Genç İşadamları Derneği (GİAD) `nin atölyesinde gerçekleşen seminerde konuşan PDR International Eğitim ve Performans Geliştirme Danışmanı Ferda Binatlı Gümüş, duygusal zekânın hayattaki başarılara katkısının yaşam içerisinde yüzde 96`lara kadar çıkabildiğini vurguladı.
İnsan zekâsını oluşturan bilişsel ve duygusal zekâyı örneklerle anlatan Gümüş, kalıtsal yönü bulunan bilişsel zekânın yeni şeyler öğrenip, bilgiyi uygulama ve problem çözme yeteneğini ortaya koyarken, duygusal zekânın ise çevreden gelen talep ve baskılarla başa çıkma becerisini etkileyen kişisel ve sosyal bilgi yeteneklerinden oluştuğunu söyledi.
Bilişsel ve duygusal zekânın her ikisinin de insan hayatı için önemli olduğunu belirten Gümüş, \" Bilişsel zekânın kalıtsal tarafı var ve gelişimi de neredeyse ilk çocukluk yıllarında tamamlanıyor. Duygusal zekânın ise kalıtsal etkileri yok. En önemlisi de yaşı yok. Duygusal zekâ neden bu kadar önemli diye sorduğumuzda, Çünkü ilişkileri duygusal zekâyla düzenliyor, başarıları, uzmanlığı duygusal zekâyı ortaya koyarak gösteriyoruz. Hangi işte olursa olsun duygusal zekânın önemi her zaman daha fazladır\" dedi.
Yapılan araştırmalara göre bilişsel zekânın kişinin hayatındaki başarılarına katkı oranının yüzde 4`lere kadar düşebilirken, duygusal zekânın yüzde 96`lara kadar çıkabildiğine dikkat çeken Gümüş, \" İnsanın kendini anlaması, gerçekçi bir model oluşturması, bu modeli yaşamda etkin biçimde kullanabilmesi, bunları birbirinden ayırt edebilmesi ve davranışlarını buna göre düzenleyebilmesi duygusal zekânın kendisidir. Kendinizi tanıdınız, anladınız, yetmez. Başkalarını da anlamalısınız. Başkalarını anladıktan sonra onlarla uyum içinde çalışabilmeli, onların değişik ruh hallerini, arzularını, motivasyonlarını ayırt etmeli ve bunlara uygun biçimde tepki verebilmelisiniz. İşte lider bütün bunları barındırmakla yükümlüdür\" diye konuştu. (M. Sait Adiyaman- İLKHA)