• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Lanet olası sömürgeci
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fransız emperyalizminin insanlık tarihine etkileri çok bilinmez. İnsanlar genellikle İngiliz emperyalizminin etki alanını bilir. Oysa Fransızların Batı Afrika’nın tamamını sömürdüğü, Kanada’yı istila ettiği, Lübnan ve Suriye’de egemenlik kurduğu çok da bilinmez.

1.Dünya savaşında on binlerce siyahi Fransız çıkarları için savaşmak zorunda kaldı. 1960lı yıllarda geçmişte Fransa'nın sömürgesi olan  pek çok ülke (Cezayir, Fas, Tunus, Yeni Kaledonya, Madagaskar, Haiti, Komor, Senegal, Mali, Fil Dişi Sahili, Gabon, Kamerun, Gana, Gine, Benin, Ruanda, Laos)  resmiyette bağımsızlık elde etmese de sömürgecilik farklı şekillerde devam ediyor.

Resim: Cezayir halkına karşı Fransız vahşeti

Bugünlerde bunun canlı örneği Madagaskar’da yaşanıyor.

Madagaskar 26 Haziran 1960'ta bağımsızlığını ilan etti. İşgalci Fransa, ülkenin kara sularında bulunan Europa, Bassas da India, Juan de Nova, Glorieuses ve Tromelin adaları üzerinde hak iddia etti. Mesele BM’ye havale edildi. BM 12 Aralık 1979'da bu adaları Madagaskar topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak tanıdı.

Bu karara rağmen Fransa bu adalarda asker bulundurmaya ve bölgede petrol aramaya devam etti.

Gerilimin asıl nedeni ise Macron’un -BM KARARINA RAĞMEN- bu adaları Fransa toprağı saymasından kaynaklanıyor.

Macron bu adaları, Fransa'nın denizaşırı topraklarına kattıktan sonra 11 Mayıs'ta Fransa Ekolojik Geçiş ve Dayanışma Bakanlığı "Glorieuses Takımadalarında Ulusal Doğal Rezerv" oluşturulmasına ilişkin taslak bir kararname yayımladı…

Madagaskar yönetimi elbette bu işgalden rahatsız ama dünyanın efendisi 5 ülkeden biri olan Fransa’ya kafa tutabilecek askeri ve ekonomik güce sahip değil.

Bundan dolayı diyalog çağrısında bulunuyorlar.

Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina ortak komisyon kurularak ülkenin bağımsızlık yıl dönümünün kutlanacağı 26 Haziran'a kadar soruna çözüm bulunması için Fransa'ya süre tanıdı.

Süre dolduğunda   bir şeyler  yapabilecek potansiyelinin olmadığını Fransızlar da biliyor.

Ve yaşlı küre 2020 yılında bir devletin toprak gaspı konusunda hiçbir şey yap(a)mıyor

Bu haberler de ilginizi çekebilir