• DOLAR 32.569
  • EURO 34.927
  • ALTIN 2440.517
  • ...
Varank "Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu"nu tanıttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) uzmanları tarafından sanayi işletmelerinin Covid-19 ile mücadelesinde kılavuz olacak olan "Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu" hazırlandı.

Kılavuz, sanayi kuruluşlarının Covid-19 ile mücadelesinde hijyen ve enfeksiyon önlemede rehber olacak.

Kılavuzun, tüm sektörlerdeki sanayicilerin enfeksiyon önleme ve kontrol prosedürleri hakkında bilgi sahibi olmasını hedeflediği belirtiliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, TSE tarafından hazırlanan "Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu"nu tanıttı.

TSE'den sanayicilere Covid-19 kılavuzu hakkında açıklamalarda bulunan Varank, "Kılavuz, tüm sektörlerdeki sanayicilerin enfeksiyon önleme ve kontrol prosedürleri hakkında bilgi sahibi olmasını amaçlıyor. Getirdiğimiz tedbirler, sanayi işletmelerinde çalışanların, ziyaretçilerin, tedarikçilerin, yani tüm paydaşların sağlığını gözetiyor. Firmalara yüksek maliyetler de yüklemiyoruz. Yani, basit ama etkili tedbirler alınmasını öneriyoruz." ifadelerini kullandı.

Tüm sanayicilerimizin kolaylıkla uygulayabileceği bir çerçeve çizdiklerini dile getiren Bakan Varank, kılavuzun, firmalara salgınla mücadele ederken sadece yol göstermekle kalmayacağını, aynı zamanda salgın sonrası dönemin ihtiyacı olan, firmaların güvenilir ve hijyenik üretim standartlarına uygunluğunun belgelendirilmesini de sağlayacağını belirtti.

"Üretimi güvenli koşullarda gerçekleştirenler, piyasanın da hâkimi olmaya başlayacaklar"

TSE tarafından yapılacak belgelendirmenin sanayicilere önemli avantajlar getireceğine dikkat çeken Bakan Varank, sözlerini şu şeklid devam etti:

Önümüzdeki dönemde uluslararası ticarette bu tip belgelendirmeler daha fazla ön plana çıkacak. Yabancı müşteriler, muhatap olduğu firmaların hijyen şartlarını sağlayıp sağlamadığına daha çok dikkat edilecek. Üretimi güvenli koşullarda gerçekleştirenler, piyasanın da hâkimi olmaya başlayacaklar. Sanayi tesisleriyle başlayacağımız bu belgelendirme faaliyetini, ilerleyen zamanlarda başka sektörlere de yaymayı planlıyor; güven duygusunu tüm ekonomik faaliyetlerin merkezine yerleştirmek istiyoruz.

Kırmızı çizgilerinin çalışanların sağlığı olduğunun altını çizen Varank, getirdikleri tedbirler ile sanayi işletmelerinde çalışanların, ziyaretçilerin, tedarikçilerin, yani tüm paydaşların sağlığını gözettiklerini söyledi.

"Kılavuzda tutarlı ve esnek bir yaklaşım sunduk"

Tüm sanayicilerimizin kolaylıkla uygulayabileceği bir çerçeve çizdiklerine vurgu yapan Bakan Varank, "Kılavuzda tutarlı ve esnek bir yaklaşım sunduk. Bununla birlikte firmalara yüksek maliyetler de yüklemiyoruz. Yani, basit ama etkili tedbirler alınmasını öneriyoruz. Pandemi koşullarında firmaların bu kurallara harfiyen uyması gerekiyor.  Ancak bu kurallara uyulması halinde; salgının üretime olan etkisi azalarak yok olacak, reel sektörün pandemiye karşı dayanıklılığı artacak ve dış talepte başlayan iyileşmeyle birlikte üreticilerimiz, covid sonrası dönemde rakiplerinin önüne geçecek."şeklinde konuştu.

"Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi' vereceğiz"

Kılavuzun firmalara salgınla mücadele ederken sadece yol göstermekle kalmayacağını belirten Varank, "Aynı zamanda salgın sonrası dönemin ihtiyacı olan, firmaların güvenilir ve hijyenik üretim standartlarına uygunluğunun belgelendirilmesini de sağlayacak. Sanayi tesisleri, kılavuzda yer alan standartları sağlıyorlar ve süreçlerini buna uygun yürütüyorlarsa, TSE'ye başvurabilecekler. Başvuran işletmeleri buna göre denetleyecek ve denetimi geçenlere adeta uluslararası bir kalite belgesi şeklinde 'Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi' vereceğiz." diye konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir