• DOLAR 32.346
  • EURO 34.846
  • ALTIN 2381.636
  • ...
Gümrük kapılarında normalleşme süreci hız kazandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ocak-Nisan 2020 döneminde Türkiye genelinden 2 milyar 404 milyon 916 bin dolarlık sektör ihracatı gerçekleştirildiğini ifade eden Altunkaya, aynı dönemde Güneydoğu Anadolu Bölgesinden bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 3,1’lik artışla 686 milyon 841 bin dolarlık ihracata imza atıldığını ifade etti.

Covid-19 salgınının başladığı ilk haftalarda Türkiye genelinde alınan önemlerle birlikte sınır kapılarında yer alan gümrüklerde, araç geçişlerinde büyük bir oranda düşüş yaşandığına dikkat çeken Altunkaya, alınan önlemlerin ardından araç geçişlerinin kontrollü bir şekilde devam ettiğini ve geçiş sayısının da normale dönmeye başladığını bildirdi.

Covid-19 salgını sonrası dünya genelinde iş hacmindeki gerileme hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatçılarını teğet geçtiğini ifade eden Altunkaya, salgının başladığı ilk haftalarda gümrük kapılarında yaşanan sıkıntıların alınan önlemlerle aşılmaya başlamasıyla birlikte hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ihracatındaki artışa dikkat çekti.

Altunkaya, salgın nedeniyle alınan önlemlerin ihracatın sürdürülebilirliğinde önemli rol oynadığını ve Türkiye’nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ile mamulleri ihracatında diğer sektörlere göre oldukça iyi durumda olduğunu belirtti.

Sektörde Türkiye genelinden gerçekleştirilen ihracatın 201 ülkeye yapıldığını ifade eden Altunkaya, bu ihracatta ilk sırayı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 3,1’lik artışla 148 ülkeye toplam 686 milyon 841 bin dolarlık ihracat yapan Güneydoğu Anadolu Bölgesinin aldığını dile getirdi.

Bölge özelinde ihracat artış oranı bakımından diğer sektörlerle kıyaslandığında ihracat şampiyonunun hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü olduğunu ifade eden Altunkaya, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden de ürün bazlı ihracat şampiyonunun makarna olduğunu söyledi.

"Ürün bazlı ihracatta makarna şampiyonluğu elden bırakmadı"

Sektörde Türkiye genelinden gerçekleştirilen ihracatta ürün bazlı yapılan değerlendirmede ilk 5 sırada bisküvi, pasta, buğday unu, bitkisel yağlar, makarna ve kakaolu mamuller olduğuna dikkat çeken Altunkaya, "Türkiye geneline bakıldığında ülkemizden Ocak- Nisan 2020 döneminde en fazla ihraç edilen ürün 385 milyon 429 bin dolarla bisküvi, pasta ürünleridir. İkinci sırada ise 316 milyon 147 bin dolarlık ihracatla buğday unu yer almaktadır. Bunları 271 milyon 245 bin dolarla bitkisel yağlar, 236 milyon 566 bin dolarla makarna ve 205 milyon 285 bin dolarla da kakaolu mamullerin takip ettiğini görüyoruz. Güneydoğu Anadolu Bölgemizden ise ürün bazlı ihracatta makarnanın şampiyonluğu elden bırakmadığını ve Ocak-Nisan 2020 döneminde bölgeden bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 25,2’lik artışla 173 milyon 224 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini görüyoruz. Ürün bazlı ihracatta Güneydoğu’da makarnanın ardından ikinci sırayı 122 milyon 245 bin dolarla buğday unu, üçüncü sırayı 108 milyon 842 bin dolarla bitkisel yağlar, dördüncü sırayı 89 milyon 708 bin dolarla bisküvi-pasta ürünlerinin aldığını ve beşinci sırada 34 milyon 999 bin dolarlık ihracatla kakaolu mamullerin yer aldığını görüyoruz." dedi.

Ocak-Nisan 2020 döneminde Türkiye geneli hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ihracatında ülke grupları itibariyle ilk sırada yer alan Ortadoğu ülkelerine bir önceki döneme oranla yüzde 9,7’lik düşüşle 973 milyon 653 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğine dikkat çeken Altunkaya, Afrika ülkelerinde yüzde 16,1’lik artışla 536 milyon 770 bin dolarlık ihracata imza atıldığını ifade etti.

Türkiye genelinden Avrupa Birliği ülkelerine bir önceki döneme oranla gerçekleştirilen ihracatta yüzde 12,2’lik artış gerçekleştirilerek 316 milyon 520 bin dolarlık ihracatın yapıldığını belirten Altunkaya, ülke bazlı ihracatta dördüncü sırayı yüzde 35’lik artışla 234 milyon 71 bin dolarlık ihracatla ABD ülkelerinin aldığını kaydetti.

Türkiye genelinden gerçekleştirilen ihracatta ülke bazında ise her zaman olduğu gibi ilk sırada Irak’ın yer aldığını anımsatan Altunkaya, Irak’ı Birleşik Devletler, Yemen, Suriye ve Suudi Arabistan’ın takip ettiğini, bu dönemde Almanya’ya ise 24,7’lik artışla 83 milyon 550 bin dolarlık ihracat yapıldığını aktardı.

Ülke grupları bazında Güneydoğu Anadolu Bölgesinden en fazla ihracatın Ortadoğu, Afrika ve Amerika ülkelerine yapıldığını ifade eden Altunkaya, ülke bazlı ihracatta ilk sırayı Irak’ın aldığını, Irak’ı Suriye, Cibuti, Venezuela, Somali, Birleşik Devletler ve Suudi Arabistan’ın takip ettiğini sözlerine ekledi.  

"Normal hayata dönmek, iş dünyasının eskisi gibi canlılığına kavuşmasını sağlamak istiyorsak kurallara uyalım."

Dünya genelinde insanlığı olumsuz etkileyen ve insan yaşamı gibi uluslararası ticareti de tehdit eden Covid-19 salgınına karşı alınan önlemlere herkesin uyması halinde salgının kısa süre sonra tamamen kontrol altına alınabileceğine dikkat çeken Altunkaya, son olarak şunları söyledi:

"Türkiye’de alınan önlemler ve uygulamalar salgının kontrolünü sağlamıştır. Kurallar hepimiz içindir. Bir an önce bu sıkıntıları aşmanın yolu alınan tedbirler karşısında üzerimize düşenleri yapmaktır ve salgının bir an önce son bulması için ortaya konan bu performansı desteklemektir. Diğer taraftan da sadece ülkemizdeki vatandaşların değil, diğer ülkelerdeki vatandaşların da kurallara uyması salgının sonlanmasında büyük önem taşımaktadır. Normal hayata dönmek, iş dünyasının eskisi gibi canlılığına kavuşmasını sağlamak istiyorsak kurallara uyalım." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir