• DOLAR 32.236
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2459.281
  • ...
Yeşilay Başkanından, `Alkolsüz Bira` Reklamına Tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Bira ve alkol üreticilerinin satışlarını artırmak için insanların sağlığıyla oynamasına tepki gösteren Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Av. Muharrem Balcı, "İnsanların özgürlüğünü elinden alan, sağlıklı yaşamasını ve düşünmesini engelleyen, bireyleri yalnızlaştırıp sosyal yaşamdan uzaklaştıran, trafik kazalarının birinci derecede sebebi ve aile içi şiddetin ve ailelerin parçalanmasının en büyük nedenlerinden olan alkol bağımlılığı hala en büyük tehdit olarak varlığını sürdürmektedir" dedi.

Akıl almaz iddialarla bira reklamı yapılıyor
Alkol firmalarının daha fazla para kazanmak için yanıltıcı isimler ve reklamlarla insanları alkol kullanmaya teşvik ettiğini İfade eden Yeşilay Başkanı Balcı, "Alkolsüz Bira adı altında piyasaya sürülen içecekler, pek çok firma tarafından yazılı ve görsel yayın organlarında yer alan reklamlarla satışa sunuldu. Ancak nedense firmalar, alkol içermediğini iddia ettikleri bu içeceğe isim olarak "bira" adını vermekten uzak kalmıyorlar. Alkolsüz diye halkın ve gençlerin yanıltılmaya çalışıldığı bu içecekler hem bira adı altında hem de klasik bira şişelerinde sunuluyor. Reklamlarda, internet sitelerinde vs alanlarda tanıtımının yapıldığı bu içeceğin sağlıklı olduğu, hatta hamileler için faydalı olduğu gibi akıl almaz iddialarla kamuoyu oluşturulmaya ve kullanımı artırılmaya çalışılıyor" şeklinde konuştu.

Alkolsüz bira, alkol bağımlılığı yapar
"Alkolsüz Bira" ismi ile satılan içeceklerde yüzde 0.5 oranında alkol bulunduğuna dikkat çeken Balcı, "Tadı normal bira tadına çok benzediği için, normal biraya ve alkole başlamayı kolaylaştırmaktadır. Çocukları ve gençleri alkol ile tanıştırmanın en "masum" (!) yolu olarak bulunmuş, daha önce de birkaç kere denenmiş bir yöntemdir. Ancak, özellikle belirtilmesi gerekir ki söz konusu bu içeceklerde oranı düşürülmüş olsa da alkol bulunmakta, alkol bağımlılığına giden yolda bu gibi içecekler en önemli sebebi oluşturmaktadır. Bira üreticilerinin reklam yasaklarını delmek, kanun yollarını dolanmak ve kar paylarını artırmak için kullandıkları bu yanıltıcı ve zararlı yolda, ne yazık ki anne adaylarını ve henüz anne karnındaki bebekleri bile amaçları için kullanmaktan çekinmedikleri ortadadır" diye konuştu.

Balcı açıklamasını şöyle sonlandırdı; "Halkımızın da alkol kullanımı ve bağımlılığı tehlikesinin farkında olması, tek amacı daha çok para kazanmak olan şirketlere karşı daha bilinçli davranması gerekmektedir."

Şükrü Gündüz - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir