• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Avrupa Birlikten Uzak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ

AB’nin,  Kovid-19 salgınında en çok etkilenen Avrupa ülkelerinin ekonomik ve tıbbi ihtiyaçlarına karşı derin sessizliği, BM’nin dağıldığı ve birliğin yok olduğu yorumlarına sebebiyet verdi. Salgın nedeniyle şu ana kadar en çok can kaybı yaşayan İtalya’nın yardım çağrılarına rağmen AB’den ses çıkmaması, halkı AB’ye karşı ayağa kaldırdı. Aynı şekilde Avrupa'dan hiçbir yardım görmedikleri için sitem eden Bulgaristan Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov, "Bize yalnızca Türkiye yardım etti. AB ülkelerinden tek bir maske bile gelmedi" diyerek tepkisini ortaya koydu.

“HİÇBİR AB ÜYESİNDEN YANIT GELMEDİ”

Kovid-9 salgını nedeniyle en çok can kaybı yaşayan ve hem ekonomik hem de tıbbi tedarik açısında büyük bir kriz yaşayan İtalya’nın yardım taleplerine rağmen hiçbir karşılık vermeyen AB’ye tepki gösteren İtalya AB Büyükelçisi “Virüs gelip geçecek ancak geriye kayıtsızlığın ve bencilliğin kokuşmuş tohumları kalacak” dedi

İtalya’nın Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Maurizio Massari, Amerikan Politico dergisi için kaleme aldığı makalede, ülkesinin Avrupa’nın yardımına duyduğu ihtiyacı vurgularken yaptıkları çağrılara yanıt alamamaktan da yakındı. Avrupalıların koronavirüs krizine dayanışma içinde hareket ederek hızlı ve etkili bir şekilde karşılık vermesi gerektiğini kaydeden Massari, “Bu ulusal bir kriz değil. Bu Avrupa’nın krizi ve öyle de muamele görmeli” dedi.

“Koronavirüsü kontrol altına almak için elinden gelen her şeyi yapan” ülkesinin Avrupa’da salgından en ağır darbeyi yediğini belirten İtalyan elçi, krizin üstesinden gelmek için kişilerin payına bilimsel uzmanlık, makul sivil yönetim ve sorumluluk düştüğünü, Avrupalı hükümetler ve AB kurumları nezdindeyse siyasi cesaret, vizyon ve dayanışmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

İtalya’nın Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması’nın bireylerin korunması için tıbbi ekipman tedariki için aktif hale getirilmesini çoktan talep ettiğini kaydeden Massari, “Ne yazık ki tek bir AB ülkesi bile Komisyon’un çağrısına yanıt vermedi. Yalnızca Çin iki taraflı karşılık verdi. Şüphesiz bu Avrupa dayanışması için iyi bir işaret değil” ifadelerini kullandı.

Massari ayrıca, salgının en çok vurduğu Lombardiya ve Veneto bölgelerinde yapılan ticaretin İtalya ekonomisinin üçte birine karşılık geldiğini hatırlatarak koronavirüsün finansal zararının büyük olacağını belirtti.

 Salgının tüm Avrupa’da ve küresel çapta ekonomiye ciddi hasar vereceğini kaydeden elçi şöyle devam etti: “Sanayi tedarik zinciri, mal ve hizmet ticareti, turizm çoktan etkilendi. Avrupa yeni, hatta daha kötü bir resesyon riski altındayken hasar kontrolüyle yetinemeyiz. İstikrar ve Büyüme Paktı kapsamında daha fazla esnekliğe duyulan ihtiyaca ek olarak, AB'nin mevcut fonlarını ve mekanizmalarını kullanarak yapabileceği çok şey var. Bunlar arasında tıbbi bakım maliyetlerini desteklemeye ve karantinanın ekonomik sonuçlarını azaltmaya yardımcı olacak yeni bir araç oluşturulması da bulunmaktadır. Bu, AB bütçesinde zaten öngörülmüş özel araçlarla finanse edilebilir. Benzer şekilde, 2020 AB bütçesinde Avrupa Dayanışma Fonu kapsamındaki eylem kapsamı değiştirilebilir ve özellikle koronavirüsün ekonomik sonuçlarına yönlendirilebilir.”

SCHENGEN ANLAŞMASI ÖLDÜ!

AB'nin temelini oluşturan ve serbest dolaşımı sağlayan Schengen Anlaşması, koronavirüs salgını nedeniyle çoğu Avrupa ülkesi tarafından askıya alındı. Birliğin iki lokomotif ülkeleri Almanya ve Fransa ile İspanya ardı ardına aldığı kararlar ile sınırlarını, Brüksel’e danışmadan, kapatma kararı aldı. Berlin, Madrid ve Paris’in, AB’ye üye 27 ülkeye danışmadan aldıkları karar, Schengen ruhunun iflası olarak değerlendirildi.

Koronavirüsün yayılması korkusuyla sınırlarını kısmen veya tamamen kapatan ülkeler arasında Çekya, Polonya, Slovakya, Danimarka, Norveç, Malta gibi Schengen ülkeleri de bulunuyor.

Avrupa'daki bazı ülkeler, virüsün yayılmasının önüne geçmek için sosyal hayatı durma noktasına getiren “tecrit kararları” alırken, önlemleri sınırlarını kapatmaya kadar genişleten ülkeler de bulunuyor.

AVRUPA BİR MASALMIŞ…

AB’nin salgın karşısında aciz politikasına bir tepki de üyeliğe aday ülkelerden Sırbistan’dan geldi. Avrupa ülkelerinden kendi parasıyla bile sağlık malzemesi alamayan Sırbistan’ın Devlet Başkanı Vucic AB’nin bu acizliğini: “Şimdi anlıyoruz ki büyük uluslararası dayanışma aslında yokmuş. Avrupa dayanışması diye bir şey yokmuş, o yalnızca kağıt üstünde bir masalmış.” diyerek tepkisini ortaya koydu.

BULGAR BAKANDAN SERT AÇIKLAMA

Bulgaristan Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov, koronavirüsün yayılmasını önleme malzemeleri konusunda ülkesine Türkiye’nin yardım ettiğini, Avrupa’dan tek bir maske dahi gelmediğini söyledi.

Epicenter enformasyon ve analiz sitesine açıklamalarda bulunan Karakaçanov, "Maske konusunda bize Çin ve Türkiye yardım ediyor, yani devletin ve kurumlarının küresel ölçekteki rolü konusunda dünyaya biraz farklı bakan ülkeler." dedi.

Bulgar bakan, "Avrupa'da, ülke vatandaşlarıyla ilgilenebilecek tek yapının, direktifler dağıtan ve ulus devleti yok etmekte kullandığı eşcinsel evlilikler ve diğer icat edilmiş fikirlerle meşgul olan pahalı bir Avrupa bürokrasisi değil, ulus devletin kendisi olduğu ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir