• DOLAR 32.379
  • EURO 35.022
  • ALTIN 2326.145
  • ...
Dünya Sağlık Örgütü koronavirüsle ilgili uyardı  ALKOL VE SİGARAYI BIRAKIN!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Tahir Özsoy-

Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ), yeni tip koronavirüs hakkında çarpıcı bir açıklama geldi. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüse karşı koyabilmek için alkol ve sigaranın terk edilmesi gerektiğini belirtti. Ghebreyesus verdiği basın brifinginde, "Bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olacak sağlıklı ve yararlı gıda tüketin, alkol tüketimini sınırlayın, şeker içeren içeceklerden kaçının, sigara içmeyin. Virüsü kaparsanız sigara içmek, hastalığın ağır şekilde gelişme riskini artırabilir" ifadelerini kullandı.

Ayrıca günde en az 30 dakikanın fiziksel aktiviteye ayrılması gerektiğini kaydeden Ghebreyesus, "Evinizden çalışıyorsanız uzun süre aynı pozisyonda oturmamaya özen gösterin. Kalkın ve her yarım saatte bir 3 dakikalık mola yapın" diye ekledi.

YEŞİLAY DA UYARMIŞTI

Sigara ve alkol tüketiminin koronavirüse karşı vücut direncini düşürdüğüne dair daha önce de farklı sağlık merkezlerinden açıklamalar yapılmıştı. Yeşilay da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında, koronavirüse karşı alınacak önlemlerin başında tütün ürünleri ve elektronik sigaranın son verilmesi gerektiğini belirtmişti.

Yeşilay’dan yapılan açıklama şu şekildeydi: “Tütün dumanı ve elektronik sigaralarda solunan aerosolü, bağışıklık sistemini baskılayarak fonksiyonlarını bozuyor. Bu nedenle dumana maruz kalmak, akut ve kronik hastalıklara neden oluyor. Ayrıca duman akciğerde öksürük refleksini bloke ederek, ciddi enfeksiyonlara yol açabilen virüs ve bakterilerin solunum yolları ve akciğerde tutunmasını kolaylaştırıyor. Koronavirüsün vücudu yıktığı organ akciğer olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle koronavirüse karşı alınacak önlemlerin başında tütün ürünleri ve elektronik sigara kullanımına son vermek geliyor.”

DÜNYA GENELİNDE KOVİD-19'U ATLATAN KİŞİ SAYISI 93 BİNİ GEÇTİ

Öte yandan koronavirüsten iyileşenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Hesaplamalara göre dünya genelinde Kovid-19’a yakalananların en az 93 bini iyileşti.

Kovid-19 görülen ülkelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, güncel vaka sayısı 300 bine yaklaştı. Salgın nedeniyle yaklaşık 12 bin kişi hayatını kaybederken, iyileşen kişi sayısı 93 bini aştı.

İnternet sitesinin hesaplamalarına göre, dünya genelinde yeni tip koronavirüse yakalananların yüzde 90'ı iyileşirken, virüsten ölüm oranı ise yüzde 10 düzeyinde.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir