• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Avrupa’dan keskin dönüş VİRÜS KONTROLDEN ÇIKTI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede birçok ülkeye yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının sayısı Avrupa ülkelerinde artmayı sürdürüyor. Çin'de son 24 saatte ilk kez "ülke içi" kaynaklı Kovid-19 vakası tespit edilmezken; Dünya Sağlık Örgütünün krizin yeni "merkez üssü" olarak nitelendirdiği Avrupa'da, yeni vakalar da can kayıpları da arttı. Virüsün ilk çıktığı dönemlerde salgını ciddiye almayan Avrupa ülkeleri keskin bir dönüşle üst düzey önlemler almaya yöneldi.

İLK “U” DÖNÜŞÜ İNGİLTERE’DE

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra hızla yayılan ve dünya genelinde binleri aşkın insanın ölümüne yol corona virüsü gündemin bir numaralı maddesi. Ülkeler sınırlarını kapatmaktan okulların tatil edilmesine kadar birbiri ardına önlemler alırken, İngiltere'de Boris Johnson ilk yaptığı açıklamada virüsün kontrollü yayılmasını ve ülkenin bağışıklık kazanmasını bekleyeceklerini, müdahale etmeyeceklerini söylemişti. Ada'da İskoçya dışında okullar tatil edilmezken Johnson hükümeti salgının kaçınılmaz boyuta ulaştığını ve hastalığın yavaşlatılarak kontrollü şekilde yayılması gerektiğini savunuyordu. Nüfusun büyük bölümünün virüsten etkilenmesiyle 'sürü bağışıklığı' kazanılması ve bu sayede sağlık sisteminin kapasitesini zorlamadan riskli grupların daha etkili bir şekilde korunması hedefleniyordu.

İNGİLTERE’DE ÖLÜ SAYISI 100’Ü GEÇTİ

İngiltere'de 32 kişinin yaşamını yitirmesiyle koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 104'e, tespit edilen vaka sayısı ise bugün 676 kişi daha artarak 2 bin 626'ya yükseldi. Virüs nedeniyle ölenlerin arasında bir Türkiye vatandaşının da bulunduğu bildirildi.

GERİ ADIM ATMALARI UZUN SÜRMEDİ

Virüs vakalarının artması ve ölü sayısının katlanarak yükselmesi sonrası geri adıma tan İngiltere okulları tatil etti, metroları durdurdu ve son olarak da ordu sokağa indi. Koranavirüs sonrası ülkelerindeki süreci iyi yönetemeyen 3 ülkeden biri olan İngiltere’de halk, evlerinde karantinaya alındı. Karantina sonrası bu ülkelerdeki market rafları boşaldı, yağma ve isyan başladı. Ülkede büyük panik gitgide büyümeye devam ediyor. Yaşan bu süreçler sonrası İngiltere, ordusunu sokağa indirerek, yağma ve isyanları bastırmaya çalışacak.

İTALYA’DA BİR GÜNDE 475 ÖLÜM

İtalya'da yeni tip koronavirüsten ölenlerin sayısı bir günde 475 kişi artarak 2978'e yükseldi. Ülkede, 21 Şubat’ta patlak veren Kovid-19 salgınında bilanço ağırlaşmaya devam ediyor.  Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli, başkent Roma'da düzenlediği basın toplantısında, ülkede mevcut koronavirüs vaka sayısının 28 bin 710’a ulaştığını, bu sayıya ölenler ve iyileşenler dahil edildiğinde Kovid-19 bulaşanların toplam sayısının ise 35 bin 713 olduğunu bildirdi.

FRANSA'DA CAN KAYBI 264'E YÜKSELDİ

Fransa'da koronavirüs (Covid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 89 kişi artarak 264'e, vaka sayısı ise 9 bin 134'e yükseldi. 921 hastanın yoğun bakımda tutulduğu ülkede bu kişilerden yarısının 60 yaş altı olduğu açıklandı.

AVRUPA’DA TÜM ÜLKELERE YAYILDI

Avrupa Birliği (AB) kurumlarıyla NATO'ya ev sahipliği yapan Belçika'da vaka sayısı son 24 saatte 309 artarak 1795'e, can kaybı ise 21'e çıktı. Virüs şüphesiyle hastaneye kaldırılanların sayısı 634 olurken, 130 kişinin de yoğun bakımda tutulduğu bildirildi. Avrupa'da salgından en fazla etkilenen İtalya'nın komşularından Hırvatistan'da ise vaka sayısı 102'ye çıktı. Karantinada bulunan Kovid-19 tanısı konmuş bir kişi yaşamını yitirirken; yetkililer hastanın başka rahatsızlıklarının da bulunduğunu açıkladı. Hırvatistan'da gece yarısı yürürlüğe giren yeni tedbirler kapsamında, market, yakıt istasyonu, fırın ve hijyen malzemeleri satan dükkanlar dışında tüm işletmeler, müzeler, sinemalar, tiyatrolar ve spor salonları kapatıldı. Dini törenler ve vatandaşların yurt dışına çıkışı da yasaklandı. Hollanda'daki uluslararası mahkemeler de salgın nedeniyle duruşmalarını durdurdu. Uluslararası Ceza Mahkemesi, mart sonuna kadar tüm duruşmalarını, Uluslararası Adalet Divanı ise 23-27 Mart'ta yapılacak Guyana ve Venezuela arasındaki davanın duruşmalarını askıya aldı.

BULGARİSTAN-TÜRKİYE SINIRINDAKİ TIR KUYRUĞU 30 KİLOMETREYE ULAŞTI

Türkiye'nin komşularından Bulgaristan'daki vaka sayısı 81'e, can kaybı ise 3'e yükselirken; Bulgaristan ile Türkiye arasındaki Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda Bulgaristan'dan Türkiye'ye geçmek için bekleyen tırların oluşturduğu kuyruğun 30 kilometreye ulaştığı bildirildi. Denetimler nedeniyle günlük geçiş yapan araç sayısı da 2 bin 100'den, 1800'e indi. Avusturya Sağlık Bakanlığı, ülkede virüs bulaşan kişi sayısının 1843'e, can kaybının ise 5'e çıktığını açıkladı. Ülkede hayata geçirilen salgını önleme tedbirlerine uymayan bir işletme sahibine yasal işlem yapıldı. Pazartesi alınan kararlar kapsamında, restoranların kapalı tutulması gerekirken; Aşağı Avusturya'da bir restoran sahibinin bu kurala uymadığını tespit eden polis, restoran sahibine yüklü miktarda para cezası kesti. Avusturya'nın İtalya sınırındaki Tirol eyaletindeki iki beldede uygulanmaya başlanan karantinanın, bölgenin büyük bir kısmını kapsayacak şekilde genişletilmesi kararlaştırıldı. Kosova, Türkiye'deki 39 vatandaşını ülkeye getirirken, bu kişilerin 14 gün boyunca karantinada kalacağı bildirildi. Kovid-19 tanısı konan kişi sayısı Çekya'da 572'ye, Polonya'da 305'e yükselirken, Slovenya'da 286'ya, Slovakya'da 105'e, Sırbistan'da 97'ye, Macaristan'da 73'e, Arnavutluk'ta 64'e, Bosna Hersek'te 45'e, Kuzey Makedonya'da 42'ye, Karadağ'da ise 8'e çıktı.

AVRUPALILAR İLK KEZ ZORUNLU EVLERİNE KAPANIYOR

Dünya genelinde yaklaşık 215 binin üzerinde kişiye bulaşan Kovid-19 nedeniyle 9 binin üzerinde kişi yaşamını yitirirken, virüs Avrupa kıtasındaki bütün ülkelerde etkisini sürdürüyor. Avrupa’da 36 bine yakın vaka sayısı ve 3 bine yakın can kaybıyla İtalya, şu anda virüsten en fazla etkilenen ülke konumunda ancak irili ufaklı bütün Avrupa ülkelerinde Kovid-19 hızlı şekilde yayılıyor. Yaklaşık 92 bin vakanın bulunduğu Avrupa'da, olağanüstü hal (OHAL), dışarı çıkma yasağı, karantina ve dışarı çıkma kısıtlamaları nedeniyle 250 milyonun üzerinde Avrupalı evlerine kapanmak durumunda kaldı. İtalya’da yaşanan gelişmeleri gözlemleyen yöneticiler, benzer durumların kendi ülkelerinde yaşanmaması için olağanüstü hal, sokağa çıkma yasağı, ülkenin tamamını karantinaya almak gibi Avrupa tarihinde benzerine neredeyse hiç rastlanmamış kararlar almak durumunda kaldı. Özel yaşamın ön planda tutulduğu, bireyselliğin çok yüksek olduğu Avrupa’da bireyleri ve sosyal yaşamı ciddi oranda sınırlayan kararlar, vatandaşları alışık olmadıkları zorlu bir sınamayla karşı karşıya bıraktı. Uzmanlar, virüs nedeniyle alınan yeni kararlara toplumların uyum sağlamaya çalıştığına, bu durumun bazı alışkanlıkların değişmesine yol açacağına işaret ederek, önlemlerin kısa vadede olumlu yansımalarının olabileceğini ancak sürenin artması ve belirsizliklerin devam etmesi durumunda aile içi gerginliklerden öfke patlamalarına kadar çeşitli olumsuz sonuçlara yol açabileceğini belirtiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir