• DOLAR 32.565
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2445.537
  • ...
Görüntüler Nazi kamplarını aratmıyor, FAŞİZM HORTLADI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Son yıllarda insan hakları karnesi zayıf olan Avrupa Birliği (AB), kötü bir sınav daha veriyor. Türkiye’nin mültecilere kapıları açmasının ardından, AB 2015 yılında gösterdiği çirkin yüzünü bir kere daha gösterdi. Günlerdir mültecileri gaz bombaları ve gerçek mermilerle sınırlarından uzaklaştırmaya çalışan Yunan güvenlik güçleri skandal bir olaya daha imza attı. Yunan polisi, mültecilerin elbiselerini çıkarıp darp ettikten sonra Türkiye’ye geri gönderdi. Yunanlıların bu tavrı, Nazi kamplarını hatırlattı. Nitekim İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya’da iktidarda olan Nazilerin, esirleri kamplarda toplayıp elbiselerini soyması, halen arşivlerde ve zihinlerdeki yerini koruyor. Bu olaylardan 70 yıl sonra Yunanistan sınırında basına düşen görüntüler, Nazi zihniyetinin Avrupa’nın belirli kesimlerinde halen canlı olduğunu gösteriyor.

MÜLTECİLERİN ELBİSELERİNİ ÇIKARDILAR

Türkiye, 28 Şubat’ta aldığı bir kararla, Avrupa’ya açılan sınır kapılarındaki geçişlere karışmayacağını belirtmişti. Kararın hemen ardından Türkiye’den Yunanistan sınırına yoğun bir hareketlilik yaşanmıştı. Yunanistan ise harekete geçerek sınıra güvenlik güçlerini yığmış ve mültecilerin girişini engellemek için akıl almaz yöntemlere başvurmuştu.

Geçen yaklaşık 10 günde, Yunanistan güvenlik güçleri mültecileri darp etmekle kalmamış, bazı mültecilere ateş açarak öldürmüştü.

Yunanistan’ın mültecilere karşı düşmanca tavrı bunlarla da sınırlı kalmadı. Yunanistan güvenlik güçleri, sınır hattındaki köylerden ve Meriç Nehri’nden lastik botlarla ülkeye girmeye çalışan sığınmacıları, elbiselerini çıkartarak darp etti.

Yunan polisi, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu sığınmacıları darp ettikten sonra Meriç Nehri'nden Türkiye’ye geri gönderdi.

Edirne'nin sınır köylerine gelen sığınmacılara köylüler battaniye ve kıyafet verdi. Vücutlarında darp izleri olan ve ıslanan sığınmacılar ateş yakarak ısınmaya çalıştı.

SYRİZA’DAN HÜKÜMETE SERT ELEŞTİRİ

Yunanistan'da bir süre önce iktidarda olan ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA),Meriç sınırı boyunca mültecilere uygulanan şiddet nedeniyle hükümete tepki gösterdi.

Midilli adasında bir basın toplantısı düzenleyen SYRIZA'lı bazı eski bakanlar ve eski Yunanistan Parlamentosu Başkanı Nikos Voutsis, Meriç sınırına giden paramiliter güçlerin sığınmacılara karşı "terör estirmelerinden" Yunan hükümetinin sorumlu olduğunu söyledi.

SYRIZA siyasi büro üyesi Panos Lambrou de Yunan hükümetini, "uluslararası hukuk kurallarını ve Cenevre Sözleşmelerini ihlal etmekle, paramiliter güçlere meydanı boş bırakmakla" suçladı

Syriza’nın yayın organı Avgi ise "Yunanistan, iltica hakkını öngören milli ve uluslararası hukuk kurallarını ihlal ediyor" ifadesini manşete taşıdı ve "Yunan hükümetinin Yunan sınırlarını geçen mültecilerin iltica başvurusu hakkından mahrum edilmesinin insan haklarına da aykırı olduğunu" yazdı.

NAZİ KAMPLARINI HATIRLATTI

Basına düşen görüntüler, İkinci Dünya Savaşı’ndaki Nazi kamplarını hatırlattı.

Hitler’in Almanya’da iktidara gelmesinin ardından güç kazanan Nazi zihniyeti, kendilerine düşman gördükleri kesimleri cezalandırmak amacıyla toplama kampları kurmuştu. Özellikle İkinci Dünya Savaşı sırasında yoğun olarak kullanılan kamplarda, ağır şartlar altında binlerce insan çalıştırıldı. Bu kamplarda hayatını kaybeden insan sayısı bilinmiyor. Ancak o dönemden şimdiye kalan görüntülerde, Nazilerin, esirleri çıplak halde tuttukları görülüyor.

Yunanistan’ın mültecilere yönelik insanlık dışı tavırları, Avrupa’da bazı kesimlerin halen Nazi zihniyetinden kurtulamadığını gösteriyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir